Leren leven met natuurbranden

De wereld staat in brand. Van het Amerikaanse Westen tot aan Zuid-Europa bedreigen steeds frequentere en ernstigere branden de menselijke veiligheid, infrastructuur en ecosystemen. Ook in Nederland wordt voorspeld dat bosbranden steeds onbeheersbaar worden. Hoe te leven in een wereld die steeds vuriger wordt?

De wereldwijde toename van natuurbranden noodzaakt de ontwikkeling van nieuw beleid. Hoe kan een toekomst met natuurbranden in Nederland en daarbuiten eruitzien – of liever nog: hoe zou die eruit moeten zien. In dit programma buigt landschapsarchitect Jacob Heydorn Gorski zich samen met kunstenaars en experts over dit prangende onderwerp. Zij onderzoeken of de Nederlandse traditie van landschapsontwerp inspiratie biedt voor nieuwe, weerbare modellen. Daarbij vragen zij zich af hoe we de natuurbrand moeten beschouwen. Is ze naast bedreiging misschien ook een kans, een mogelijkheid om nieuwe culturele landschappen en (esthetische) ervaringen te creëren?

Over de sprekers

Jacob Heydorn Gorski is een Duits-Amerikaanse landschapsarchitect met een achtergrond in psychologie en kunstgeschiedenis. Hij is geïnteresseerd in de zintuiglijke en verhalende kracht van het landschap. Hij studeerde in 2022 af aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam op het onderwerp natuurbrand en werkt voor de Gemeente Amsterdam.

Hanna Prinssen is als landschapsarchitect werkzaam bij Arcadis. In 2020 studeerde zij af aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam met haar afstudeerproject ‘A Fire Scape’, dat meerdere prijzen won, waaronder de Archiprix prijs. Het project gaat over het omgaan met vuur in het landschap. Prinssen werkte als curator aan de tentoonstelling FUTURE GENERATION voor de Architectuur Biënnale in Rotterdam en geeft les aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Momenteel doet ze in opdracht van het Creatieve Stimuleringsfonds onderzoek naar natuurbranden in Nederland.

Govert Derix is schrijver en filosoof en adviseerde overheden en anderen over natuur, klimaat, duurzame economie, architectuur, gebiedsontwikkeling en het verbinden van strategie en verbeelding. Zijn roman Het onmogelijke manuscript is net verschenen en omvat een ‘vertelling over de onmogelijke redding van de wereld’. Zijn grote ecologische ideeënroman De boom thematiseert het natuurverdrag tussen mensen, planten, dieren en de rol die poëzie daarbij kan spelen. Eerder publiceerde hij boeken over uiteenlopende onderwerpen, waaronder Ayahuasca, een kritiek van de psychedelische rede, genomineerd voor de Socratesbeker.

Tiemen Brouwer is werkzaam bij Staatsbosbeheer als landelijke coördinerend adviseur natuurbrandpreventie en bestrijding. Als grootste terreinbeheerder van Nederland ziet Staatsbosbeheer het als onderdeel van haar werk om voorbereid te zijn op natuurbranden en mee te helpen met de bestrijding ervan. Brouwer heeft operationele ervaring met de bestrijding van natuurbranden, is inhoudelijk en beleidsmatig ingevoerd in de thematiek en participeert in diverse landelijke overlegstructuren. Brouwer heeft een achtergrond in bos- en natuurbeheer en bedrijfskunde.
Gerelateerde programma’s
10 05 23
Ethiek, recht en democratie ten tijde van klimaatineenstorting
Rechten voor de natuur – De bomen spreken zich uit

De documentaire Rechtszaak in het park – de bomen spreken zich uit speculeert op een toekomst waarin niet-menselijke entiteiten, in dit geval de bomen van het Amstelpark, vijftig jaar na dato rechten krijgen. Na vertoning van de film, gaan kunstenaars, activisten en academici in gesprek over dit project en haar betekenis voor de ethiek, het recht en de democratie tegen de achtergrond van de klimaatcrisis.

Datum
Woensdag 10 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
06 06 23
Alumni Talks
Milieuactivisme in Nederland

De verhouding van de mens tot de natuur is al lange tijd onderwerp van discussie. Waar we voorheen spraken over de verandering van het klimaat door invloeden van de mens, gaat het nu over een crisis van het klimaat. Een crisis waartegen velen zich lange tijd actief inzetten. Tijdens deze Alumni Talk duiken we in de geschiedenis van milieuactivisme en de staat van het hedendaagse mediaklimaat.

Datum
Dinsdag 6 jun 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
31 05 23
Reflections on wild game in the modern world
Photographing Hunting Cultures

Photographer and writer Isabella Rozendaal will be speaking about her documentary project Isabella Hunts and the time she spent among various hunting communities. Rozendaal is intrigued by man’s ambivalent relation to animals. Would we treat them differently if we had to hunt and kill our own food?

Datum
Woensdag 31 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25