Lancering FAR TOO CLOSE

Koloniale echo’s in het Universiteitskwartier

Welke verhalen huizen er in de gebouwen waar we college volgen en studeren? Met die vraag startte de zoektocht van de vier makers van FAR TOO CLOSE, een zesdelige podcast over de nabijheid van het koloniale verleden. De podcast legt het vergeten en verzwegen koloniale verleden van zes UvA-gebouwen in het Universiteitskwartier bloot. Wat moeten we vandaag de dag met een verleden dat zo ver weg voelt, maar eigenlijk nog heel dichtbij is?

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

In FAR TOO CLOSE gaan vier (ex-)UvA-studenten – Maartje van Bennekom, Laure Lambert, Maaike de Kleijn en Iris van der Werff – op onderzoek uit. In zes afleveringen nemen zij je mee langs verschillende UvA-locaties in het Universiteitskwartier: het Athenaeum Illustre, de Waag, het Binnengasthuis, het Spinhuis, het Bushuis/Oost-Indisch Huis en het Universiteitstheater. De vier makers bezoeken de gebouwen, duiken de archieven in en gaan in gesprek met verschillende experts over de erfenissen van het koloniale verleden.

Tijdens dit programma wordt de podcast feestelijk gelanceerd met bijdragen van de initiator van de podcast, Ghanima Kowsoleea, de vier makers, én gastsprekers die ook in de podcast te horen zijn: Dan Afrifa en Astrid Elburg. De eerste afleveringen van FAR TOO CLOSE zijn vanaf 8 december te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Over de sprekers

Ghanima Kowsoleea is projectleider bij VOX-POP, de creative space van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA. Daarnaast is ze curator Public Program bij het Amsterdam Museum en was ze in 2019-2020 diversiteitscoördinator voor de Faculteit Geesteswetenschappen. In haar werk slaat Ghanima een brug tussen kunst, wetenschap en de samenleving. Vanuit haar positie bij VOX-POP initieerde ze samen met de masteropleiding Publieksgeschiedenis een project om de vergeten en verzwegen geschiedenissen van UvA-gebouwen bloot te leggen. Dat resulteerde in de podcast FAR TOO CLOSE.

Dan Afrifa is een Ghanees-Amsterdamse schrijver, columnist, journalist en historicus. Hij schrijft onder meer voor Het Parool, Folia, en De Groene Amsterdammer. In eigen beheer bracht hij vanaf 2017 vier boeken uit: Kumasi, Amsterdam, Paris en London. Dan is ook te gast in FAR TOO CLOSE. In aflevering 1 gaat hij in gesprek met Fred Weerman, de decaan van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA.

Astrid Elburg is organisatie-adviseur in ethisch, strategisch en persoonlijk leiderschap. Zij brengt individuen en organisaties in beweging door praktijkgerichte en werkbare concepten. Daarnaast is ze reeds jaren honoursdocent aan de VU, waar ze ‘Vorming in vloeibare tijden’ doceert, dat handelt over leiderschap in de 21e eeuw. In aflevering 6 van de podcast spreken we met Astrid over het concept van individuele verantwoordelijkheid en oorspronkelijkheid.

Gerelateerde programma’s
12 06 24
Objective Data? The Ways That Gender Bias Can Enter the Data Pipeline

Data is not objective. In this event, we discuss how gender bias infiltrates the data pipeline, shaping the algorithmic outputs encountered in everyday experiences.

Datum
Woensdag 12 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 12 23
Uit de schatkamer van Johan Polak
Op weg naar het einde van Gerard Reve

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Gerard Reve verschijnt een facsimile-uitgave van de handschriften van zijn brievenboek Op weg naar het einde, die zich bevinden in het archief van de gerenommeerde Amsterdamse uitgever en boekhandelaar Johan Polak. Kenners en liefhebbers gaan in gesprek over onder meer de totstandkoming van deze editie, het archief van Polak en het belang van Reve voor de huidige generatie lezers en letterkundigen.

Datum
Donderdag 14 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
05 12 23
Making it Political: China, the EU, and Technology Standards

Technological standards are at the center stage of the competition between China and the EU. China promotes their own standards in the EU and on the international stage, which gives them a leading role in the geopolitics of technology. This evening we discuss the nature of this interaction between China and the EU.

Datum
Dinsdag 5 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25