Sociale mediaverslaving onder kinderen

Kinderen brengen veel tijd door op sociale media. Moet de EU regels maken om kinderen te beschermen tegen verslaving aan zulke media? Vanavond praten we over deze vraag met twee juristen gespecialiseerd in platform regulering en consumentenrecht, een Europarlementariër en een orthopedagoog gespecialiseerd in online mediagebruik door kinderen

Vanaf verschillende kanten klinkt de roep om Europese regels om kinderen te beschermen tegen overmatig gebruik van sociale media. Het Europees Parlement heeft de Europese Commissie gevraagd te onderzoeken of er nieuwe regels nodig zijn om consumenten, en in het bijzonder kinderen, te beschermen tegen verslavende online diensten. Een rapport in opdracht van president Macron pleit er voor om sociale media te verbieden tot 18 jaar. Macron is ook voorstander van een EU-breed verbod op sociale media voor kinderen.

Valt het binnen de taken van de EU om regels te maken om de gezondheid van kinderen te beschermen? Wat is hier de rol van het consumentenrecht en andere bestaande regels? Als de EU nieuwe regels maakt, hoe ver moeten die regels gaan en wat moeten sociale media zelf kunnen invullen? En hoe zouden nieuwe regels zich verhouden tot de opvoedvrijheid van ouders en de vrijheden van kinderen?  

Over de sprekers

Ina Koning is Universitair Hoofddocent Ontwikkelingspedagogiek aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Ze is expert op het gebied van het opgroeien en opvoeden van kinderen in de digitale wereld. Ina’s werk staat in het teken van onderzoek naar gezond schermgebruik, en door middel van co-creatie draagt zij bij aan (inter)nationaal/lokaal beleid en praktijk. Een recent voorbeeld van haar onderzoek is haar position paper ‘Gezond schermgebruik en Online kinderrechten’. Ina is o.a. lid van de wetenschapscommissie Kijkwijzer en bestuurslid van de European Society of Prevention Research.

Felix Blommaert is Promovendus Europese Platform Regulering aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Kim van Sparrentak is Europarlementariër.

Martien Schaub is Universitair Hoofddocent Contractenrecht aan de Erasmus School of Law in Rotterdam. In haar onderzoek richt zij zich op elektronisch contracteren en online consumentenbescherming. Zij studeerde Nederlands recht en Europees recht en schreef haar proefschrift over het Europese juridische kader dat ziet op e-commerce. Haar onderzoeksvragen betreffen onder meer samenloop van rechtsregels en de invloed van Europees recht op nationaal verbintenissenrecht.

Eline Leijten (moderator) is docent en onderzoeker Recht en Technologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. In haar onderzoek richt zij zich onder andere op de bescherming van kinderrechten op online platformen en de rol van de AVG daarin. Eline is ook tech ondernemer en voormalig Nederlands kampioen pitchen. Ze neemt geregeld deel aan het publieke debat, is voorvechter van vrouwenrechten en gendergelijkheid in Nederland, en is bestuurslid van meerdere stichtingen, zoals het Staakt-het-Vuren-Collectief.

Gerelateerde programma’s
26 05 25
The Jewish Street: Amsterdam and Paris After 1945

Jewish urban landscapes throughout Europe changed irreversibly during the mid-twentieth century. Taking the concept of the “Jewish street” and zooming in on French and Dutch case studies, our lectures will analyse what happened to Jewish sites and quarters between the 1930s and the 1960s, with an emphasis on the post-war period. 

Datum
Maandag 26 mei 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
29 11 24
A Program by Spui25 in Spe
Expect These Symptoms: Delusional FemTech

Your menstruation app is telling you not to panic about being pregnant while your body is telling you otherwise. At the same time, your neighbour might be falsely worrying about a predictive algorithm telling them they have decreased rates of fertility. SPUI25 explores the state of FemTech software and asks whether we should be using these apps, or not.

Datum
Vrijdag 29 nov 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
20 11 24
Denken in het donker
Het feminisme van Greta Gerwig

Greta Gerwigs Barbie was dé bioscoophit van 2023. Deze baanbrekende blockbuster werd het middelpunt van maatschappelijke debatten over gender, feminisme en media. Want wat is nu eigenlijk het feminisme dat Barbie vertegenwoordigt? Naar aanleiding van het verschijnen van Denken in het donker met Greta Gerwig gaan we in gesprek over Gerwigs ideeën over feminisme, mannelijkheid en sociale macht.   

Datum
Woensdag 20 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25