Biografie van een luchthaven

Schiphol

In Stephan Steinmetz’ nieuwe boek, Schiphol. Biografie van een luchthaven, wordt de kleurrijke geschiedenis van onze nationale luchthaven verteld aan de hand van verhalen van betrokkenen. In dit programma spreken wij met de auteur en met kenners over de roemruchte geschiedenis van Schiphol.

Naast Schiphols Buitenveldertbaan staat een woonhuis. Het wordt aan het oog onttrokken door parkeerplaats P4, kantoren van KLM Catering Services, een IBIS-hotel en wat bomen. De familie De Rooij woont er nog steeds. Alle andere huizen in de omgeving werden opgeslokt, afgebroken om plaats te maken voor landingsbanen, loodsen en terminals. Sinds de eerste burgervluchten in 1920 groeide Schiphol uit tot ‘Airport City’ met ruim 70 miljoen passagiers per jaar.

Decennialang volstond een verwijzing naar het nationale economische belang om de explosieve groei van Schiphol te rechtvaardigen. Maar dat patroon lijkt nu te kantelen, onder invloed van toegenomen kennis over milieu en klimaat. Het imago van de luchthaven is tegenstrijdig: het wordt tegelijkertijd gezien als de motor van de economie, een desastreuze natuurramp, een bestuurlijke nachtmerrie, een rupsje nooitgenoeg en een succesvolle jongensdroom. In dit programma spreken we met de auteur en betrokkenen over de kleurrijke geschiedenis van onze nationale luchthaven, tijdens de presentatie van Schiphol. Biografie van een luchthaven.

Over de sprekers

Stephan Steinmetz studeerde andragologie en werkte enige jaren als journalist. Van 1990 tot 1998 was hij voorzitter van het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg. Sindsdien werkt hij als sociaal-historisch onderzoeker en projectleider in het publieke domein. Eerder schreef hij Asterdorp en De brievenbus van mevrouw De Vries.

Marc Dierikx is luchtvaarthistoricus en als senior-onderzoeker verbonden aan het Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis en heeft tal van boeken over de luchtvaartgeschiedenis op zijn naam staan. Hij schreef o.a. een biografie over Anthony Fokker: Anthony Fokker. Een vervlogen leven.