Leren leven met natuurbranden

De wereld staat in brand. Van het Amerikaanse Westen tot aan Zuid-Europa bedreigen steeds frequentere en ernstigere branden de menselijke veiligheid, infrastructuur en ecosystemen. Ook in Nederland wordt voorspeld dat bosbranden steeds onbeheersbaar worden. Hoe te leven in een wereld die steeds vuriger wordt?

De wereldwijde toename van natuurbranden noodzaakt de ontwikkeling van nieuw beleid. Hoe kan een toekomst met natuurbranden in Nederland en daarbuiten eruitzien – of liever nog: hoe zou die eruit moeten zien. In dit programma buigt landschapsarchitect Jacob Heydorn Gorski zich samen met kunstenaars en experts over dit prangende onderwerp. Zij onderzoeken of de Nederlandse traditie van landschapsontwerp inspiratie biedt voor nieuwe, weerbare modellen. Daarbij vragen zij zich af hoe we de natuurbrand moeten beschouwen. Is ze naast bedreiging misschien ook een kans, een mogelijkheid om nieuwe culturele landschappen en (esthetische) ervaringen te creëren?

Over de sprekers

Jacob Heydorn Gorski is een Duits-Amerikaanse landschapsarchitect met een achtergrond in psychologie en kunstgeschiedenis. Hij is geïnteresseerd in de zintuiglijke en verhalende kracht van het landschap. Hij studeerde in 2022 af aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam op het onderwerp natuurbrand en werkt voor de Gemeente Amsterdam.

Hanna Prinssen is als landschapsarchitect werkzaam bij Arcadis. In 2020 studeerde zij af aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam met haar afstudeerproject ‘A Fire Scape’, dat meerdere prijzen won, waaronder de Archiprix prijs. Het project gaat over het omgaan met vuur in het landschap. Prinssen werkte als curator aan de tentoonstelling FUTURE GENERATION voor de Architectuur Biënnale in Rotterdam en geeft les aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Momenteel doet ze in opdracht van het Creatieve Stimuleringsfonds onderzoek naar natuurbranden in Nederland.

Govert Derix is schrijver en filosoof en adviseerde overheden en anderen over natuur, klimaat, duurzame economie, architectuur, gebiedsontwikkeling en het verbinden van strategie en verbeelding. Zijn roman Het onmogelijke manuscript is net verschenen en omvat een ‘vertelling over de onmogelijke redding van de wereld’. Zijn grote ecologische ideeënroman De boom thematiseert het natuurverdrag tussen mensen, planten, dieren en de rol die poëzie daarbij kan spelen. Eerder publiceerde hij boeken over uiteenlopende onderwerpen, waaronder Ayahuasca, een kritiek van de psychedelische rede, genomineerd voor de Socratesbeker.

Tiemen Brouwer is werkzaam bij Staatsbosbeheer als landelijke coördinerend adviseur natuurbrandpreventie en bestrijding. Als grootste terreinbeheerder van Nederland ziet Staatsbosbeheer het als onderdeel van haar werk om voorbereid te zijn op natuurbranden en mee te helpen met de bestrijding ervan. Brouwer heeft operationele ervaring met de bestrijding van natuurbranden, is inhoudelijk en beleidsmatig ingevoerd in de thematiek en participeert in diverse landelijke overlegstructuren. Brouwer heeft een achtergrond in bos- en natuurbeheer en bedrijfskunde.
Gerelateerde programma’s
09 12 24
De (on)mogelijkheden van ecocidewetgeving

Wereldwijd zien we een groeiende beweging die ecocide tot een strafbaar feit wil maken. Wat is het doel en de effectiviteit van ecocidewetgeving, en in hoeverre helpt zij ons om klimaatverwoesting tegen te gaan? 

Datum
Maandag 9 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
27 11 24
CANCELLED: Metropolitan Nature. A Conversation with Emanuele Coccia

**This event has been cancelled due to the storm**

Eccentric philosopher and author Emanuele Coccia will share his thoughts on his latest project ‘Metropolitan Nature.’ As the recipient of the Mondrian Prize 2024, he currently resides in the former studio of Piet Mondrian in Laren. Lisa Doeland and Francesco Carrasso will join Coccia in the philosophical exploration of nature in the city, the relation between species, and the notion of home.

Datum
Woensdag 27 nov 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
09 12 24
Uitreiking van de Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs aan Laura Pignatti

De Nederlands Letterenfonds Vertaalprijs is een jaarlijkse oeuvreprijs voor literair vertalers die zich onderscheiden door zowel de hoge kwaliteit van hun vertaalwerk als door hun inzet als ambassadeur voor het literair vertalen in het algemeen. Deze avond wordt deze prijs feestelijk uitgereikt aan Laura Pignatti, de Italiaanse vertaler van onder anderen Anjet Daanje, Edward van de Vendel en Hella HaasseModeratie: Maite Karssenberg. 

Datum
Maandag 9 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25