Een kritische blik op ontwikkelingshulp

Mensen ontwikkelen zichzelf

Hoe kan een gemeenschap zo snel mogelijk op eigen kracht verder? Die vraag zouden hulporganisaties zichzelf voortdurend moeten stellen, vindt Betteke de Gaay Fortman. Ze schreef een boek over de grenzen en mogelijkheden van hulp ver weg, op basis van haar ervaringen met kleine, eigenzinnige hulporganisaties in Nepal, Congo en Bangladesh. Haar bevinding: veel ontwikkelingswerkers blijven hangen in het verlangen om ‘minder ontwikkelde mensen’ in verre landen te ontwikkelen.

Let op. Er zijn geen plekken meer beschikbaar!
De opname van dit programma is een week later in onze Terugblik beschikbaar om terug te kijken.

Juist die houding staat echte vooruitgang in de weg, stelt De Gaay Fortman. Je kunt mensen immers niet ontwikkelen – mensen ontwikkelen zichzelf. Organisaties vragen zich onvoldoende af of de hulp wel aansluit bij de mogelijkheden en behoeften van de plaatselijke bevolking. Uit onderzoek blijkt ook dat de hulp nauwelijks terechtkomt bij de groep die het het meest nodig heeft. Organisaties zouden zich meer moeten richten op hoe ze zichzelf op termijn overbodig kunnen maken.

Tijd om anders te kijken en handelen! Zeker nu ontwikkelingshulp door teruglopende financiering en nationaal draagvlak meer onder druk is komen te staan. Hoe kan het anders en wat is daarvoor nodig? Daar gaan we deze avond over praten met mensen uit verschillende hoeken van het werkveld: van politiek tot wetenschap en van hulporganisatie tot maatschappijkritische kunst.

Over de sprekers

Betteke de Gaay Fortman heeft jarenlange leidinggevende ervaring bij filantropische fondsen die streven naar duurzame verbetering van de kwaliteit van leven van kwetsbare groepen in ontwikkelingslanden. Sinds 2019 is zij directeur van Friendship Nederland en ondersteunt zij vanuit haar bedrijf Tunafasi organisaties in het bereiken van duurzame veranderingen. Daarnaast is ze RvT-lid van Plastic Soup Foundation en Spoor6.

Julian Hetzel werkt als performancemaker, muzikant en beeldend kunstenaar. Hij ontwikkelt werken op het snijvlak van theater, muziek en media met een politieke dimensie en een documentaire benadering. De creaties van Hetzel worden internationaal geproduceerd en zijn te zien geweest in meer dan 20 landen wereldwijd. Zijn performances zijn pogingen om de wereld te ontrafelen, terwijl hij strategieën probeert aan te reiken die leiden tot transformatie. In zijn werk presenteert Hetzel speculatieve methodes die ons zowel met de trauma’s van het verleden als met de uitdagingen van het heden leren om te gaan.

Kiza Magendane is politicoloog, schrijver en strategisch beleidsadviseur die zich bezighoudt met burgerschap, identiteit, globalisering, technologie en de positie van Afrika in de wereld (geopolitiek, economie en cultuur). Hij werkt bij The Broker in Den Haag als kennismakelaar in internationale duurzame ontwikkeling en publiceert essays en reportages voor NRC, de Kanttekening en De Groene Amsterdammer.  Bij uitgeverij Prometheus werkt hij aan zijn ebuut (literaire non-fictie) over zijn poging om een Nederlander te worden.

Anika Altaf is opgeleid tot sociaal geograaf en behaalde een PhD in International Development Studies (Universiteit van Amsterdam). Ze heeft meer dan een decennium aan ervaring op het gebied van internationale ontwikkelingssamenwering, met een sterke focus op sub-Sahara Afrika (Benin, Burkina Faso, Ethiopië, Ghana, Kenia, Zuid-Afrika) en Zuid-Azië (Bangladesh en Pakistan). Haar expertise ligt op het gebied van inclusieve ontwikkeling en menselijk welzijn, in het bijzonder van zeer gemarginaliseerde mensen. Ze heeft veel ervaring met participatief onderzoek, waarbij ze met lokale gemeenschappen werkt en onderzoek naar de praktijk en beleid vertaalt. Altaf publiceerde ‘The Many Hidden Faces of Extreme PovertyInclusion and Exclusion of Extreme Poor People in Development Interventiones in Bangladesh, Benin and Ethiopia’. 

Bart Romijn is sinds 2014 directeur van Partos, branchevereniging voor ontwikkelingssamenwerking, met ruim 100 leden. Met Partos heeft hij sterk op innovatie ingezet. Veel nadruk legt hij op reflectie over en de zoektocht naar nieuwe wegen voor de ontwikkelingssamenwerking, waarbij hij vindt dat het verminderen van de sociale, economische en ecologische voetafdruk van Nederland een onderdeel is van ontwikkelingssamenwerking. Breder verwoord: Nederland moet zich sterk maken voor een brede en samenhangende inzet voor de Duurzame Ontwikkelingsdoelen, in het buitenland én in Nederland.

Mélinde Kassens (moderator) is sinds 2001 verslaggever en documentairemaker bij de NOS. Zij studeerde Theaterwetenschap en is opgeleid als dramaturg, waarna ze in de televisiewereld terechtkwam. Toch liet theater haar nooit los; zo werkte ze de afgelopen twee jaar samen met Internationaal Theater Amsterdam aan speciale uitzendingen rond de Nationale Herdenking op 4 mei. Daarnaast is zij betroken bij de stichting In De Voetsporen Van, van actrice Julika Marijn. Haar meest recente programma’s zijn: Etty Hillesum. Zoektocht naar een schrijfster in oorlogstijd, Albert Gemmeker. Commandant van Kamp Westerbork en De kampportretten van Bep Rietveld.

 

Gerelateerde programma’s
02 09 21
Een verhaal over Iran in beweging
De Amerikaan van Karadj

In De Amerikaan van Karadj (Atlas Contact) vertelt Keyvan Shahbazi een klein verhaal tegen de achtergrond van een grote geschiedenis. Een idealistische jongen wordt gemangeld tussen zijn afstandelijke familie en het onmenselijke regime in Iran. Naar aanleiding van zijn debuut spreekt Shahbazi met Janny Groen over het huidige en vroegere Iran. Met een inleiding van Tilly Hermans en een column van Ton Nijhuis.

Datum
Donderdag 2 sep 2021 17:00 uur
Locatie
SPUI25