© Rodante van der Waal
Nederland en daarbuiten

Reproductieve rechtvaardigheid

Reproductieve rechtvaardigheid is een Zwart feministische term die wereldwijd steeds meer aandacht krijgt binnen zowel activisme als onderzoek. In Nederland is de term nog relatief onbekend. Wereldwijd worden we op dit moment geconfronteerd met reproductief onrecht: met de criminalisering van abortus, hogere moeder- en kind sterftecijfers voor mensen van kleur, en toenemend bewijs voor de structurele aard van obstetrisch geweld en racisme. De investeringen die we doen in vruchtbaarheid en voortplanting zijn ongelijk, met name in (post)koloniale contexten. De term reproductieve rechtvaardigheid probeert al deze verschillende facetten van onrecht in relatie tot vruchtbaarheid samen te nemen. Tijdens deze avond zal een divers panel van academici en verloskundigen het concept van reproductieve rechtvaardigheid introduceren en bespreken, wat er op het spel staat en wat we hiervan kunnen leren. 

Please note: this event is in Dutch

Reproductieve rechtvaardigheid betreft de strijd voor het recht: 1) om een kind te krijgen; 2) om geen kind te krijgen; en 3) om kinderen te krijgen in veilige en waardige omgevingen. Samen bespreken we deze drie pijlers in relatie tot obstetrisch geweld, obstetrisch racisme, reproductieve technologieën, reproductie in koloniale contexten, specifiek Palestina, en abortus. Door de drie pijlers met elkaar te verbinden, reflecteren we op hoe deze specifieke vormen van onderdrukking samen een staat van reproductieve onrechtvaardigheid vormen.   

Over de sprekers 

Rodante van der Waal is vroedvrouw in Amsterdam en doet promotieonderzoek in de filosofie naar reproductieve rechtvaardigheid en obstetrisch geweld. Ze publiceerde het boek Birth Justice: From Obstetric Violence to Abolitionist Care dit jaar bij Amsterdam University Press. In 2025 verschijnt haar eerste dichtbundel bij Nijgh & Van Ditmar 

Bahareh Goodarzi is verloskundige, docent aan de Academie Verloskunde Amsterdam/Inholland en assistant professor bij de afdeling Verloskundige Wetenschap Amsterdam UMC. Goodarzi doet onderzoek naar discriminatie en rechtvaardigheid in de geboortezorg. Ze schreef dit jaar samen met Daan Borrel een boek over de ongelijkwaardigheid in de geboortezorg in Nederland: Baren buiten de box.  

Siggie Vertommen werkt als gender onderzoekster en docente aan de Universiteit van Amsterdam en de Universiteit Gent. Ze doet feministisch onderzoek naar de globale politiek rond (medisch begeleide) reproductie, van Israël/Palestina tot Georgië en België. Ze droomt luidop van feministische revoluties, en is lid van allerhande collectieven zoals de UGent Vrouwenstaking, Furia, Slow Science en Sophia. 

Madyasa Vijber is werkzaam als caseload vroedvrouw in Rotterdam. Zij behaalde haar bachelor verloskunde aan de Verloskunde Academie Amsterdam en volgde een minor in ‘Politics of Maternity Care’ en ‘Empowering Midwifery Practices’ aan de Universiteit van Nottingham. In haar werk zijn zelfbeschikking, anti-racisme en radicale zorg belangrijke concepten en zij onderzoekt al gaandeweg hoe zorgend werk vormgegeven kan worden op een manier die duurzaam, wederkerig en medemenselijk is. Naast haar werk als verloskundige is zij oprichter van het Ujamaa collectief voor zwarte geboortewerkers, en onderdeel van Critical Midwifery Studies Collective, een internationaal collectief van verloskundigen, doula’s, activisten en academici, dat plaats maakt voor een kritische analyse van geboortezorg. Voor Madyasa ís geboortewerk activistisch, omdat geboorte geven niet los gezien kan worden van de politiek die dat proces zo sterk beïnvloedt.

Robin Goudsmit (moderator) is journalist bij Trouw. Haar werk verscheen ook in De Revisor en rekto:verso. In 2021 werd ze door Vlaams-Nederlands huis deBuren en het Brusselse podium Pilar benoemd tot Scherpsteller, een positie voor een veelbelovende jonge denker.

 

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 09 25
Een fotografisch project over schaamte, identiteit en herinnering
Es gibt keine Sahne es gibt Krieg

In haar nieuwe project onderzoekt fotograaf Annaleen Louwes de erfenis van haar Duitse moeder, gevormd door de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Via beeld, audio en archiefmateriaal vervaagt de grens tussen herinnering en werkelijkheid. Hoe werkt collectieve schaamte door in een volgende generatie? Tijdens dit programma wordt die vraag in verschillende gesproken en muzikale bijdragen verder verkend.  

Datum
Donderdag 11 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25