© Peter Hujar
Susan Sontag en de liefde

Love Sontag

Hoe komen we aan onze beelden en verwachtingen over de liefde? Geïnspireerd door het leven en werk van Susan Sontag (1933-2004) zoekt Maatschappij Discordia nu een antwoord op de vraag: is ‘de liefde’ niet meer dan een beeld waardoor we massaal misleid worden?

Marguerite Duras deed een levenslange poging om de herinnering aan haar eerste liefdeservaring onder woorden te brengen. Elfriede Jelinek gebruikt de liefde en de liefdesdaad in haar werk als een metafoor voor sociale misstanden. In Maatschappij Discordia’s theatervoorstelling Love Sontag is het de vraag of ‘de liefde’ wel bestaat.

Die vraag dringt zich aan ons op als we de zoektocht in het leven en werk van Susan Sontag bekijken. Een leven dat begint met een moeizame liefdesrelatie met een alcoholistische moeder en een vader die sterft als ze nog maar zes jaar oud is. Op haar zeventiende was ze al getrouwd en na een pijnlijke scheiding volgde een nogal turbulent liefdesleven met zowel mannen als vrouwen, waar ze mee worstelde omdat ze haar biseksualiteit lang verborgen wilde houden. Niet alleen in haar dagboeken met bespiegelingen over dit persoonlijke leven, maar ook in al haar andere werk is ze onophoudelijk bezig met de kloof tussen voorstelling en waarheid, tussen het beeld en de werkelijkheid. Wat spreekt meer tot de verbeelding en wat is ongrijpbaarder dan de liefde?

Over de sprekers

Dieuwertje Mertens is journaliste, critica en podcastmaker. Ze schrijft over kunst en literatuur voor onder meer Het Parool en Vrij Nederland. Ook maakt ze radiodocumentaires en podcasts voor onder meer de VPRO.

Maureen Teeuwen (Discordia) studeerde in 1985 af aan de Toneelschool in Amsterdam. Tot 1995 was zij vaste actrice bij respectievelijk Mug met de Gouden Tand en Maatschappij Discordia.  Vanaf 1995 werkt ze als freelancer bij genoemde groepen, en verder bij Bonheur, Carrousel, Keesen & Co, Oostpool, Het Nationale Toneel, ’t Barre Land en Nicole Beutler Projects.  Teeuwen was te zien in de televisieseries “Hertenkamp”, “TV7” en “Koppensnellers.”, en werkte zij diverse keren in voorstellingen van Gienke Deuten. Sinds 2006 geeft ze spelles aan de toneelschoolstudenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht en ArtEZ te Arnhem.

Annette Kouwenhoven (Discordia) studeerde een korte tijd filosofie aan de Universiteit van Amsterdam voordat ze overstapte naar de Amsterdamse Toneelschool. Sinds de oprichting van Maatschappij Discordia in 1982 is ze vast verbonden aan dit toneelspelerscollectief, waarmee ze gemiddeld drie voorstellingen per jaar maakt en toert. Tussen de bedrijven door geeft ze af en toe les aan diverse toneelscholen/initiatieven.

Miranda Prein (Discordia) studeerde Theaterwetenschap aan de UvA. Daarna werkte ze bij DASARTS en sinds 1996 is ze als theatermaker vast verbonden aan Maatschappij Discordia, waar ze één van de initiatiefnemers van de serie Weiblichter Akt (sinds 2011) is. Af en toe geeft ze les aan studenten op diverse opleidingen.

Joyce Roodnat (moderator) is journalist en auteur. Ze werkt sinds 1980 bij NRC Handelsblad, was o.m. chef kunst/Cultureel Supplement (CS) en trad onlangs toe tot de redactie van de opiniepagina. Ze schrijft elke week een colomn over de relevantie van kunst, naast essays over film, theater, literatuur en beeldende kunst. Ze publiceerde romans, monografieën en essaybundels zoals ‘Vrouwen zijn leuker’ (2010).

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
10 01 24
On Display: Instagram, the Self, and the City

Two billion global Instagram users, yet minimal social science research. Beyond its perceived superficiality, Instagram’s self-presentation raises profound questions: Who are we? What do we want to show of ourselves? What do we aspire to be? Justus Uitermark and John Boy present On Display: Instagram, the Self, and the City. The book launch features a talk with Princeton’s ‘sociologist of technology’ Zeynep Tufekci.

Datum
Woensdag 10 jan 2024 14:30 uur
Locatie
SPUI25