Vier de eerste liefde

Lang leve de eerste liefde! We trappen de Boekenweek af met een feestelijke literaire middag. Het eerste evenement van de Boekenweek, met niemand minder dan de schrijvers van het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay: Ilja Leonard Pfeijffer en Marieke Lucas Rijneveld over het thema Eerste Liefde.

De 87ste Boekenweek is een ode aan de eerste liefde. Een eerste liefde overspoelt je met gevoelens en verlangens die je eerder nog niet kende, die je niet kon vermoeden. Een nieuwe wereld vol behoeften, driften, onzekerheden en twijfels openbaart zich aan je en om woorden te geven aan die emoties, wenden we ons telkens weer tot de dichters en schrijvers. Zij geven woorden aan de liefde, in al haar schoonheid en complexiteit. Eerste liefdes blijven je hele leven nagalmen en blijven zorgen voor een warm gevoel, een lichte verwarring of regelrechte heimwee. Deze middag vieren we die eerste liefde met voordrachten en interviews, waarbij we de start van de Boekenweek vieren. Met gastvrouw Babs Gons en interviewer Roos van Rijswijk. Na afloop wordt er door de auteurs gesigneerd.

Let op: ticketprijs 10 euro, early bird 7,50. Koop je ticket hier: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-vier-de-eerste-liefde-boekenweekevenement-750-excl-265816372927

Over de sprekers

Marieke Lucas Rijneveld geldt als een van de grootste talenten van de Nederlandse letteren. In 2015 debuteerde hij met de meermaals herdrukte dichtbundel Kalfsvlies, die werd bekroond met de C. Buddingh’ Prijs voor het beste poëziedebuut. Zijn debuutroman De avond is ongemak verscheen in 2018, werd bekroond met de ANV Debutantenprijs en stond op de longlist van de Libris Literatuur Prijs 2019. De Engelse vertaling (The Discomfort of Evening) werd bekroond met de prestigieuze International Booker Prize 2020. Zijn tweede dichtbundel Fantoommerrie (2019) werd bekroond met de Ida Gerhard Poëzieprijs 2020 en genomineerd voor de Herman de Coninckprijs voor poëzie 2020. In november 2020 verscheen zijn alom geprezen tweede roman Mijn lieve gunsteling, waarvan de vertaalrechten tot nu toe aan 14 landen werden verkocht en waarvoor hij F. Bordewijk-prijs 2021 voor ontving. In januari 2022 verscheen zijn derde dichtbundel Komijnsplitsers en in maart 2022 verschijnt het Boekenweekessay Het warmtefort.

Ilja Leonard Pfeijffer schrijft romans, verhalen, gedichten, columns, essays, kritieken, theaterstukken en songteksten. Hij woont en werkt in Genua. Pfeijffer was tot 2004 werkzaam als classicus aan de Universiteit Leiden. Hij is gespecialiseerd in het werk van de klassieke dichter Pindarus. In 1998 won hij de C. Buddingh’-prijs voor zijn dichtbundel Van de vierkante man. Voor de Boekenweek 2000 stelde hij de bundel De Antieken: Een korte literatuurgeschiedenis samen. In 2014 won hij de Libris literatuurprijs met zijn roman La Superba (2013). Hij heeft internationaal naam gemaakt met een veertigtal boeken waaronder Grand Hotel Europa, de roman die al anderhalf jaar de bestsellerlijsten dicteert. In 2015 was Pfeijffer de auteur van het Poëziegeschenk en toerde hij in het voorjaar door Nederland en Vlaanderen met Tommy Wieringa, Dimitri Verhulst, Gustaaf Peek en Thé Lau met het theaterprogramma The Pursuit of Happiness.

Babs Gons is schrijver, performer, host en docent en is de stuwende kracht achter een flink aantal spoken word-initiatieven. Ze staat met haar werk op festivals, literaire programma’s, in musea, debatcentra en bibliotheken, draagt voor op radio en televisie. Ze presenteert verschillende programma’s, waaronder de NK Poetry Slam, de Kindernacht van de Poëzie en de muzikaal-literaire show Babs’ Woordsalon waarmee ze onder andere op Oerol en Lowlands stond en die een vast huis in De Melkweg heeft. In 2018 won ze de Black Achievement Award voor Kunst en Cultuur en in het voorjaar van 2019 verscheen Hardop bij uitgeverij Atlas Contact, een door haar samengestelde bundel met het werk van 18 Nederlandse spoken word-dichters. Babs schrijft artikelen en columns voor verschillende media.

Roos van Rijswijk is schrijver en organisator. Zij interviewt & presenteert op podia. Daarnaast recenseert zij vertaalde fictie voor NRC en is zij docent aan de Schrijversvakschool. Ze debuteerde met de roman Onheilig, die werd bekroond met de Anton Wachterprijs. Door de Volkskrant werd ze uitgeroepen tot Talent van het Jaar. Ze publiceerde verhalen in onder meer De Revisor, De Gids en Das Magazin, en schrijft recensies voor NRC Handelsblad.

Gerelateerde programma’s
26 05 25
The Jewish Street: Amsterdam and Paris After 1945

Jewish urban landscapes throughout Europe changed irreversibly during the mid-twentieth century. Taking the concept of the “Jewish street” and zooming in on French and Dutch case studies, our lectures will analyse what happened to Jewish sites and quarters between the 1930s and the 1960s, with an emphasis on the post-war period. 

Datum
Maandag 26 mei 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
21 05 25
De Staat van de Europese Literatuur 2025: Andrej Koerkov

Op 21 mei spreekt de Oekraïense schrijver Andrej Koerkov de zevende Staat van de Europese Literatuur uit, onder de titel ‘An Orchard of Unfinished Books’.

Datum
Woensdag 21 mei 2025 20:00 uur
Locatie
Aula
Entree
Toegang vanaf
15 05 25
Citizenship: New Trajectories in Law

To what extent can progressive movements become planetary movements? In what ways can discourses of citizenship and rights help imagine transnational solidarities beyond national authorities? 

Datum
Donderdag 15 mei 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25