Nieuw licht op Hilary Mantel

Hilary Mantel was een buitengewoon veelzijdige auteur. Korte verhalen, essays en romans, historisch en contemporain werk, krantenartikelen: met haar ongelooflijke schrijftalent en verbeeldingskracht, en niet te vergeten haar verrukkelijke gevoel voor humor, kon ze elk genre aan. Een jaar na haar overlijden presenteren we Goed leren praten, de vertaling van Learning to Talk. Dit laatste werk wordt besproken door literair journalist Liddie Austin, uitgever Nelleke Geel en vertaler Niek Miedema, onder begeleiding van boekverkoper Bob Kappen.

Tweemaal ontving Hilary Mantel de Booker Prize: voor Wolf Hall en Het boek Henry. Van haar Cromwell-trilogie zijn toneelstukken en televisieseries gemaakt en ook zelf was ze het onderwerp van een uitvoerige documentaire door de BBC. Haar laatste, onlangs vertaalde werk Goed leren praten werpt licht op bepalende momenten uit Mantels bepaald niet zorgeloze kindertijd. Het zijn naar het leven getekende, pakkende en beeldende verhalen, die tezamen een duizelingwekkende semi-autobiografische verhalenbundel vormen. Hoewel Mantel op bedrieglijk luchtige toon vertelt, blijken de verhalen diepzinnig, spannend, complex en inzichtrijk. In de kern vormen ze een bijzondere toevoeging aan Mantels oeuvre en een fascinerende aanvulling op het eerder verschenen De geest geven.

Over de sprekers

Liddie Austin studeerde Slavische Talen en Algemene Literatuurwetenschap. Ze was redacteur van onder meer Libelle, Opzij en Hollands Diep en werkt sinds 2013 als freelance (literair) journalist.

Nelleke Geel is uitgever. Na eerder te hebben gewerkt bij onder meer Signatuur, Overamstel en Atlas Contact, richtte zij in 2019 samen met Carla de jong een eigen uitgeverij op: Meridiaan Uitgevers.

Niek Miedema is vertaler. Hij studeerde antropologie, werkte vervolgens als onderzoeker, journalist en literair recensent, waarna hij in 1995 een nieuwe, blijvende liefde vond: het literair vertalen. Hij doet dit doorgaans in samenwerking met Harm Damsma, met wie hij inmiddels ruim zestig literaire werken vertaalde.

Bob Kappen (moderator) is boekverkoper. Hij zit inmiddels een decennium in het vak, waarvan vijf jaar bij Athenaeum Boekhandel op het Spui. In zijn vrije tijd leest hij, voornamelijk Vergeten Vrouwen.

Gerelateerde programma’s
22 05 23
Slotbijeenkomst leesclubtournee
Campusleesclub met Simone Atangana Bekono

Ter gelegenheid van de benoeming van schrijver Simone Atangana Bekono als honorary fellow van de Universiteit van Amsterdam, organiseerde de faculteit Geesteswetenschappen dit voorjaar acht leesclubs over haar bekroonde roman Confrontaties. Tijdens deze feestelijke afsluiting van de leesclubtournee gaat Atangana Bekono in gesprek over haar roman en aanstelling als honorary fellow en draagt voor uit eigen werk.

Datum
Maandag 22 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
15 06 23
Literair interview over Alkibiades
Ilja Leonard Pfeijffer en de mooiste man van Griekenland

In zijn nieuwe, monumentale en rijk gedocumenteerde historische roman Alkibiades vertelt Ilja Leonard Pfeijffer het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Vanavond gaat literair journalist Jelle Van Riet met Pfeijffer in gesprek over zijn nieuwe roman en het najagen van ambities in een onvolmaakte wereld. Met een historische introductie op Alkibiades door Diederik Burgersdijk.

Datum
Donderdag 15 jun 2023 20:00 uur
Locatie
Aula
15 05 23
Midden in de psychedelische renaissance
Waarover je niet kunt spreken zing je

Literair tijdschrift De Gids, internettijdschrift DIG en gastredacteur en filmmaker Maartje Nevejan hielden samen een collectieve trip en doen verslag van hun zoektocht naar een nieuwe taal. Het ‘psychedelica-nummer’ van De Gids wordt feestelijk gepresenteerd met gesprekken, optredens en filmfragmenten van schrijvers, kunstenaars en wetenschappers. Met: Michiel van Elk, Asha Karami, Esma Moukhtar, Patricia Pisters, Maartje Nevejan, Michael Tedja, Dirk Vis, Dirk van Weelden en Frances Welling.

Datum
Maandag 15 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25