De effecten van juridische stappen tegen politici

Strafzaak Wilders

Wat zijn de effecten van strafvervolging van politici op burgers? Politicoloog Joost van Spanje deed met zijn team onderzoek in negen landen, onder andere naar de processen tegen Geert Wilders en Marine le Pen. Tijdens dit programma presenteert Van Spanje een nieuwe bevinding. Een panel van deskundigen uit media en wetenschap zal op de nieuwe bevinding reageren.

Dit programma is ook online bij te wonen. 

Met zijn team onderzocht politicoloog Joost van Spanje de effecten van juridische stappen tegen anti-immigrantenpartijen. Het onderzoek werd gefinancierd met een NWO Vidi-toekenning. Twee resultaten werden vorig jaar gepresenteerd bij Nieuwsuur. Tijdens deze publieks- en persbijeenkomst deelt Van Spanje een nog niet eerder bekend gemaakt derde effect van juridische processen tegen anti-immigrantenpartijen. Bewijs voor dit effect is gevonden in zes landen in de laatste twee decennia. Na de presentatie van de nieuwe bevinding gaat Van Spanje in gesprek met verschillende deskundigen uit media en wetenschap.

Lees hier meer over het onderzoek en de eerdere resultaten.

Over de sprekers

Joost van Spanje (Veni, Vidi, CoG) is hoogleraar Politieke Wetenschappen aan de Universiteit van Londen. Hij bouwt een onderzoeksteam in Londen en heeft een team in Amsterdam. Zijn team doet onderzoek naar juridische maatregelen tegen anti-immigratiepartijen (in 21 Europese landen sinds 1965) en de effecten van die maatregelen op publieke opinie en stemgedrag. Verder onderzoekt Van Spanje of en hoe nieuwe partijen in de media komen.

Rachid Azrout is onderzoeker bij de afdeling Commucatiewetenschap van de UvA. In zijn onderzoek richt hij zich op de effecten van media- en nieuwsframing op de publieke opinie.

Xandra Schutte is hoofredacteur van De Groene Amsterdammer.

Arendo Joustra is hoofdredacteur van Elsevier.

Jogchum Vrielink is professor Discrimination Law, Law & Religion and Legal Theory aan de Université Saint-Louis – Bruxelles.

Margreet Fogteloo (moderator) is journalist en redacteur van De Groene Amsterdammer met als aandachtsgebied onder meer rechtspraak en rechtsstaat

Gerelateerde programma’s
02 11 21
Grote Denkers in SPUI25
Margriet van Heesch over Judith Butler

Er is geen denker die meer invloed heeft gehad op het hedendaagse denken over genderongelijkheid dan de Amerikaanse filosoof Judith Butler. Cultuurwetenschapper Margriet van Heesch presenteert het gedachtegoed van Butler en hoe haar rigoureuze omdenken vleugels gaf aan een nieuwe generatie feministen en aan de huidige LGBTQI+-beweging.

Datum
Dinsdag 2 nov 2021 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
26 05 21
Political imagination with(in) and beyond the state
The Longer Histories of Statephobia

Covid-19 has brought the role of the state into full visibility. It has both highlighted the unequal effects of the dismantling of welfare state regimes and appeals for a ‘return of the state’ to the provision of public goods such as healthcare. Can this moment of crisis provide opportunities for a new politics?

Datum
Woensdag 26 mei 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Online
07 05 21
200 jaar man en mythe
Napoleon leeft!

200 jaar geleden, op 5 mei 1821, overleed Napoleon Bonaparte op het afgelegen Sint Helena, waar hij zijn laatste jaren gebruikte om zijn mythe eigenhandig een definitieve vorm te geven. Een paar dagen later werd hij begraven in de schaduw van een grote wilg in de Vallée du Géranium, maar daarmee kwam het verhaal van de keizer niet tot een einde – integendeel: in de eeuwen die volgden werd er flink gesleurd met zijn lichaam en legende.

Datum
Vrijdag 7 mei 2021 20:00 – 21:30
Locatie
Online