Neoliberalisme. Een Nederlandse geschiedenis

Het einde van het neoliberalisme is nabij. Sinds het begin van de coronacrisis is die boodschap te horen bij verschillende politieke partijen. Het is echter lastig het einde van iets vast te stellen, zonder de aard of herkomst daarvan goed te kennen. Waar komt het neoliberalisme eigenlijk vandaan en hoe heeft dit gedachtegoed zich concreet in Nederland genesteld?

In Neoliberalisme, een Nederlandse geschiedenis (Boom Uitgevers) doen historicus Bram Mellink en socioloog Merijn Oudenampsen een eerste poging om het neoliberalisme een plek te geven in de naoorlogse geschiedenis van ons land. Zij laten zien dat het marktdenken veel eerder in Nederland landde dan gedacht en veel intiemer met onze instituties verweven is dan tot nu toe aangenomen. En passant stellen Mellink en Oudenampsen tal van gevestigde denkbeelden over de naoorlogse geschiedenis ter discussie: van de marktgerichte wederopbouw tot de late opkomst van de verzorgingsstaat, van het uitblijvende poldermodel tot de onverwachte verwevenheid van neoliberalisme en rechtspopulisme.

Tijdens dit programma lichten de auteurs hun bevindingen toe en gaan hierover in gesprek met Mieke Aerts (hoogleraar moderne politieke geschiedenis UvA), Mark Lievisse Adriaanse (NRC) en Koen Haegens (De Groene Amsterdammer). Oud-PvdA-leider Ad Melkert neemt het eerste boek in ontvangst. Moderatie: Naomi Woltring (promovendus politieke geschiedenis UU).

Over de sprekers

Bram Mellink is universitair docent Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In de afgelopen vijf jaar onderzocht hij de vroege geschiedenis van het neoliberalisme in Nederland (1945-1975). Eerder promoveerde hij op het proefschrift Worden zoals wij over de stille groepsvorming die schuilgaat achter de Nederlandse ‘geïndividualiseerde samenleving’.

Merijn Oudenampsen is socioloog en politicoloog en werkt momenteel als Marie Curie fellow aan de Université Libre de Bruxelles. Zijn onderzoek richt zich op de ideologische omslag in het economische beleid van de jaren zeventig en tachtig. Daarvoor promoveerde hij op een proefschrift over de intellectuele wortels van de Fortuyn-revolte, getiteld De conservatieve revolte (VanTilt 2018).

Mieke Aerts is emeritus-hoogleraar moderne politieke geschiedenis van Nederland aan de Universiteit van Amsterdam. Ze publiceerde de nodige artikelen en bundels op het snijvlak van politieke theorie en de geschiedenis van sociale bewegingen in Nederland.

Koen Haegens is sinds dit jaar weer redacteur bij De Groene Amsterdammer. Daarvoor werkte hij als financieel-economisch journalist en columnist voor de Volkskrant. Hij schreef onder andere het boek De grootste show op aarde. De mythe van de markteconomie.

Mark Lievisse Adriaanse is redacteur bij NRC. Hij studeerde politicologie en filosofie in Leiden en schrijft voor NRC over politieke en maatschappelijke onderwerpen. Momenteel werkt hij aan een boek over de uitholling van de democratie en de opkomst van het populisme (De Bezige Bij).

Ad Melkert studeerde politicologie aan de UvA, werd Kamerlid namens de PvdA in 1986 en was minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid tussen 1994 en 1998, waarna hij tot en met 2002 fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer was. Vervolgens werkte hij voor de Wereldbank en de Verenigde Naties in de VS. Daarna werd hij speciaal VN-gezant voor Irak tussen 2009 en 2011. Sinds 2016 is hij staatsraad en sinds 2018 is hij voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Naomi Woltring (moderator) is promovenda politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze onderzoekt de invloed van neoliberalisme op de hervormingen in de Nederlandse verzorgingsstaat in de jaren negentig, en kijkt daarbij vooral naar marktwerking, sociale zekerheid en volkshuisvesting.
Gerelateerde programma’s
17 06 25
Ambient Extremism in Reactionary Digital Politics

In this second talk of ACES’sDiagonalism” series, Robert Topinka engages with the idea of “ambient extremism. This type of contemporary digital reactionary politics entails a dissolution of distinctions between democracy and authoritarianism, information and misinformation, legitimacy and illegibility. How does this phenomenon reshape the terrain of democratic discourse and, thus, democratic public life generally speaking?  

Datum
Dinsdag 17 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 02 25
Unlocking Green Deal Data

Harnessing the potential of data and new technologies has become fundamental in addressing the global environmental sustainability challenges societies face. In this context, the European Union has proposed an ambitious policy agenda emphasizing the establishment of common European data spaces, including a Green Deal Data Space. However, novel governance approaches are still needed to overcome the barriers that continue hindering this digital and green twin transition.

Datum
Dinsdag 4 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 12 24
Een gesprek over vrijheid met Arnon Grunberg
**Uitverkocht ** Angela Merkel komt naar Amsterdam

Wat gebeurt er achter de schermen van de macht? Hoe zijn de grootste politieke beslissingen van de laatste decennia tot stand gekomen? Onze huidige tijd wordt bepaald door een aantal fundamentele keerpunten, daarover gaat Arnon Grunberg (in het Duits) in gesprek met Angela Merkel.

**Heeft u kaarten voor de livestream gekocht en werkt het niet?**
Mail dan naar: info@singeluitgeverijen.nl

Datum
Donderdag 12 dec 2024 20:30 uur
Locatie
Aula
Entree
Toegang vanaf47.50