20190304_uitbuiting-op-de-arbeidsmarkt

Uitbuiting op de arbeidsmarkt

Vele duizenden arbeidsmigranten werken in Nederland onder zeer slechte omstandigheden. Ze werken onder het minimumloon, draaien teveel uren en worden slecht behandeld. Hoe is dit mogelijk? En wat valt eraan te doen?

Om onze boodschappen goedkoop te houden werken talloze Oost-Europeanen onder hoge druk en tegen een hongerloontje in de magazijnen van onze supermarkten. Bollenplukkers worden uitgebuit zodat wij verse bloemen op tafel hebben. Deze uitbuiting van arbeidsmigranten wordt onvoldoende tegengegaan door de autoriteiten.

Investico-journalisten Simone Peek en Sylvana van den Braak onderzochten dit en hun onderzoek ‘Callgirl voor Albert Heijn’ werd genomineerd voor De Loep, de belangrijkste prijs voor onderzoeksjournalistiek in Nederland. In dit programma gaan zij in gesprek met juridische experts en buigen wij ons over de vraag hoe het kan dat deze uitbuiting in Nederland plaatsvindt: hoe zit dat juridisch gezien? Wat mogen we verwachten van de autoriteiten? En is er noodzaak voor nieuwe wetgeving?

Met o.a.: Simone Peek, Sylvana van den Braak, Sjarai Lestrade en Jeroen Trommelen (moderator).

Gerelateerde programma’s
09 11 09
De Stelling van...
Judith Belinfante

Stelling in een reeks uitdagende voordrachten waarin prominente wetenschappers en bestuurders aan de hand van een door henzelf gekozen stelling spreken over actuele thema’s.

Datum
Maandag 9 nov 2009 17:00 – 18:00
Locatie
SPUI25