© Ary Langbroek
Feestelijke presentatie biografie en verzameld werk van Gerrit Kouwenaar

neem bijvoorbeeld een gedicht

De biografie van Gerrit Kouwenaar is het verhaal van een levenslang streven naar het volmaakte gedicht, ‘een ding van taal’ waarin uiteindelijk het hele bestaan zit samengebald. In men moet tekende Arjen Fortuin dit levensverhaal op. Vanavond vieren we deze nieuwe biografie over de grand old man van de Nederlandse poëzie alsook de verschijning van de Verzamelde gedichten, samengesteld door Kouwenaars laatste redacteur Mirjam van Hengel. Met voordrachten van dichters Iduna Paalman en Anna Enquist en moderatie door Dieuwertje Mertens.

Dit evenement is uitverkocht. Er zijn geen plekken meer beschikbaar.

Let op: dit programma vindt plaats in de Vondelkerk.

Bij zijn overlijden in 2014 gold Gerrit Kouwenaar als de grand old man van de Nederlandse poëzie: geëerd door zijn collega’s, bekroond met alle belangrijke prijzen en geliefd bij het grote publiek, dat hem in de armen sloot na het verschijnen van zijn laatste bundel totaal witte kamer. Daarin gaf hij vorm aan het verdriet om de dood van zijn echtgenote Paula. In men moet lezen wij hoe Kouwenaar een halve eeuw eerder de Nederlandse literatuur al had veranderd als een van de Vijftigers. Hij zag als eerste het uitzonderlijke talent van Lucebert, sloot een levenslang verbond met Remco Campert, wierp zich op als theoreticus van de groep en had een centrale rol in de liefdesgeschiedenissen die de onderlinge verhoudingen op de proef stelden. De Tweede Wereldoorlog vormde zijn generatie. Hij zat een halfjaar gevangen wegens publicatie in het illegale tijdschrift Lichting.

Tegen het eind van zijn leven stelde Kouwenaar een bloemlezing uit eigen werk samen, vallende stilte. Naast Fortuins biografie men moet verschijnt nu voor het eerst een verzameluitgave van al zijn gebundelde gedichten. Van het vroegste vers tot het allerlaatste, over ‘de ochtend dat het nooit meer avond wordt’ uit 2005. Mirjam van Hengel, voorheen werkzaam bij uitgeverij Querido en Kouwenaars laatste redacteur, stelde de Verzamelde gedichten samen en schreef een nawoord.

Over de sprekers

Arjen Fortuin is biograaf en journalist. Hij publiceerde in 2015 de biografie Geert van Oorschot, uitgever, die op de shortlist van zowel de Brusseprijs 2016 als de Nederlandse Biografieprijs 2016 en op de longlist van de Fintro Literatuurprijs stond en werd bekroond met de Zeeuwse Boekenprijs. Hij werkt bij NRC Handelsblad, eerst als literair redacteur, daarna als televisierecensent en nu als ombudsman. In 2022 verscheen Kijkt u nog? Waarom je toch de tv aan moet zetten.

Mirjam van Hengel publiceerde in 2014 Hoe mooi alles over Leo en Tineke Vroman en in 2018 de biografie van Remco Campert, Een knipperend ogenblik. In 2022 verscheen van haar hand de biografie van Dola de Jong: Dola. Over haar schrijverschap en de hele mikmak. Onlangs verschenen de Verzamelde gedichten van Gerrit Kouwenaar, die van Hengel samenstelde en van een nawoord voorzag. Van Hengel schrijft voor verschillende kranten, maakt literaire programma’s en werkte voorheen als redacteur bij uitgeverij Querido en bij uitgeverij Van Oorschot.

Anna Enquist studeerde piano en psychologie. Ze was lange tijd als docent verbonden aan het Sweelinck-conservatorium en werkte in de periode 1988-2000 als psychoanalyticus. Enquist debuteerde in 1988 met enkele gedichten in het literaire tijdschrift Maatstaf. Haar romans Het meesterstuk, Het geheim, Contrapunt, De verdovers en Want de avond bezorgden haar een breed en internationaal lezerspubliek. In 2017 publiceerde zij in de privé-domeinreeks van de Arbeiderspers Een tuin in de winter. Herinneringen aan Gerrit Kouwenaar.

Iduna Paalman is dichter en schrijver. In 2019 verscheen haar poëziedebuut De grom uit de hond halen, dat werd bekroond met de Poëziedebuutprijs en genomineerd voor de Ida Gerhardt Poëzieprijs en de C. Buddingh’-Prijs. De Volkskrant riep haar uit tot literatuurtalent van het jaar. In september 2022 kwam haar tweede bundel Bewijs van bewaring uit, die met de J.C. Bloemprijs werd bekroond. Paalman schrijft naast poëzie ook proza, toneel en recensies. Haar werk verscheen onder meer in De Groene Amsterdammer, NRCDe Gids en De Revisor.

Jan Kuijper is dichter en redacteur. Vanaf de bundel volledig volmaakte oneetbare perzik was hij Gerrit Kouwenaars redacteur bij uitgeverij Querido.

Dieuwertje Mertens (moderator) is journalist, literatuurcriticus en moderator. Ze schrijft onder andere voor de boekenpagina’s van Het Parool en Vrij Nederland. Voor VPRO DOCS maakte ze diverse podcasts, waaronder Vroeger waren mannen aardiger (2021). In september verschijnt haar debuutroman Moeders.Heiligen bij uitgeverij Querido.

Gerelateerde programma’s
24 05 23
De vormende jaren van Gerrit Kouwenaar

100 jaar geleden werd Gerrit Kouwenaar (1923-2014) geboren – een van de meest gelauwerde Nederlandse dichters uit de tweede helft van de twintigste eeuw. Wiel Kusters, dichter en auteur van de biografie Morgen wordt het voor iedereen maandag. De oorlog van Gerrit Kouwenaar, gaat met liefhebbers en kenners van Kouwenaar in gesprek.

Datum
Woensdag 24 mei 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25