Tegen de terreur
Met het einde van de heerschappij van Napoleon verlangde de bevolking na 25 jaar van oorlog en chaos naar rust en veiligheid. In dit programma kijken we met Beatrice de Graaf, Marita Mathijsen en Joep Leerssen naar de eerste totstandkoming van Europese veiligheidsdiensten.
Om de chaos te bezweren werd de nieuwe Europese Verdedigingsgemeenschap (een NAVO avant la lettre) opgericht, met de hertog van Wellington aan het hoofd. Hij werd omringd en ondersteund door talloze officieren, juristen, spionnen en ander veiligheidsvolk. Met behulp van allerlei nieuwe instrumenten – paspoorten, optische telegrafen, gezamenlijke grenscontroles en het razendsnel verspreiden van signalementen van voortvluchtige ‘terroristes’ en ‘assassijnen’ – werd het inderdaad veilig. Maar werd de terreur werkelijk bezworen? En legde dit systeem de basis voor ons huidige veiligheidsbestel?
Beatrice de Graaf gaat met Marita Mathijsen en Joep Leerssen in gesprek over deze eerste strijd tegen de terreur en de rol die nationalisme hierin speelde. Daarbij zal Marita Mathijsen ingaan op en vragen stellen bij de positie van Nederland in dit Europees project. Joep Leerssen zal aan de orde stellen hoe de nationale identiteiten zich verhielden ten opzichte van dit internationale streven.