Vier de eerste liefde

Lang leve de eerste liefde! We trappen de Boekenweek af met een feestelijke literaire middag. Het eerste evenement van de Boekenweek, met niemand minder dan de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay: Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld over het thema Eerste Liefde.

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende, die je niet kon vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels openbaart zich aan je en om woorden te geven aan die emoties, wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee. Deze middag vieren we die eerste liefde met voordrachten en interviews, waarbij we de start van de Boekenweek vieren. Met gastvrouw Babs Gons en interviewer Roos van Rijswijk. Na afloop wordt er door de auteurs gesigneerd.

Let op: ticketprijs 10 euro, early bird 7,50. Koop je ticket hier: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-vier-de-eerste-liefde-boekenweekevenement-750-excl-265816372927

Over de sprekers

Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde hij met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018, werd bekroond met de ANV Debutantenprijs en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. De Engelse vertaling (The Discomfort of Evening) werd bekroond met de prestigieuze International Booker Prize 2020. Zijn tweede dichtbundel Fantoommerrie (2019) werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs 2020 en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2020. In november 2020 verscheen zijn alom geprezen tweede roman Mijn lieve gunsteling, waarvan de vertaalrechten tot nu toe aan 14 landen werden verkocht en waarvoor hij F. Bordewijk-prijs 2021 voor ontving. In januari 2022 verscheen zijn derde dichtbundel Komijnsplitsers en in maart 2022 verschijnt het Boekenweekessay Het warmtefort.

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt in Genua. Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. In 1998 won hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurgeschiedenis samen. In 2014 won hij de Libris literatuurprijs met zijn roman La Superba (2013). Hij heeft internationaal naam gemaakt met een veertigtal boeken waaronder Grand Hotel Europa, de roman die al anderhalf jaar de bestsellerlijsten dicteert. In 2015 was Pfeijffer de auteur van het Poëziegeschenk en toerde hij in het voorjaar door Nederland en Vlaanderen met Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Gustaaf Peek en Thé Lau met het theaterprogramma The Pursuit of Happiness.

Babs Gons is schrijver, performer, host en docent en is de stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven. Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie. Ze presenteert verschillende programma’s, waaronder de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon waarmee ze onder andere op Oerol en Lowlands stond en die een vast huis in De Melkweg heeft. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in het voorjaar van 2019 verscheen Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. Babs schrijft artikelen en columns voor verschillende media.

Roos van Rijswijk is schrijver en organisator. Zij interviewt & presenteert op podia. Daarnaast recenseert zij vertaalde fictie voor NRC en is zij docent aan de Schrijversvakschool. Ze debuteerde met de roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids en Das Magazin, en schrijft recensies voor NRC Handelsblad.

Gerelateerde programma’s
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
27 06 24
Die Vorleser live
Franz Kafka

Is Kafka zware kost? Ja, zeker. Maar tegelijkertijd een bron van inspiratie, herkenning en levenslessen – voor de samenleving, het individu, de twijfelaar, de familievader. 100 jaar geleden stierf de Tsjechische schrijver Franz Kafka, maar zijn tijdloze werk raakt ons nog steeds. Daarom wijdt de literatuurpodcast Die Vorleser een speciale live-editie aan Kafka, met als gast Abdelkader Benali.

Datum
Donderdag 27 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Dieuwertje Mertens, Marja Pruis en Simone Atangana Bekono gaan onder leiding van Joyce Roodnat in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25