DE GROENE MEET-UP

Tegen de productiviteitsdwang

Marian Donner en Lieke Knijnenburg gaan in gesprek over de productiviteitsdwang die onze tijd in haar greep houdt. Hoe bewegen we weg van de hokjes en labels, de huidige controledrift, rechtlijnigheid en zwaarte, om meer ruimte en lucht te creëren in onze levens? Wat is autonomie in een wereld waarin je wordt aangespoord enkel consument te zijn? En hoe ontkomen we aan de verstikkende focus op onszelf?   

Controledwang, meetdrift, en een angst om lui te zijn. De westerse mens wordt opgevoed om zichzelf te zien als te optimaliseren onderneming en de ander enkel als concurrentie of applausmachine. Niet alleen op werk willen we onze tijd zo nuttig mogelijk besteden. De productiviteitsdwang is tot in de intiemste sferen van ons leven gekropen. Vrienden, geliefden, familie: ze moeten ons helpen de beste versie van onszelf te worden, anders zijn ze onze energie niet waard. Maar zelfs onze verwoede pogingen om een authentiek leven te leiden, mondden uit in voorspelbaarheid en worden commercieel uitgebuit.  

Over de sprekers 

Marian Donner is essayist en columnist bij De Groene Amsterdammer, onlangs verscheen van haar Rooksignalen (een hoofdkussenboek), over escorts, orka’s en hoe te ontsnappen uit een benauwend systeem. Eerder verschenen van haar De grote weigering en de internationale bestseller Zelfverwoestingsboek. Haar interesse ligt bij alles wat afwijkt van de norm (en de kwantummechanica).   

Lieke Knijnenburg is filosoof en schrijver. Ze schrijft vanuit Berlijn onder andere voor De Groene Amsterdammer over intimiteit in kapitalistische tijden, ontwikkelingen in Berlijn, het nachtleven, identiteit en verzet. Haar debuut Een schitterende leegte over verzet tegen onze obsessie met productiviteit verscheen bij Atlas Contact.   

Miriam Rasch schrijft recensies, essays en stukken over literatuur, filosofie en (nieuwe) media voor o.a. NRC, De Groene Amsterdammer, Follow The Money en Revisor. Haar vizier richt zich onder meer op de impact van digitalisering en sociale media op onze moderne levens. Sinds 2020 werkt zij bij de Willem de Kooning Academie als coördinator van het Research Station. Rasch is daarnaast auteur van een aantal boeken, waaronder Autonomie. Een zelfhulpgids (2022).

Coen van de Ven is onderzoeksjournalist en politiek redacteur van De Groene Amsterdammer.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 09 25
Een fotografisch project over schaamte, identiteit en herinnering
Es gibt keine Sahne es gibt Krieg

In haar nieuwe project onderzoekt fotograaf Annaleen Louwes de erfenis van haar Duitse moeder, gevormd door de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Via beeld, audio en archiefmateriaal vervaagt de grens tussen herinnering en werkelijkheid. Hoe werkt collectieve schaamte door in een volgende generatie? Tijdens dit programma wordt die vraag in verschillende gesproken en muzikale bijdragen verder verkend.  

Datum
Donderdag 11 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25