Lof van de combinatie. Literaire kritiek zoals ze bedoeld is

De meest inspirerende werkelijkheid ontstaat soms door het combineren van ideeën. Bijvoorbeeld als twee culturen bij elkaar komen, of tegenstrijdige eigenschappen in één persoon, eenvoud en complexiteit die samengaan, traditie en vernieuwing die gecombineerd worden. Ook in de literatuur zijn deze combinaties veelvuldig te vinden. Hierover gaat literair criticus Carel Peeters deze middag in gesprek, naar aanleiding van de presentatie van zijn boek Lof van de combinatie.

Lof van de combinatie toont de kunst van het combineren in vijftig essays en kritieken over het literaire werk van onder meer Rudy Kousbroek, Menno ter Braak, Wislawa Szymborska, Maxim Februari, Heraclitus, Jordan Peterson en vele anderen. Deze middag geven Marja Pruis en Arnold Heumakers hun reactie op het lezen van het boek en gaan onder leiding van Marjolijn Pouw in gesprek met Carel Peeters over de betekenis van het combineren van ideeën, de ars combinatoria, voor de essayistiek en de literatuurkritiek.

Over de sprekers

Carel Peeters werd in 1944 in Nijmegen geboren. Hij studeerde vanaf 1964 Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn eerste studiejaar richtte hij met enkele vrienden het Literair jongerentijdschrift Muza op.Tijdens zijn studie schreef Peeters zijn eerste kritieken voor Het Parool. In 1970 brak hij zijn studie af om naast Wim Zaal redacteur van Elseviers Literair Supplement te worden. Dat werd december 1973 opgeheven. Niet lang daarna maakte Peeters de overstap naar Vrij Nederland waar hij de maandelijkse Boekenbijlage, later de wekelijkse Republiek der Letteren redigeerde. Van 1987-1992 was hij Bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de Vrije Universiteit. In Vrij Nederland schrijft hij wekelijks zijn Literaire Kroniek.

Marja Pruis is schrijver, criticus en redacteur van De Groene Amsterdammer. Haar romans Bloem (2002), De vertrouweling (2005) en Atoomgeheimen (2008) ontvingen nominaties voor De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs en haar roman Zachte riten werd genomineerd voor zowel de ECI Literatuurprijs als de Libris Literatuur Prijs. In 2016 ontving Marja Pruis de J.L. Heldringprijs voor ‘Beste columnist van Nederland’ en voor de essaybundel Genoeg nu over mij (2017) ontving zij de J. Greshoff-prijs. Binnenkort verschijnt Boos meisje. Over vrouwen en frictie.

Arnold Heumakers is essayist en criticus. Hij doceerde cultuurgeschiedenis aan de UvA, was criticus bij onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad en schrijft regelmatig essays voor de Nederlandse BoekengidsIn 2020 verscheen zijn boek Langs de afgrond. Het nut van foute denkers.

Marjolijn Pouw (moderator)

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 05 24
Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Margot Dijkgraaf & Ulrike Draesner

Tijdens de Nederlands-Duitse cultuurdialogen brengen wij Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers bij elkaar om te spreken over hun werk en inspiratie, maar ook over het cultuurlandschap in beide landen. Welke thema’s houden cultureel Nederland en Duitsland bezig? Waar kunnen wij van de ander leren? In deze editie een dialoog tussen Margot Dijkgraaf, en Ulrike Draesner. Moderatie: Jerker Spits.

Datum
Donderdag 16 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 12 23
Uit de schatkamer van Johan Polak
Op weg naar het einde van Gerard Reve

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Gerard Reve verschijnt een facsimile-uitgave van de handschriften van zijn brievenboek Op weg naar het einde, die zich bevinden in het archief van de gerenommeerde Amsterdamse uitgever en boekhandelaar Johan Polak. Kenners en liefhebbers gaan in gesprek over onder meer de totstandkoming van deze editie, het archief van Polak en het belang van Reve voor de huidige generatie lezers en letterkundigen.

Datum
Donderdag 14 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25