Deryck Ferriers ode aan Suriname

Ontmoetingen in de Surinaamse jungle

Postuum verschijnt bij Walburg Pers de Nederlandse uitgave van Deryck Ferriers In de ban van de bosgeest – een spannend, vurig, ontroerend en wijs pleidooi voor een echt zelfstandig Suriname… een land dat zijn demonen onder ogen komt, zijn culturele tradities en biodiversiteit omarmt en zich losmaakt van de oude en nieuwe afhankelijkheden die het verscheuren. Een avond over Ferrier, zijn werk en zijn wensen voor Suriname.

Over In de ban van de bosgeest. Ontmoetingen in de Surinaamse jungle, 1972-2004: in 1972 trekt Deryck Ferrier met zijn ploeg boomkenners en een inheemse verkenner het Surinaamse oerwoud in om het land in kaart te brengen voor commerciële exploitatie. Het wordt een reis die hen voor altijd met elkaar zal verbinden. Ferrier voert ons het Surinaamse oerwoud in en ook weer uit: langs de veelbewogen jaren voor en na de onafhankelijkheid van 1975, de Nederlands-Surinaamse verhoudingen en de Sergeantencoup met zijn verstrekkende gevolgen. Onderweg zien we hoe de geschiedenis ingrijpt in de levens van de leden van de ‘bosploeg’ en uiteindelijk, vijftien jaar later, keren we terug naar de jungle… op zoek naar het raadsel van weleer, naar de verdwenen verkenner en naar de indianenopstand die het jonge Suriname bijna verscheurde.

Over de sprekers

Deryck Ferrier (Paramaribo, 20 juli 1933 – Aldaar, 7 januari 2022) was de oudste zoon van Johan Ferrier, de eerste president van Suriname. Ferrier was werkzaam als landbouwkundige en socioloog. Hij was sinds 1971 algemeen directeur van het Centrum voor Economisch en Sociaalwetenschappelijk Onderzoek (CESwO) en auteur van verscheidene sociaalwetenschappelijke publicaties en literaire werken.

Kathleen Ferrier is een Nederlandse bestuurder en voormalig politicus. Op dit moment is zij onder meer voorzitter van de Nederlandse Unesco Commissie. Ze is een halfzus van Deryck Ferrier.

Freek de Goeje studeerde onlangs af aan de HKU in de richting audiovisueel en media. Afgelopen zomer reisde hij met zijn filmcrew in de voetsporen van voorvader Claudius de Goeje door het Surinaamse oerwoud, die binnenkort zullen resulteren in een film en een boek met de werktitel Een berg die mijn naam draagt. In de voetsporen van een koloniale expeditie.

Raoul de Jong is een Nederlands auteur, columnist, programmamaker en danser. In 2020 verscheen van zijn hand het boek Jaguarman. Mijn vader, zijn vader en andere Surinaamse helden.

Cynthia McLeod is een Surinaamse schrijver en historicus, gespecialiseerd in oral history en het slavernijverleden in Suriname. Ze is een zus van Deryck Ferrier.

Hebe Verrest is associate professor International Development Studies bij de afdeling Geography, Planning and International Development Studies (GPIO) van de Universiteit van Amsterdam. Haar werk concentreert zich op de ruimtelijke dimensies van ontwikkelingsvraagstukken en processen van uitsluiting en ongelijkheid daarbinnen. Verrest werkte in het verleden nauw samen met Deryck Ferrier.

Gerelateerde programma’s
01 02 24
Het pand der goden. De eerste Surinaamse opera

Het pand der goden uit 1906 is een muziekdramatisch werk van de Surinaamse componist Johannes Nicolaas Helstone dat in de vergetelheid raakte. Nu gaat het Concertgebouworkest het stuk 15 februari 2024 voor het eerst sinds 1906 weer opvoeren. Hoe is het mogelijk dat de eerste grote opera uit Suriname zo lang ongelezen en ongehoord in de archieven is blijven liggen? En wat vertelt het verhaal over de Surinaamse muziekcultuur van de late negentiende en vroege twintigste eeuw?

Datum
Donderdag 1 feb 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
09 10 23
Kaási de rebellenleider: het vroege verzet tegen de slavernij in Suriname

Aan het eind van de zeventiende eeuw draaide de trans-Atlantische slavenhandel op volle toeren. Vanuit West-Afrika werden onder onmenselijke omstandigheden miljoenen tot slaaf gemaakten naar Noord- en Zuid-Amerika gebracht, van wie 600.000 op Nederlandse schepen. Een van hen was Kaási, een rebellenleider en de centrale persoon in het nieuwe boek van Frank Dragtenstein. Vanavond bespreekt de historicus met verschillende gasten zijn bevindingen over Kaási en de zijnen. Met spoken word door Zaïre Krieger.

Datum
Maandag 9 okt 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
24 05 23
Waar ik ophoud. Over psychoanalyse, therapie en maatschappij

De psychoanalytische ruimte is misschien wel de enige ruimte in de huidige maatschappij waar vrijuit, zonder oordeel, over letterlijk alles kan worden gesproken. In zijn werk onderzoekt psycholoog en filosoof Arthur Eaton de waarde van de spreekkamer en pleit hij voor een wereld met meer therapie. Deze avond staat in het teken van zijn nieuwe boek Waar ik ophoud.

Datum
Woensdag 24 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25