Kees Schuyt over Helmut Plessner

Plessner en de kracht van de liberale democratie

Centraal in het denken van Helmut Plessner (1892 – 1985) stond de excentrische positie van de mens, ofwel het idee dat de mens de mogelijkheid bezit zichzelf als object te zien ten opzichte van de wereld en zijn medemensen. Helmut Plessner was een academicus met een groot bereik en zijn gedachtegoed verspreidde zich eveneens buiten de academie, zo ook onder D66’er Jan Glastra van Loon (1920 – 2001) en PvdA’er Lolle Nauta (1929 – 2006). Hoe is die centrale gedachte van Plessner van invloed geweest op hun praktische bijdragen aan de democratie in Nederland? In deze lezing onderzoekt Kees Schuyt het gedachtegoed van Helmut Plessner en hoe zich dat verhoudt tot het functioneren van de liberale democratie.

Op basis van het beginsel van de excentrische positie van Plessner heeft de moderne democratie binnen de politieke filosofie van Van Loon en Nauta een disciplinerende kracht: zij beschermt tegen machtsmisbruik en discriminatie en is dus een onlosmakelijke basis van de liberale democratie. Van Loon en Nauta waren de eerste leerlingen van Plessner in Nederland. Beiden studeerden en promoveerden in de tweede helft van de twintigste eeuw. Waar is Plessners mens- en wereldbeeld bij beiden terug te vinden en hoe uitte zich dit in hun politiek? Aan de hand van hedendaagse voorbeelden buigt Kees Schuyt zich over Plessners filosofische antropologie en hoe deze zich verhoudt tot het functioneren van de liberale democratie.

Over de sprekers

Kees Schuyt is emeritus hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Hij is gespecialiseerd in rechtssociologie en is expert op het gebied van Helmut Plessners gedachtengoed. Schuyt is een van de meest invloedrijke sociologen van Nederland en een bekende stem in het publieke debat. Hij heeft zich jarenlang ingezet bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) en de Raad van State.

Jos de Mul (moderator) is hoogleraar Wijsgerige antropologie en haar geschiedenis aan de Erasmus School of Philosophy, Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn werk is mede geïnspireerd door Plessner. Van 2005 tot 2011 was hij Vizepräsident van de Helmuth Plessner Gesellschaft en in 2014 verscheen onder zijn redactie Plessner’s Philosophical Anthropology. Perspectives and Prospects (498 blz.) bij Amsterdam University Press. Deze open access uitgave en andere publicaties van De Mul kunnen worden gedownload van www.demul.nl

Gerelateerde programma’s
25 11 24
Burgerlijke ongehoorzaamheid: Waar ligt de grens?

In een democratische rechtsstaat is burgerlijke ongehoorzaamheid een middel om de regering ertoe te bewegen onrechtvaardige wetten te verbeteren. Maar waar ligt de grens? Mag je de wet overtreden uit naam van rechtvaardigheid?

Datum
Maandag 25 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
27 11 24
CANCELLED: Metropolitan Nature. A Conversation with Emanuele Coccia

**This event has been cancelled due to the storm**

Eccentric philosopher and author Emanuele Coccia will share his thoughts on his latest project ‘Metropolitan Nature.’ As the recipient of the Mondrian Prize 2024, he currently resides in the former studio of Piet Mondrian in Laren. Lisa Doeland and Francesco Carrasso will join Coccia in the philosophical exploration of nature in the city, the relation between species, and the notion of home.

Datum
Woensdag 27 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 12 24
Zorg goed voor je ziel
Vrouwelijke Griekse filosofen van Theano tot Hypatia

In overzichtswerken van de antieke filosofie kom je nauwelijks vrouwen tegen. Dat is iets van recente datum: lange tijd hebben vrouwelijke antiek-Griekse denkers tot de filosofische canon behoord, maar vanaf omstreeks 1800 worden ze niet meer besproken.  Samen met Mieke de Vos en Michiel Leezenberg keren we terug naar de vrouwelijke Griekse filosofen en wat er van hun werk is nagebleven.  

Datum
Maandag 2 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25