20191119_updatetaal
Foto door Magda Ehlers via Pexels

Update Taal

Sinds 2011 organiseert de Alumnikring Taalwetenschap jaarlijks Update Taal. Twee taalwetenschappers van de UvA praten u bij over actuele ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Dit jaar zijn dat: dr. Suzanne Aalberse en dr. Vadim Kimmelman.

In grote steden als Amsterdam worden veel talen gesproken. Door dat taalcontact kunnen talen veranderen. Voorzetsels hebben de neiging snel te veranderen in contactsituaties. Bij Amsterdam Centraal Station hing bijvoorbeeld een banner met de tekst ‘welcome in Amsterdam’ in plaats van het meer gebruikelijke ‘welcome to Amsterdam’ in het Engels. In dit programma buigt Suzanne Aalberse zich over de vraag welke delen van taal het gevoeligst zijn voor taalverandering door taalcontact en waarom. We zullen onder andere kijken naar taalcontact tussen talen die veel op elkaar lijken zoals het Nederlands en het Engels en taalcontact tussen talen die verder van elkaar af staan zoals contact tussen Chinees en het Nederlands.

Vadim Kimmelman stelt de vraag: Hoe bedenk je gebaren? Gebaren in gebarentalen lijken vaak op dingen die ze benoemen: een gebaar voor een boom lijkt op een boom, en een gebaar voor een kat op een kat. We zeggen dan dat gebaren iconisch zijn. Tegelijkertijd zijn er verschillen tussen verschillende gebarentalen, ook in iconische gebaren. Als een iconisch gebaar gecreëerd wordt, zijn er verschillende mogelijkheden en patronen die tot variatie leiden. In zijn lezing laat Kimmelman zien hoe je iconiciteit van gebaren systematisch kan bestuderen en wat voor patronen je dan kan vinden.

Inloop vanaf 19:30 uur.

Gerelateerde programma’s
19 11 19
Update Taal

Twee taalwetenschappers spreken je bij over interessante ontwikkelingen binnen hun vakgebied. Jeannette Schaeffer bespreekt wat nieuwe inzichten op het gebied van typische en atypische kindertaalontwikkeling betekenen voor bestaande taaltheorieën. Daarna vertelt Eva van Lier, gespecialiseerd in de vergelijkende taalwetenschap, over de verhouding tussen regels en uitzonderingen in de talen van de wereld.

Datum
Dinsdag 19 nov 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25