© HetMoet
Over verbondenheid en verlangen

Thuis

Ter gelegenheid van de eerste literaire, Nederlandstalige publicatie van NIAS, Thuis. Een bloemlezing over verbondenheid (Uitgeverij HetMoet), spreken we oude en nieuwe NIAS-gedienden over de tegenstrijdigheden die ‘thuis’ omgeven, en vieren we de literaire verbeeldingskracht.

In de bloemlezing Thuis nemen dertien bijzondere Nederlandse en Vlaamse schrijvers het gevoel van verbondenheid en thuis te zijn kritisch onder de loep. In een rijke verzameling persoonlijke verhalen, gedichten, sonnetten en essays geven zij de vele tegenstrijdigheden van ‘thuis’ weer. Tijdens dit programma buigen verschillende auteurs zich over de contradicties die de bundel opwerpt; want waar verbondenheid is, is ook uitsluiting en eenzaamheid; waar thuisgevoel bestaat, leeft ook het gemis daaraan of het verlangen naar andere plekken, mensen en tijden.

Thuis wordt uitgegeven in het kader van NIAS’ vijftigste verjaardag.

Over de sprekers

Tommy Wieringa schreef onder andere De Heiliger Rita (2017) en Gedachten over onze tijd (2020) en Joe Speedboot (2006). Zijn werk werd voor meerdere prijzen genomineerd en is in meer dan 25 talen uitgegeven. Wieringa is daarnaast columnist en essayist voor NRC Handelsblad. Hij is in 2021 writer-in-residence bij NIAS, waar hij werkt aan een nieuwe roman.

Jannah Loontjens is schrijver en filosoof. Loontjens schreef verschillende romans, waaronder Hoe laat eigenlijk (2011), Wie weet (2018) en Schuldig: Een verkenning van mijn geweten (2021). Ze schrijft onder andere voor Trouw, NRC en Filosofie Magazine. Loontjens was NIAS writer-in-residence in 2014/15.

Christiaan Weijts is een Nederlandse schrijver. Tijdens zijn residency bij NIAS werkte hij aan de roman Euforie, die in 2012 verscheen en waarmee hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs won en werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Hélène Gelèns is dichter. Ze schreef onder meer niet beginnen bij het hoofd (2006), zet af en zweef (2010; Jan Campertprijs) en applaus vanuit het donker (2014). In 2018/19 was Gelèns writer-in-residence bij NIAS, waar ze werkte aan de nog uit de komen roman Op de golven.

Fenneke Wekker (moderator) is Head of Academic Affairs bij NIAS. Wekker is politiek socioloog en schrijver.

Gerelateerde programma’s
18 03 24
Osamu Dazai: een leven vol schaamte

De Japanse schrijver Osamu Dazai schreef een van Japans bestverkochte boeken allertijden: Als mens mislukt. Deze semi-autobiografische roman verscheen in Japan in 1948, enkele maanden voordat Dazai een eind aan zijn leven maakte. Lisanne Snelders gaat over dit bijzondere boek in gesprek met Ellen Deckwitz en Dazai-vertaler Luk Van Haute.

Datum
Maandag 18 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 06 24
Woorden willen losjes leven. Virginia Woolf en schrijverschap

Hoe moet een schrijver zich verhouden tot de politiek en de grote maatschappelijke vraagstukken van haar tijd? In het net verschenen Woorden willen losjes leven. Essays over schrijverschap reflecteert Virginia Woolf op haar eigen schrijverschap en dat van haar tijdgenoten. Vanavond gaan we in gesprek over de schrijver Woolf, en over schrijven en vertalen anno 2024.

Datum
Dinsdag 4 jun 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
15 12 23
Over ‘het genie’ en de uitvinding van de atoombom
Gezicht van het kwaad

De uitvinding van de atoombom is een van vele wetenschappelijke uitvindingen die in boeken en films worden geframed als product van één briljant brein. Zo ging deze zomer de film Oppenheimer maar liefst drie uur lang over natuurkundige Robert Oppenheimer en diens ogenschijnlijk solistische uitvinding van de atoombom, en verscheen dit najaar de roman De MANIAC over de wiskundige John von Neumann. Een avond met Margriet van der Heijden, Martijn van Calmthout, Daan Mulder en Emma Zuiderveen over het nieuwe boek van Benjamín Labatut en de representatie van wetenschap in kunst en cultuur.

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25