Boekpresentatie De wereld op zijn kop

Opnieuw leren kijken met de Hollandse meesters

Twintig jaar geleden volgde Benjamin Moser vanuit Amerika zijn geliefde, en vestigde zich in Utrecht. Om Nederland beter te begrijpen dwaalde hij door musea en kwam oog in oog te staan met de fascinerende schilders uit de zeventiende eeuw. Met Rembrandt, Ter Borch en Vermeer leerde Moser opnieuw te kijken en onderzocht hij het waarom van de kunst. De wereld op zijn kop doet verslag van deze verkenningen van een vreemdeling. Vanavond zetten we de ontdekkingstocht voort.

Koop hier je ticket.

De altijd dynamische Rembrandt, de intimiteit van Ter Borch, de mysterieuze Vermeer – toen Benjamin Moser zich in Nederland vestigde liet hij zich niet met de minsten in. Hij stuitte op vragen die deze meesters ook stelden: waarom maken we kunst, en waarom hebben we haar nodig? Wie, en wat, is een kunstenaar? Hoe kan kunst helpen onszelf te zien, en hoe kan ze ons helpen anderen te zien? In De wereld op zijn kop schrijft Moser over zijn ervaringen als vreemdeling. 

‘De wereld op zijn kop’, dat is wat Nederlanders zeggen wanneer er iets onverwachts gebeurt, wanneer de normale orde der dingen wordt omgekeerd – zoals bij carnaval. Het was een geliefd thema bij de schilders die lichte genrestukken maakten. Ook is het een treffend symbool voor wat er gebeurt wanneer je een vreemdeling wordt. Aanvankelijk weet je niet waar je moet kijken. je weet niet waar je bent, of waar je naar kijkt. Je weet zelfs niet waar je moet beginnen. Over deze en andere gezichtspunten spreekt Moser vanavond met Quentin Buvelot, hoofdconservator van het Mauritshuis. Dichter Mia You draagt voor over Rachel Ruysch: een Hollandse schilderes die werd geroemd om haar stillevens.

Over de sprekers

Benjamin Moser schrijft onder meer voor Harper’s Magazine en The New York Times Book Review en is redacteur van de Engelse vertalingen van het werk van Clarice Lispector. Zijn biografie Clarice Lispector stond op de shortlist van de National Book Critics’ Circle Award en is internationaal jubelend ontvangen. In 2019 verschijnt zijn biografie van Susan Sontag: Sontag. Haar leven en werk. 

Mia You is geboren in Zuid-Korea, groeide op in de Verenigde Staten en woont momenteel in Utrecht. Ze is auteur van de dichtbundel I, Too, Dislike It (2016) en publiceert onder meer in Artforum, Boston Review, Los Angeles Review of Books en Poetry. Ze doceert aan de Universiteit Utrecht en aan het Sandberg Instituut.

Quentin Buvelot is hoofdconservator van het Mauritshuis en specialist op het gebied van de 17de-eeuwse Nederlandse en Vlaamse schilderkunst. Hij heeft een groot aantal internationale tentoonstellingen en publicaties op zijn naam staan. Buvelot is tevens lid van de programmacommissie van het internationale netwerk van conservatoren Nederlandse en Vlaamse kunst CODART. Binnen de Vereniging Rembrandt adviseert hij over o.a. aankopen en restauratieprojecten.

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
26 01 24
Political challenges after the EU’s AI Act
Building the European AI Future

In December 2023, the EU finally reached agreement over the AI Act, celebrated as the legal fundament for a safe and prosperous digital European future. Look past the political accord, however, and central questions are unanswered: from managing the wider societal impact of AI and its military implications to ensuring that the AI Act rules are actually enforced. This event explores the political challenges that emerge—or remain—in AI governance now that an EU framework has been agreed upon.

Datum
Vrijdag 26 jan 2024 17:00 uur
Locatie
Singelkerk
15 12 23
The Danger of Conflation
What is Antisemitism?

Since Hamas’s atrocious attack on October 7 and Israel’s near-immediate retaliatory bombings that have killed more than 18,000 Palestinians, Europe has seen a troubling surge in both state and private efforts to restrict criticism of Israel or support of “the Palestinian cause” with the stated goal of protecting against anti-Semitism. But how is anti-Semitism being defined, why so, and with what results?

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25