Vastgelegd. Over kunst en traumaverwerking

Hoe kan kunst bijdragen aan het verwerken van een trauma? Helpt het om een intense ervaring om te zetten in kunst? En hoe vind je passende uiting voor wat je hebt meegemaakt? Dat onderzoeken we in deze bijeenkomst naar aanleiding van de documentaire Vastgelegd.

In de documentaire Vastgelegd laten makers Batya Wolff en Arnoud Holleman zien hoe fotografie en film verweven zijn met de nawerking van de Holocaust in Batya’s familie. Haar vader Max Wolff kocht na de oorlog een camera en bewaart nu tienduizenden vastgelegde momenten in een enorm beeldarchief. Fotografie is zijn copingmechanisme om met zijn oorlogstrauma om te gaan, maar al fotograferend zette hij ook een rem op het leven van zijn dochter Batya. Deze middag gaan de makers van de documentaire, die op 7 juli wordt uitgezonden op NPO, in gesprek met een psycholoog over hoe kunst kan helpen bij de verwerking van trauma.

Over de sprekers

Batya Wolff heeft gewerkt als programma- en tentoonstellingsmaker voor het Joods Museum in Amsterdam en als onderzoeker en scenarist voor filmmaker Frans Weisz. Voor fototentoonstellingen maakte zij filmportretten waarin foto’s steeds de aanleiding vormden voor persoonlijke herinneringen en verhalen.

Arnoud Holleman is beeldend kunstenaar, schrijver en filmmaker – met een focus op de vloeiende relatie tussen beeld en betekenis. Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en het Frans Hals Museum in Haarlem. Voor de VPRO-televisie regisseerde hij documentaires en dramaseries. Hij doceert aan het Sandberg Instituut in Amsterdam. Na de voltooiing van hun documentaire Vastgelegd maakten Holleman en Wolff de installatie The Kiss of Life. Beelden uit een familiearchief voor het Joods Museum in Amsterdam.

Maurits de Bruijn is de schrijver van drie boeken en redacteur van kunsttijdschrift Mister Motley. Eerder verschenen zijn twee romans, Broer (2012) en De achterkant van de zon (2016), en in 2020 zijn non-fictiedebuut Ook mijn Holocaust. In Ook mijn Holocaust onderzoekt Maurits zijn identiteit en hoe die is beïnvloed door het trauma dat zijn Joodse moeder aan de Tweede Wereldoorlog heeft overgehouden. Zij overleefde als enige van haar gezin de oorlog – nadat zij als baby aan de buren werd toevertrouwd. Op dit moment werkt hij aan zijn volgende roman en stelt hij de bundel Op de sofa samen, met verhalen over therapie.

Diederik Burgersdijk (moderator) modereert geregeld programma’s bij SPUI25. Hij doceert Latijn, klassieke letteren en Oude Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij is als gastonderzoeker verbonden aan Allard Pierson, Universiteit van Amsterdam, en aan het Radboud Institute for Culture & History (RICH) te Nijmegen. Hij publiceerde verscheidene boeken bij Athenaeum, Polak & Van Gennep (meest recent Gymnasium. Geschiedenis van een elitschool) en bij Bril Publishers te Leiden en Boston. Voorts is hij editor van Talanta. Journal of the Dutch Archaeological and Historical Society.

Gerelateerde programma’s
20 06 25
Annual Wertheim-Lecture
Can universities be antiracist? Liberal scholarship in genocidal times

The Moving Matters research group has invited Arun Kundnani to deliver this year’s Wertheim lecture on the urgent topic of how universities can become antiracist institutions in our current political context. After the lecture, the floor will be open for debate. 

Datum
Vrijdag 20 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 02 25
POSTPONED: Surviving an Intemperate Climate 

Global warming is the existential threat facing our planet, but an increasingly challenging constitutional climate inflames it further. Drawing on her book Human Rights: The Case for the Defence (Penguin, 2024), Shami Chakrabarti will describe the challenges to human rights posed by the climate emergency alongside the ways in which these values may help us navigate our way to just transition.

Datum
Vrijdag 14 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
08 01 25
Sociale mediaverslaving onder kinderen

Kinderen brengen veel tijd door op sociale media. Moet de EU regels maken om kinderen te beschermen tegen verslaving aan zulke media? Vanavond praten we over deze vraag met twee juristen gespecialiseerd in platform regulering en consumentenrecht, een Europarlementariër en een orthopedagoog gespecialiseerd in online mediagebruik door kinderen

Datum
Woensdag 8 jan 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25