Lof van de combinatie. Literaire kritiek zoals ze bedoeld is

De meest inspirerende werkelijkheid ontstaat soms door het combineren van ideeën. Bijvoorbeeld als twee culturen bij elkaar komen, of tegenstrijdige eigenschappen in één persoon, eenvoud en complexiteit die samengaan, traditie en vernieuwing die gecombineerd worden. Ook in de literatuur zijn deze combinaties veelvuldig te vinden. Hierover gaat literair criticus Carel Peeters deze middag in gesprek, naar aanleiding van de presentatie van zijn boek Lof van de combinatie.

Lof van de combinatie toont de kunst van het combineren in vijftig essays en kritieken over het literaire werk van onder meer Rudy Kousbroek, Menno ter Braak, Wislawa Szymborska, Maxim Februari, Heraclitus, Jordan Peterson en vele anderen. Deze middag geven Marja Pruis en Arnold Heumakers hun reactie op het lezen van het boek en gaan onder leiding van Marjolijn Pouw in gesprek met Carel Peeters over de betekenis van het combineren van ideeën, de ars combinatoria, voor de essayistiek en de literatuurkritiek.

Over de sprekers

Carel Peeters werd in 1944 in Nijmegen geboren. Hij studeerde vanaf 1964 Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. In zijn eerste studiejaar richtte hij met enkele vrienden het Literair jongerentijdschrift Muza op.Tijdens zijn studie schreef Peeters zijn eerste kritieken voor Het Parool. In 1970 brak hij zijn studie af om naast Wim Zaal redacteur van Elseviers Literair Supplement te worden. Dat werd december 1973 opgeheven. Niet lang daarna maakte Peeters de overstap naar Vrij Nederland waar hij de maandelijkse Boekenbijlage, later de wekelijkse Republiek der Letteren redigeerde. Van 1987-1992 was hij Bijzonder hoogleraar literaire kritiek aan de Vrije Universiteit. In Vrij Nederland schrijft hij wekelijks zijn Literaire Kroniek.

Marja Pruis is schrijver, criticus en redacteur van De Groene Amsterdammer. Haar romans Bloem (2002), De vertrouweling (2005) en Atoomgeheimen (2008) ontvingen nominaties voor De Gouden Uil, de AKO Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs en haar roman Zachte riten werd genomineerd voor zowel de ECI Literatuurprijs als de Libris Literatuur Prijs. In 2016 ontving Marja Pruis de J.L. Heldringprijs voor ‘Beste columnist van Nederland’ en voor de essaybundel Genoeg nu over mij (2017) ontving zij de J. Greshoff-prijs. Binnenkort verschijnt Boos meisje. Over vrouwen en frictie.

Arnold Heumakers is essayist en criticus. Hij doceerde cultuurgeschiedenis aan de UvA, was criticus bij onder meer de Volkskrant en NRC Handelsblad en schrijft regelmatig essays voor de Nederlandse BoekengidsIn 2020 verscheen zijn boek Langs de afgrond. Het nut van foute denkers.

Marjolijn Pouw (moderator)

Gerelateerde programma’s
06 11 22
Ontmoeting met de winnaars van de Europese Literatuurprijs 2022: Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon

De winnaars van de Europese Literatuurprijs 2022 zijn de Spaanse auteur Agustín Fernández Mallo en vertaler Adri Boon. Niet eerder in de geschiedenis van de Europese Literatuurprijs koos de jury voor een vertaling uit het Spaans. De auteur en vertaler kennen elkaar goed en vertellen in dit programma over hun samenwerking, de kunst van het vertalen en over wat het betekent om op te zoek te gaan naar een nieuwe vorm en zo de literaire wereld op zijn kop te zetten.

Datum
Zondag 6 nov 2022 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
14 04 23
Communistische gezinnen in naoorlogs Nederland
Mama las Marx

Tijdens de Koude Oorlog was de Nederlandse communistische partij een echte familieaangelegenheid en had, naar Sovjet-voorbeeld, een recept voor alle aspecten van het bestaan. Historicus Elke Weesjes interviewde jarenlang mannen en vrouwen die in naoorlogs Nederland opgroeiden in communistische gezinnen en tekende hun verhalen op in haar nieuwe boek Mama las Marx. Vanavond gaat ze over haar bevindingen in gesprek met Jos van Dijk, Marisca Milikowski en Hannah van Binsbergen.

Datum
Vrijdag 14 apr 2023 17:00 – 18:30
Locatie
SPUI25
18 11 22
De ontdekking van De 75 bladen, 100 jaar na zijn dood
De tijdmachine van Marcel Proust

Op deze honderdste sterfdag van Marcel Proust een gesprek over het belang en de inhoud van het werk van deze schrijver. Er wordt gesproken met de vertalers van zijn werk over de onlangs herontdekte vondst van 75 handgeschreven bladen van Marcel Proust. Ieme van der Poel, die een gids schreef voor de moderne lezer van Op zoek naar de verloren tijd, geeft een mini-college. Voorlezer Louis van Beek draagt voor.

Datum
Vrijdag 18 nov 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25