afbeelding-m-m-en-v-3-mei-2019.png
© Leo Smit Stichting

Muziek, vervolging en verzet

De Tweede Wereldoorlog heeft ook in de muziek zijn sporen getrokken. Veel muziek die er nu had kunnen zijn, is er niet gekomen – omdat de componisten vervolgd en vermoord werden. Veel muziek die wel werd geschreven, is nauwelijks bekend – omdat de componisten te kort leefden. Andere muziek raakte beladen als symbool van de ideologie van de onderdrukker, waardoor het verzetsdaad werd deze muziek te weigeren uit te voeren.

Dat laatste deed zich voor toen Peter van Anrooy weigerde het Horst Wessellied te dirigeren bij het galaconcert voor het huwelijk van prinses Juliana en prins Bernhard. Daarover spreekt Albert van der Schoot. Carine Alders vertelt over het werk van de Leo Smit Stichting, de research, het uitvoeren en het internationaal toegankelijk maken van de muziek middels een doorzoekbare database. Eleonore Pameijer vertelt over de meest spectaculaire vondsten van de afgelopen jaren: originele handgeschreven partituren op een zolder, bij de vuilnisbak of in een tuinschuurtje. Aan het eind zal Eleonore de Aubade voor fluit solo van Marius Flothuis ten gehore brengen, geschreven in 1944 in concentratiekamp Vught.

Over de sprekers

Albert van der Schoot musicoloog en filosoof, doceerde aan de universiteiten van Amsterdam en van Antwerpen, en aan de hogeschool voor de kunsten ArtEZ. Het afgelopen jaar zocht hij in de archieven uit wat er achter de schermen gebeurde bij het galaconcert.

Carine Alders musicoloog en zakelijk leider van de Leo Smit Stichting, is werkzaam in het muziekleven door te onderzoeken, door te schrijven en door concertinleidingen te geven.

Eleonore Pameijer internationaal bekend fluitiste, speelde jarenlang in het ASKO en Schönberg Ensemble. Zij is oprichter en artistiek leider van de Leo Smit Stichting. Al 25 jaar breekt zij een lans voor vervolgde en vergeten Nederlandse componisten.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
31 03 25
Over de rand laait vuur

Miep van der Velde en Henk van der Heijden, de ouders van historicus Chris van der Heijden, bewogen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de verkeerde kant van het politieke spectrum. Die keuze wierp een schaduw over hun leven en dat van hun gezin. In zijn nieuwe boek Over de rand laait vuur verdiept Van der Heijden zich in de levens van zijn ouders. Hoe kwamen zij tot de keuzes die zij maakten? Vanavond gaat de auteur over zijn bevindingen in gesprek met Anne-Lot Hoek, Ewout Kieft en Laura Stek.

Datum
Maandag 31 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
20 03 25
Colonial Collections under Scrutiny: Researching the Origin of Objects

How can academics and museum professionals research the provenance of a colonial museum collection? And can we trace possible ‘involuntary loss of possession’ or looted objects? During the colonial era, a variety of objects were taken to the Netherlands, often against the will of their original owners. For some years now, these collections and the possible return of colonial objects have been under scrutiny.

Datum
Donderdag 20 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25