Le Mage du Kremlin: Margot Dijkgraaf interviewt Giuliano da Empoli

Op deze avond vindt een langverwachte ontmoeting plaats met de Italiaans-Zwitserse Franstalige schrijver Giuliano da Empoli. Hij won de Nederlandse Choix Goncourt 2022 met zijn boek Le Mage du Kremlin, De Kremlin Fluisteraar. Margot Dijkgraaf gaat met hem in gesprek over zijn boek en schrijverschap.

Let op: de voertaal van dit programma is Engels.

We noemden hem de ‘tovenaar van het Kremlin’. De enigmatische Vadim Baranov was filmregisseur en daarna producent van reality-tv-programma’s voordat hij de éminence grise van Poetin werd. Nadat hij ontslag nam als politiek adviseur, verdubbelden de fabelachtige verhalen over hem, waarbij niemand het valse nog van het ware kon onderscheiden. Tot hij op een nacht zijn verhaal toevertrouwt aan de verteller van dit boek. Dit verhaal dompelt ons onder in het hart van de Russische macht, waar hovelingen en oligarchen een constante oorlog voeren.

Over de sprekers

Giuliano da Empoli is schrijver, journalist en directeur van de Italiaanse denktank Volta. Eerder was hij locoburgemeester van Cultuur in Florence en politiek adviseur van Matteo Renzi. Hij studeerde rechten aan de Sapienza Universiteit in Rome en heeft een master in politieke wetenschappen van het Institut d’études politiques in Parijs. Hij richtte Volta op in 2016 en bracht verschillende boeken uit, waaronder meest recent The Engineers of Chaos (2019). Ook levert hij regelmatig bijdragen aan Italiaanse publicaties, waaronder Il Corriere della Sera en La Repubblica, en is ook gastheer van een wekelijks radioprogramma.

Margot Dijkgraaf is literatuurcriticus, schrijver, interviewer en curator. Ze publiceerde boeken over Franse en Europese letteren. In 2009 werd zij benoemd tot Chevalier de la Légion d’Honneur, en in 2021 ontving zij de Gouden Ganzenveer. Haar recentste boek is In de voetsporen van mijn grootvader (Atlas Contact).

Gerelateerde programma’s
19 06 24
De Groene Meet-up
Hoe te schrijven over literatuur? Met en over Cyrille Offermans

‘Ik heb er een schrijversleven aan oefening en ervaring op zitten om te weten wat ik ongeveer aankan en wat niet.’ De Groene Amsterdammer viert het schrijverschap van Cyrille Offermans, een leven lang criticus, chroniqueur, essayist. Onlangs verscheen een nieuwe persoonlijk journaal Een koord boven de afgrond, en zijn biografische essay over het werk van Thomas Bernhard, Een beschadigd leven.

Datum
Woensdag 19 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
18 03 24
Osamu Dazai: een leven vol schaamte

De Japanse schrijver Osamu Dazai schreef een van Japans bestverkochte boeken allertijden: Als mens mislukt. Deze semi-autobiografische roman verscheen in Japan in 1948, enkele maanden voordat Dazai een eind aan zijn leven maakte. Lisanne Snelders gaat over dit bijzondere boek in gesprek met Ellen Deckwitz en Dazai-vertaler Luk Van Haute.

Datum
Maandag 18 mrt 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 05 24
Nederlands-Duitse cultuurdialogen: Margot Dijkgraaf & Ulrike Draesner

Tijdens de Nederlands-Duitse cultuurdialogen brengen wij Nederlandse en Duitse kunstenaars en cultuurmakers bij elkaar om te spreken over hun werk en inspiratie, maar ook over het cultuurlandschap in beide landen. Welke thema’s houden cultureel Nederland en Duitsland bezig? Waar kunnen wij van de ander leren? In deze editie een dialoog tussen Margot Dijkgraaf, en Ulrike Draesner. Moderatie: Jerker Spits.

Datum
Donderdag 16 mei 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25