Le Mage du Kremlin: Margot Dijkgraaf interviewt Giuliano da Empoli

Op deze avond vindt een langverwachte ontmoeting plaats met de Italiaans-Zwitserse Franstalige schrijver Giuliano da Empoli. Hij won de Nederlandse Choix Goncourt 2022 met zijn boek Le Mage du Kremlin, De Kremlin Fluisteraar. Margot Dijkgraaf gaat met hem in gesprek over zijn boek en schrijverschap.

Let op: de voertaal van dit programma is Engels.

We noemden hem de ‘tovenaar van het Kremlin’. De enigmatische Vadim Baranov was filmregisseur en daarna producent van reality-tv-programma’s voordat hij de éminence grise van Poetin werd. Nadat hij ontslag nam als politiek adviseur, verdubbelden de fabelachtige verhalen over hem, waarbij niemand het valse nog van het ware kon onderscheiden. Tot hij op een nacht zijn verhaal toevertrouwt aan de verteller van dit boek. Dit verhaal dompelt ons onder in het hart van de Russische macht, waar hovelingen en oligarchen een constante oorlog voeren.

Over de sprekers

Giuliano da Empoli is schrijver, journalist en directeur van de Italiaanse denktank Volta. Eerder was hij locoburgemeester van Cultuur in Florence en politiek adviseur van Matteo Renzi. Hij studeerde rechten aan de Sapienza Universiteit in Rome en heeft een master in politieke wetenschappen van het Institut d’études politiques in Parijs. Hij richtte Volta op in 2016 en bracht verschillende boeken uit, waaronder meest recent The Engineers of Chaos (2019). Ook levert hij regelmatig bijdragen aan Italiaanse publicaties, waaronder Il Corriere della Sera en La Repubblica, en is ook gastheer van een wekelijks radioprogramma.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, schrijver, interviewer en curator. Ze publiceerde boeken over Franse en Europese letteren. In 2009 werd zij benoemd tot Chevalier de la Légion d’Honneur, en in 2021 ontving zij de Gouden Ganzenveer. Haar recentste boek is In de voetsporen van mijn grootvader (Atlas Contact).

Gerelateerde programma’s
22 05 23
Slotbijeenkomst leesclubtournee
Campusleesclub met Simone Atangana Bekono

Ter gelegenheid van de benoeming van schrijver Simone Atangana Bekono als honorary fellow van de Universiteit van Amsterdam, organiseerde de faculteit Geesteswetenschappen dit voorjaar acht leesclubs over haar bekroonde roman Confrontaties. Tijdens deze feestelijke afsluiting van de leesclubtournee gaat Atangana Bekono in gesprek over haar roman en aanstelling als honorary fellow en draagt voor uit eigen werk.

Datum
Maandag 22 mei 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
04 12 23
De auteur leeft: Renate Dorrestein

Renate Dorrestein (1954-2018) was een prominente Nederlandse schrijver, journalist en feminist. Op haar debuut Buitenstaanders (1983) volgde een lange reeks stuk voor stuk veelgelezen romans, verhalen en essays. Dorrestein schreef over rafelrandjes en taboes, over de strakke maatschappelijke normen waar vooral vrouwen aan moeten voldoen. Tijdens De auteur leeft: Renate Dorrestein gaan liefhebbers en kenners van Dorresteins werk met elkaar in gesprek over wat haar goed zo goed maakt en waarom haar werk sinds de jaren tachtig inspireert.

Datum
Maandag 4 dec 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25
15 12 23
Over ‘het genie’ en de uitvinding van de atoombom
Gezicht van het kwaad

De uitvinding van de atoombom is een van vele wetenschappelijke uitvindingen die in boeken en films worden geframed als product van één briljant brein. Zo ging deze zomer de film Oppenheimer maar liefst drie uur lang over natuurkundige Robert Oppenheimer en diens ogenschijnlijk solistische uitvinding van de atoombom, en verscheen dit najaar de roman De MANIAC over de wiskundige John von Neumann. Een avond met Margriet van der Heijden, Martijn van Calmthout, Daan Mulder en Emma Zuiderveen over het nieuwe boek van Benjamín Labatut en de representatie van wetenschap in kunst en cultuur.

Datum
Vrijdag 15 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25