Over de rand laait vuur

Miep van der Velde en Henk van der Heijden, de ouders van historicus Chris van der Heijden, bewogen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de verkeerde kant van het politieke spectrum. Die keuze wierp een schaduw over hun leven en dat van hun gezin. In zijn nieuwe boek Over de rand laait vuur verdiept Van der Heijden zich in de levens van zijn ouders. Hoe kwamen zij tot de keuzes die zij maakten? Vanavond gaat de auteur over zijn bevindingen in gesprek met Anne-Lot Hoek, Ewout Kieft en Laura Stek.

Vanaf begin 2025 gaat het CABR, het Centraal Archief Bijzonder Rechtspleging, langzaam open. In dit archief liggen de dossiers van enkele honderdduizenden mensen die verdacht werden van collaboratie en naar wie na de Tweede Wereldoorlog onderzoek werd ingesteld. Voor zijn nieuwe boek heeft Chris van der Heijden gebruik kunnen maken van de dossiers over zijn ouders die in het CABR worden bewaard. In Over de rand laait vuur vraagt de auteur zich af wat er tijdens de oorlog met zijn ouders gebeurde en welke overtuigingen ze hadden. Waarvan gaven ze zich rekenschap en waarvan niet? En wat betekende dat alles na afloop van de oorlog?  

Over de sprekers 

Chris van der Heijden is historicus en schrijver. Hij publiceerde vele boeken, waaronder een aantal over de Tweede Wereldoorlog. Zijn bekendste werk is Grijs verleden (2001, heruitgave 2020), een moderne klassieker in de geschiedschrijving van WOII.

Anne-Lot Hoek is historica, auteur en onafhankelijk onderzoeker. Ze onderzoekt en schrijft over koloniale geschiedenis en onafhankelijkheidsstrijd met een focus op Indonesië, Zuid-Afrika en Namibië. In 2021 verscheen het veelgeprezen De strijd om Bali. Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950 (Bezige Bij), waarop ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam. Momenteel werkt ze aan een project over Zuid-Afrika en Namibië als research fellow aan het IISG. Ook verschijnt dit jaar haar publicatie over een opzienbarend oorlogsdossier.

Ewoud Kieft is schrijver en historicus. Hij schreef onder meer over de aantrekkingskracht van oorlog en van het nazisme, (Oorlogsenthousiasme en Het verboden Boek) over de weerbaarheid van democratie (Vechten voor democratie). Op dit moment schrijft hij een reeks artikelen voor het NIOD over de Bijzondere Rechtspleging van collaboratieverdachten vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Laura Stek (moderator) is historicus, documentairemaker en presentator bij OVT, het geschiedenisprogramma van NPO Radio 1. Afgelopen jaar werd haar serie Waar is Sarah? uitgeroepen tot beste podcast bij de Dutch Podcast Awards. Stek studeerde Duitse geschiedenis en Journalistiek & Media aan de Humboldt Universität en de Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde programma’s
26 05 25
The Jewish Street: Amsterdam and Paris After 1945

Jewish urban landscapes throughout Europe changed irreversibly during the mid-twentieth century. Taking the concept of the “Jewish street” and zooming in on French and Dutch case studies, our lectures will analyse what happened to Jewish sites and quarters between the 1930s and the 1960s, with an emphasis on the post-war period. 

Datum
Maandag 26 mei 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
15 05 25
Citizenship: New Trajectories in Law

To what extent can progressive movements become planetary movements? In what ways can discourses of citizenship and rights help imagine transnational solidarities beyond national authorities? 

Datum
Donderdag 15 mei 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
12 05 25
Agents and Agency at the EU and Mexico-US Borders

Our news media offer daily accounts of migration crises in the Mediterranean and North America. Yet much of the reality of human agency, mobility, and power in border regions remains unseen and unknown. What are the historical roots of the brutal inequalities manifested at international borders? How do migrants and residents of border regions survive, subsist, and exist? And who benefits from migration crises, as well as the narratives that surround them?

Datum
Maandag 12 mei 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25