© Emilie Lindenbergh
Hoe de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend blijft

Persoonlijke geschiedenissen en collectieve verbeelding

Over de Tweede Wereldoorlog is al veel geschreven en nog altijd veel gezwegen. Dat geldt zowel voor academische als literaire en particuliere verhalen over de oorlog. In dit programma buigen twee antropologen zich over de rol van persoonlijke geschiedschrijvingen over de oorlog in de collectieve herinnering aan het verleden.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Carien van Beek onderzocht voor haar boek Verzet en SS. Het verzwegen verleden van een vader (Schaep14, 2020) het oorlogsverleden van haar vader, die zowel actief was in het Nederlands verzet, als aan het oostfront vocht als Waffen-SS’er. Haar boek is de aanleiding voor een programma over de persoonlijke en gedeelde herinnering aan de Tweede Wereldoorlog.

Wat is de functie van zoeken naar (familie)verhalen over het oorlogsverleden? Niet alleen voor de onderzoeker zelf, maar ook voor het collectieve geheugen aan de oorlog. Wat is bovendien de bruikbaarheid van dergelijke persoonlijke oorlogsverhalen voor academisch onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en de herinnering daaraan? En wat is daarbij de waarde van de blik en methodes van een antropoloog, bovenop of naast die van de historicus? Deze en andere vragen komen deze middag aan bod.

Over de sprekers

Hans Marks is antropoloog/methodoloog aan de Radboud Universiteit Nijmegen, gespecialiseerd in onderzoek naar familie en verwantschap in Scandinavië. Hij verrichtte onderzoek naar het doorgeven van oorlogsverhalen in families in Nederland (Der Krieg der Erinnerung, H. Welzer (hrsg.) Fischer 2007), en de betekenis van lokale bevolking in verhalen van Nederlandse veteranen (Wat veteranen vertellen, H.v.d.Berg e.a. Amsterdam University Press 2010).

Carien van Beek studeerde enige tijd kunstgeschiedenis, maar het leven van reisjournalist trok haar meer. Tien jaar schreef zij voor publiekstijdschriften. Als televisieregisseur maakte zij onder meer het programma Weg van de Snelweg Europa. Waarna zij terugkeerde naar de collegebanken om culturele antropologie te studeren. Met haar boek Verzet en SS wil Van Beek lezers aansporen om niet te zwijgen, om op zoek te gaan naar het verleden, erover te spreken, het te verbeelden en te verwerken.

Frederieke Jochems (moderator) is documentairemaker bij Franjo Studio en directeur van Stichting Het Nieuwe Zuiden. Zij studeerde zowel culturele antropologie aan de Universiteit van Amsterdam als visuele communicatie aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Zij maakt films over culturele, historische en literaire onderwerpen zoals Zout zoet over de impact van de inpoldering op Urk, De zichtbare denker over M. Februari, en I love art over de Amsterdamse kunstwereld. Momenteel werkt zij aan de documentaire De bladzij en de werkelijkheid over vertaler en schrijver August Willemsen.

Gerelateerde programma’s
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 04 24
Een adres: de geschiedenis van de joodse onderduik

Meer dan 25.000 joden waren tijdens de oorlog op zoek naar een adres – een schuilplaats voor degenen die, ondanks alle dwang, de oproepen voor deportatie durfden te negeren. Een keuze die levens kon redden. In Een adres brengt Michal Citroen hun geschiedenis tot leven. Vanavond presenteren we deze verhalen van onderduikers, helpers en duikgevers, die Citroen aan de hand van dagboeken, getuigenissen, gesprekken en historische werken heeft opgetekend.

Datum
Dinsdag 2 apr 2024 20:30 uur
Locatie
Aula
15 04 24
Confronting (Historical) Responsibility for the Holocaust and Slavery in a Relational Perspective
Beyond ‘Good’ and ‘Evil’

The question how to study, teach and remember historical mass crimes, above all the Holocaust and Slavery, has become emblematic in recent years. This 3rd Balzan Bystanding Lecture takes up the challenge and provides grounds for a relational perspective based on new conceptual thinking from the field of Transitional Justice and fresh empirical work on how Dutch teachers address these issues in their every-day educational work.

Datum
Maandag 15 apr 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25