Lancering FAR TOO CLOSE

Koloniale echo’s in het Universiteitskwartier

Welke verhalen huizen er in de gebouwen waar we college volgen en studeren? Met die vraag startte de zoektocht van de vier makers van FAR TOO CLOSE, een zesdelige podcast over de nabijheid van het koloniale verleden. De podcast legt het vergeten en verzwegen koloniale verleden van zes UvA-gebouwen in het Universiteitskwartier bloot. Wat moeten we vandaag de dag met een verleden dat zo ver weg voelt, maar eigenlijk nog heel dichtbij is?

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

In FAR TOO CLOSE gaan vier (ex-)UvA-studenten – Maartje van Bennekom, Laure Lambert, Maaike de Kleijn en Iris van der Werff – op onderzoek uit. In zes afleveringen nemen zij je mee langs verschillende UvA-locaties in het Universiteitskwartier: het Athenaeum Illustre, de Waag, het Binnengasthuis, het Spinhuis, het Bushuis/Oost-Indisch Huis en het Universiteitstheater. De vier makers bezoeken de gebouwen, duiken de archieven in en gaan in gesprek met verschillende experts over de erfenissen van het koloniale verleden.

Tijdens dit programma wordt de podcast feestelijk gelanceerd met bijdragen van de initiator van de podcast, Ghanima Kowsoleea, de vier makers, én gastsprekers die ook in de podcast te horen zijn: Dan Afrifa en Astrid Elburg. De eerste afleveringen van FAR TOO CLOSE zijn vanaf 8 december te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Over de sprekers

Ghanima Kowsoleea is projectleider bij VOX-POP, de creative space van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA. Daarnaast is ze curator Public Program bij het Amsterdam Museum en was ze in 2019-2020 diversiteitscoördinator voor de Faculteit Geesteswetenschappen. In haar werk slaat Ghanima een brug tussen kunst, wetenschap en de samenleving. Vanuit haar positie bij VOX-POP initieerde ze samen met de masteropleiding Publieksgeschiedenis een project om de vergeten en verzwegen geschiedenissen van UvA-gebouwen bloot te leggen. Dat resulteerde in de podcast FAR TOO CLOSE.

Dan Afrifa is een Ghanees-Amsterdamse schrijver, columnist, journalist en historicus. Hij schrijft onder meer voor Het Parool, Folia, en De Groene Amsterdammer. In eigen beheer bracht hij vanaf 2017 vier boeken uit: Kumasi, Amsterdam, Paris en London. Dan is ook te gast in FAR TOO CLOSE. In aflevering 1 gaat hij in gesprek met Fred Weerman, de decaan van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA.

Astrid Elburg is organisatie-adviseur in ethisch, strategisch en persoonlijk leiderschap. Zij brengt individuen en organisaties in beweging door praktijkgerichte en werkbare concepten. Daarnaast is ze reeds jaren honoursdocent aan de VU, waar ze ‘Vorming in vloeibare tijden’ doceert, dat handelt over leiderschap in de 21e eeuw. In aflevering 6 van de podcast spreken we met Astrid over het concept van individuele verantwoordelijkheid en oorspronkelijkheid.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
31 03 25
De handelsoorlog van Donald Trump

Donald Trump heeft een handelsoorlog ontketend. Deze maand legde hij verregaande importheffingen op aan Mexico, China en Canada. In dit programma buigen we ons met vooraanstaande economen over deze kwestie. Welke landen en producten worden geraakt door Trumps acties? Wat zal de impact van deze handelsoorlog zijn op de Amerikaanse economie? En wat zijn de gevolgen voor Europa en Nederland?

Datum
Maandag 31 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
19 03 25
SPUI25 X Queer Geschiedenis Maand 
De queer bar verdwijnt, lang leve de queer bar!

Wereldwijd zijn de afgelopen twee decennia LHBTIQ+ bars in rap tempo gesloten. Tegelijkertijd is er een brede beweging die zich inzet om deze bars tot erfgoed te maken en hiermee te beschermen. Maar wat maakt een plek nou precies tot erfgoed? En hoe verhoudt dit sentiment zich met de beleving van deze bars door mensen in het verleden? Tijdens dit programma onderzoeken we het belang van de geschiedenis van de queer nacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap.  

Datum
Woensdag 19 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25