Waar ik ophoud. Over psychoanalyse, therapie en maatschappij

De psychoanalytische ruimte is misschien wel de enige ruimte in de huidige maatschappij waar vrijuit, zonder oordeel, over letterlijk alles kan worden gesproken. In zijn werk onderzoekt psycholoog en filosoof Arthur Eaton de waarde van de spreekkamer en pleit hij voor een wereld met meer therapie. Deze avond staat in het teken van zijn nieuwe boek Waar ik ophoud.

Meer mensen zouden in therapie moeten gaan. Ter verlichting van hun psychische problematiek, maar ook ter voorkoming van erger, jaren later. Vooral jonge volwassenen, meent psycholoog en filosoof Arthur Eaton, hebben er veel baat bij. De vrijheid in de spreekkamer kan je helpen om te worden wie je bent. Vanavond gaat hij ter gelegenheid van zijn nieuwe boek Waar ik ophoud. Psychoanalytische essays met Paul Verhaeghe en Robin Goudsmit in gesprek over de idee en praktijk van de psychoanalyse. Met muziek van Fuensanta Mendez.

Over de sprekers

Arthur Eaton is psycholoog, filosoof en schrijver. Hij heeft een praktijk voor analytische therapie in Amsterdam en schrijft onder meer voor NRC Handelsblad. In De Groene Amsterdammer heeft hij een tweewekelijkse column waarin hij levensvragen van lezers bespreekt. In 2017 promoveerde hij in psychoanalyse studies aan University College London.

Paul Verhaeghe is doctor in de klinische psychologie en emeritus-hoogleraar aan de Universiteit Gent. Daarnaast is hij praktiserend psychoanalyticus. Hij bereikte een groot internationaal lezerspubliek met onder meer Identiteit (2012), Autoriteit (2015) en Intimiteit (2018). Daarnaast publiceerde hij de essays Over normaliteit en andere afwijkingen (2019) en Houd afstand, raak me aan. In 2021 blikte hij in Wat brengt u hier?, het boek dat hij samen met Sarah Vankersschaever maakte, terug op zijn carrière. In mei 2023 verschijnt Onbehagen.

Fuensanta Mendez is a singer, double bassist, composer, improviser & multidisciplinary artist born in the water forest of Veracruz (Mexico) and based in Amsterdam. Her music holds rare and simple  poetry to be a sincere crystal that helps open a surreal vision over the things in the world. Mendez’s debut studio album will be released this summer through NYC label GroundUp Music. Currently, she is artist in residence (2021-2023) at BIMHUIS.

Robin Goudsmit (moderator) is journalist bij Trouw. Haar werk verscheen ook in De Revisor en rekto:verso. In 2021 werd ze door Vlaams-Nederlands huis deBuren en het Brusselse podium Pilar benoemd tot Scherpsteller, een positie voor een veelbelovende jonge denker.

Gerelateerde programma’s
09 04 24
Rampen in Nederland: een geschiedenis

Rampen zijn bepalend geweest voor de geschiedenis van Nederland. Denk aan de Watersnoodramp (1953), de Bijlmerramp (1992) of de vuurwerkramp van Enschede (2000). In haar nieuwste boek, Rampen. Een nieuwe geschiedenis van Nederland, onderzoekt Lotte Jensen hoe mensen door de eeuwen heen op rampen hebben gereageerd. Waar putten ze hoop uit, waar vechten ze tegen? En hoe hebben rampen de Nederlandse samenleving veranderd?

Datum
Dinsdag 9 apr 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
10 11 23
Op zoek naar je ambivalente familiegeschiedenis

Op de boekenmarkt doen familieverhalen het onverminderd goed: het persoonlijke verslag als prisma voor grote geschiedenis blijft een pakkend genre. Familiegeschiedenissen gaan altijd over sluimerende geheimen, morele dilemma’s en uiteindelijk over de auteur zelf – die de zoektocht onderneemt en die door dit verleden is gevormd. Naar aanleiding van het nieuwe boek van historicus Bas von Benda-Beckmann over zijn vaders familie in Nazi-Duitsland verkennen we de kunst van het optekenen van een ambivalent familieverleden.

Datum
Vrijdag 10 nov 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
31 10 23
Power and the Future of the Digital Society
Eaten by the Internet

Our world is eaten by the Internet. This means that those who control the Internet control the bounds of public speech, economic production, social cohesion, and politics, making its infrastructure a core political terrain in the networked age. This evening we honor a new book about the power of Big Tech and the future of the digital society, Eaten by the Internet. The discussion with the book’s authors and editor will make Internet infrastructure visible as a key force of political power and urge us to ask how can we ensure the Internet will sustain us, rather than consume us?

Datum
Dinsdag 31 okt 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25