© HetMoet
Over verbondenheid en verlangen

Thuis

Ter gelegenheid van de eerste literaire, Nederlandstalige publicatie van NIAS, Thuis. Een bloemlezing over verbondenheid (Uitgeverij HetMoet), spreken we oude en nieuwe NIAS-gedienden over de tegenstrijdigheden die ‘thuis’ omgeven, en vieren we de literaire verbeeldingskracht.

In de bloemlezing Thuis nemen dertien bijzondere Nederlandse en Vlaamse schrijvers het gevoel van verbondenheid en thuis te zijn kritisch onder de loep. In een rijke verzameling persoonlijke verhalen, gedichten, sonnetten en essays geven zij de vele tegenstrijdigheden van ‘thuis’ weer. Tijdens dit programma buigen verschillende auteurs zich over de contradicties die de bundel opwerpt; want waar verbondenheid is, is ook uitsluiting en eenzaamheid; waar thuisgevoel bestaat, leeft ook het gemis daaraan of het verlangen naar andere plekken, mensen en tijden.

Thuis wordt uitgegeven in het kader van NIAS’ vijftigste verjaardag.

Over de sprekers

Tommy Wieringa schreef onder andere De Heiliger Rita (2017) en Gedachten over onze tijd (2020) en Joe Speedboot (2006). Zijn werk werd voor meerdere prijzen genomineerd en is in meer dan 25 talen uitgegeven. Wieringa is daarnaast columnist en essayist voor NRC Handelsblad. Hij is in 2021 writer-in-residence bij NIAS, waar hij werkt aan een nieuwe roman.

Jannah Loontjens is schrijver en filosoof. Loontjens schreef verschillende romans, waaronder Hoe laat eigenlijk (2011), Wie weet (2018) en Schuldig: Een verkenning van mijn geweten (2021). Ze schrijft onder andere voor Trouw, NRC en Filosofie Magazine. Loontjens was NIAS writer-in-residence in 2014/15.

Christiaan Weijts is een Nederlandse schrijver. Tijdens zijn residency bij NIAS werkte hij aan de roman Euforie, die in 2012 verscheen en waarmee hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs won en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Hélène Gelèns is dichter. Ze schreef onder meer niet beginnen bij het hoofd (2006), zet af en zweef (2010; Jan Campertprijs) en applaus vanuit het donker (2014). In 2018/19 was Gelèns writer-in-residence bij NIAS, waar ze werkte aan de nog uit de komen roman Op de golven.

Fenneke Wekker (moderator) is Head of Academic Affairs bij NIAS. Wekker is politiek socioloog en schrijver.

Gerelateerde programma’s
02 12 21
De Chinese literaire klassieker
‘De droom van de Rode Kamer’

De droom van de Rode Kamer wordt gerekend tot de hoogtepunten van de klassieke Chinese literatuur. Ter gelegenheid van de eerste Nederlandse vertaling van deze grote Chinese roman gaan we in gesprek over de Nederlandse vertaling en de Chinese romankunst.

Datum
Donderdag 2 dec 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Online
08 11 21
Als de literatuur een boom zou zijn

In literatuur is veel niet zichtbaar, maar suggestie. Het is wat haar raadselachtig maakt, spannend en intrigerend. Ze wortelt in een veelal onzichtbaar, ondergronds netwerk van verknopingen en vertakkingen. Wellicht zoals bomen dat ook doen. Naar aanleiding van Margot Dijkgraafs nieuwe boek In de voetsporen van mijn grootvader, een kleine familiegeschiedenis, vragen verschillende schrijvers zich vanuit hun eigen werk, overtuiging en verbeeldingskracht af: wat als de literatuur een boom zou zijn?

Datum
Maandag 8 nov 2021 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
28 10 21
Thomas Heerma van Voss presenteert Adaptation
Schrijvers in het donker

Voor bioscoop Rialto maakt schrijver Basje Boer al enkele jaren de programmareeks Schrijvers in het Donker, waarin film en literatuur elkaar ontmoeten. In de eerste editie van een nieuw seizoen sprak zij Thomas Heerma van Voss over de rol die films spelen in zijn schrijverspraktijk – in het bijzonder Adaptation (Spike Jonze, 2002). Bekijk Adaptation op zaterdag 6 november, om 16.50 uur in Rialto.

Datum
Donderdag 28 okt 2021 19:00 – 20:00