Verder denken met René Gude (1957-2015)

Kritisch optimisme

‘Een kritisch optimist beschouwt de wereld niet als minimum (een totale chaos) en ook niet als maximum (een paradijs).’ Aldus René Gude, voormalig Denker des Vaderlands. Vanavond staan we stil bij zijn ‘kritisch optimisme’. Hoe staat het met het voorlopig optimum van de wereld? Een gesprek met schrijver Marc van Dijk, filosoof en Eerste Kamerlid Daan Roovers en filosoof en activist Harriët Bergman. Moderatie: Florian Jacobs.

Deze maart is het tien jaar geleden dat voormalig Denker des Vaderlands René Gude heenging. Een van de ideeën die hij als filosoof ontwikkelde was het ‘kritisch optimisme’. Hierover zei hij zelf: ‘De wereld is op ieder willekeurig moment een voorlopig optimum: de best haalbare verhouding van kloterigheid en verrukking. Maar niets weerhoudt ons ervan om ons een voorstelling te vormen van een gunstiger verhouding en ervoor te ijveren dat die werkelijkheid wordt. Wij stellen ons gewoon een net iets beter optimum voor en richten ons doen en laten daarop in.’ Samen met schrijvers en filosofen Marc van Dijk, Daan Roovers, Harriët Bergman en Florian Jacobs herbezien we dit begrip. Wat betekent ‘kritisch optimisme’ – voor René, en voor ons anno 2025?  

Over de sprekers 

Marc van Dijk is filosofisch journalist, schrijver en kunstenaar. Hij publiceerde zes boeken, zoals Het wonder van betekenis (2021) met ethicus Paul van Tongeren. Ook schreef hij de biografie van theoloog en dichter Huub Oosterhuis, waarvoor hij in 2024 de publieksprijs voor het beste religieuze of spirituele boek won. Momenteel werkt hij aan een boek over optimisme, waarin de invloed van Gude zal doorklinken. 

Daan Roovers is filosoof en Eerste Kamerlid voor de Groenlinks-PvdA-fractie. Van 2019 tot 2021 was ze Denker des Vaderlands. Van haar hand verscheen onder meer Mensen maken. Opvoeden in een tijd waarin niets meer zeker is (2017) en, samen met René Gude, Kleine geschiedenis van de filosofie (2010).

Harriët Bergman is filosoof en activist. Onlangs promoveerde zij aan de Universiteit van Antwerpen op een onderzoek naar politieke emoties, klimaatrechtvaardigheid en activisme. Ze schreef het voorwoord van de Nederlandse vertaling van Andreas Malms How to Blow Up a Pipeline en publiceert regelmatig in Hard//Hoofd en Jacobin. Daarnaast geeft ze actie- en mediatraining aan activistische groepen en NGO’s met Stroomversnellers (NL) en TRACTIE (BE).  

Florian Jacobs (moderator) is schrijver (Blijven is nergens, Boom 2022), filosoof en uitgever (ISVW Uitgevers).  

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
03 09 25
Over poëzie, Tata Steel, AI en gezin
Met wie spreek ik?

In poëzie zijn eeuwenlang anderen aangeroepen. Denk aan de muze, God, de afwezige geliefde, of de natuur. Maar hoe richt je je tot een vervuilende fabriek? Of tot de oligarchen die nieuwe technologieën op ons loslaten? In Huishoudboekje van de verborgen dingen van Maarten van der Graaff gaat een dichter in gesprek met een vorm van kunstmatige intelligentie, die de rol van Tata Steel speelt. Vanavond denken wij vanuit deze bundel over aansprakelijkheid en aanspreekbaarheid in het bijzonder als het gaat over klimaatontwrichting  

Datum
Woensdag 3 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25