20201106_met-parijse-pen
In de voetsporen van schrijvers

Met Parijse pen

Leïla Slimani volgen we van Pigalle naar de Champs-Elysées, Remco Campert laat je de oostkant van de stad zien, Michel Houellebecq leidt je van de Parijse hoogbouw naar de Sorbonne en met Adriaan van Dis kijk je achter de schermen van migrantenlevens. In Met Parijse pen treden we in de voetsporen van beroemde schrijvers en ontdekken we een nieuw Parijs.

Parijs – stad van pracht en praal, maar ook van extreme armoede. Je kunt er dwalen om te verdwalen en plekken vinden waarvan je niet wist dat je ze zocht. Onder die prachtige bovenlaag, achter die glanzende façade, borrelt, leeft, stinkt, bloeit de stad. In Met Parijse pen verenigt het oog van Bart Koetsier zich met Margot Dijkgraafs literaire blik op Parijs. Dijkgraaf belicht tien grote Nederlandse en Franse schrijvers en hun personages in Parijs. De foto’s van Koetsier volgen op unieke wijze hun literaire route door de lichtstad.

Deze middag vertellen beide makers over fotografie, literatuur, de totstandkoming van het boek en hun werkwijze. Schrijvers Nelleke Noordervliet en Adriaan van Dis zullen de eerste twee exemplaren van Met Parijse pen in ontvangst nemen.

Over de sprekers

Wouter van Gils studeerde sociologie en filosofie in Tilburg en Amsterdam. Hij publiceerde een boek over Jean Baudrillard bij uitgeverij SUN en met Herman van Erp een inleidend boek op het gebied van sociale filosofie bij uitgeverij Boom. Hij is editor-at-large bij Boom Uitgevers Amsterdam en actief als bestuurslid van onder andere Writers Unlimited, de Libris Literatuur Prijs en de RvA van de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus (NRC), schrijver en curator van literaire en culturele evenementen in Frankrijk en Nederland.

Bart Koetsier is een Nederlands documentair en portretfotograaf wonend in Parijs. Een constante in zijn werk is de sterk cinematografische sfeer.

Marjolijn Voogel (moderator) is uitgever bij Boom Uitgevers Amsterdam. Ze studeerde Frans en sociologie en is auteur van het boek Bon ton en boring. De ontwikkeling van het Frans in onderwijs en uitgeverij in Nederland.

Met Parijse Pen
Gerelateerde programma’s
26 02 20
Niña Weijers in gesprek met Margot Dijkgraaf
Schrijven is gevaarlijk – en hoe!

Tijdens de presentatie van het boek Zij namen het woord. Rebelse schrijfsters in de Franstalige letteren van Margot Dijkgraaf gaat Niña Weijers in gesprek met de auteur over deze uitzonderlijke vrouwen. Een feestelijke middag met indringende persoonlijke portretten van Franse schrijfsters die de literatuur veranderden.

Datum
Woensdag 26 feb 2020 17:00 uur
Locatie
SPUI25
24 10 19
Margot Dijkgraaf in gesprek met Franse schrijver
Thomas B. Reverdy

Thomas B. Reverdy krijgt de Prix Cercle de lecture français Athenaeum 2019 voor zijn boek ‘L’Hiver du mécontentement’ en wordt geïnterviewd door Margot Dijkgraaf. De deelnemers aan de leesclub Frans van Athenaeum Boekhandel kozen zijn boek uit als beste van de met grote najaarsprijzen bekroonde titels van 2018.

Datum
Donderdag 24 okt 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25