©Skitterphoto

Over vrouwen en humor

Met een stropdas om in de Tweede Kamer heb je de lachers al gauw op je hand. Maar als je je als vrouw van humor bedient – zeker in het publieke of professionele domein – wordt je grap lang niet altijd met een lach beantwoord. Het wordt soms zelfs gezien als een gebrek aan expertise. Wat kan dit ons leren over wat wij verstaan onder humor? Waarom vinden we bepaalde dingen grappig en andere juist niet? En wie bepaalt eigenlijk wat grappig is?

In dit programma onderzoeken we hoe humor werkt met hoogleraar psychiatrie Iris Sommer en docent psychologie Madelijn Strick. Wat ervaren we als grappig? En is er in onze samenleving evenveel ruimte voor de man en de vrouw om grappig te zijn?

Iris Sommer spreekt naar aanleiding van haar boek Het vrouwenbrein over de vraag of een specifiek gevoel voor humor vanuit de hersenen te verklaren is. Madelijn Strick onderzoekt of er voor iedereen evenveel ruimte is om grappig te zijn. De bijeenkomst wordt gemodereerd door Vréneli Stadelmaier.

Over de sprekers

Iris Sommer werd in 2011 benoemd tot hoogleraar Cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische stoornissen in de afdeling Neurowetenschappen aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Sommer ontving een Veni, Vidi, Clinical Fellowship, een TOP subsidie van ZonMw en onlangs een grote subsidie om de effecten van antipsychotische onderhoudsbehandeling in vroege psychose te bestuderen en schreef het boek Het vrouwenbrein.

Vréneli Stadelmaier studeerde Bedrijfskunde in Groningen en voltooide studies m.b.t. coaching en persoonlijke ontwikkeling. Ze is auteur van verschillende boeken gericht op vrouwen en werk, en is spreker en loopbaancoach en auteur van o.a. Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid. Ze wil de ongelijkheid in de samenleving tussen mannen en vrouwen opheffen. Voor haar initiatieven op het gebied van vrouwenemancipatie heeft ze de regeringsprijs voor emancipatie, de Joke Smit Prijs, gewonnen.

Madelijn Strick is universitair hoofddocent psychologie aan de Universiteit Utrecht. Ze is maatschappelijke impact-directeur van het Kurt Lewin Instituut en bestuurslid van de Utrecht Young Academy. Ze richt zich in haar onderzoek op de maatschappelijke rol van humor en intuïtieve besluitvorming. Ze schreef het boek Humor is een van de vier pijlers onder het universum (de andere drie ben ik vergeten).

Gerelateerde programma’s
10 12 20
Het vrouwenbrein

Vrouwen hebben niet dezelfde hersenen als mannen, zo zijn vrouwelijke hersenen kleiner dan die van de man. Toch doet hun denkvermogen zeker niet onder voor dat van mannen. Iris Sommer schetst in haar boek ‘Het vrouwenbrein’ hoe en waarom onze hersenen verschillen en gaat hierover tijdens dit programma in gesprek.

Datum
Donderdag 10 dec 2020 17:00 uur
Locatie
Online