Huis op het platteland
Over onze hedendaagse worsteling met de geschiedenis van Nederlands-Indië

Oost/West

Het is de Maand van de Geschiedenis, met als thema Oost/West. Het Nederlands-Indische verleden is een donker deel van onze collectieve geschiedenis. Dat realiseerde ook Anne van den Dool zich toen ze werkte aan haar roman Vluchthaven, over de door het Japanse kamp getraumatiseerde echtgenoot van haar grootmoeder. Wat weten we over dit deel van de Nederlandse geschiedenis, en wat willen we eigenlijk liever niet weten? Zij gaat daarover in gesprek met Chris van der Heijden en Anne-Lot Hoek.

Toen haar Indische stiefgrootvader overleed, besefte schrijver Anne van den Dool dat ze hem veel vragen niet had durven stellen. Over zijn kampverleden, over zijn gevecht met het trauma dat hij aan die periode overhield. Ze verbaasde zich over het gebrek aan kennis over deze periode – van haarzelf, maar ook van familie, vrienden en kennissen. Waarom was het kampverleden van deze man tijdens zijn leven nooit onderwerp van gesprek geweest? En is het nu te laat om hierover alsnog een zinvolle conversatie te voeren? Deze avond buigen we ons over onze omgang met het verleden van Nederlands-Indië. Hoe kunnen we in de toekomst meer recht doen aan het Nederlands-Indische deel van onze geschiedenis?

Over de sprekers

Anne van den Dool is tekstschrijver, auteur en cultureel journalist. Ze schrijft voor onder meer NRC Handelsblad, Vrij Nederland en HP/De Tijd. Ook geeft ze regelmatig cursussen, workshops, lezingen en performances. Haar tweede roman, Vluchthaven, verscheen in augustus van dit jaar bij Querido. Haar gedichten verschenen onder andere in Tirade, Poëziekrant en DW B. Ze werkt samen met culturele partners als Het Nationale Theater, We Are Public en de Koninklijke Bibliotheek.

Chris van der Heijden is een Nederlandse historicus en publicist. Hij doceert aan de School voor Journalistiek in Utrecht en publiceert voor diverse media. Van der Heijden studeerde Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en een kandidaats in Vergelijkende Literatuurwetenschap & Filosofie.

Anne-Lot Hoek is journalist/zelfstandig onderzoeker en werkt sinds een aantal jaar aan een boek over de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd op het eiland Bali. Ze publiceerde verschillende artikelen rond dekolonisatie en deed in het kader van haar onderzoek in 2016 een fellowship aan onderzoeksinstituut KITLV en ook als journalist-in-residence aan het NIAS in Amsterdam.

Moderatie: Lisanne Snelders.

Gerelateerde programma’s
15 03 21
Dit hebben wij in huis! #9
Boeken in Batavia

In Nederlands-Indië werd gelezen! Er waren vele uitgevers, boekhandels, drukkerijen. Van Nederlanders, Indonesiërs, en van in de kolonie woonachtige Chinezen en Arabieren. Of ze nu geschreven waren op palmbladeren, gekerfd in houtblokken of gesteendrukt met inkt van de damarboom: in de koloniale geschiedenis waren boeken belangrijk.

Datum
Maandag 15 mrt 2021 17:00 uur
Locatie
Online