Lancering FAR TOO CLOSE

Koloniale echo’s in het Universiteitskwartier

Welke verhalen huizen er in de gebouwen waar we college volgen en studeren? Met die vraag startte de zoektocht van de vier makers van FAR TOO CLOSE, een zesdelige podcast over de nabijheid van het koloniale verleden. De podcast legt het vergeten en verzwegen koloniale verleden van zes UvA-gebouwen in het Universiteitskwartier bloot. Wat moeten we vandaag de dag met een verleden dat zo ver weg voelt, maar eigenlijk nog heel dichtbij is?

Let op: dit programma kun je alleen online bijwonen.

In FAR TOO CLOSE gaan vier (ex-)UvA-studenten – Maartje van Bennekom, Laure Lambert, Maaike de Kleijn en Iris van der Werff – op onderzoek uit. In zes afleveringen nemen zij je mee langs verschillende UvA-locaties in het Universiteitskwartier: het Athenaeum Illustre, de Waag, het Binnengasthuis, het Spinhuis, het Bushuis/Oost-Indisch Huis en het Universiteitstheater. De vier makers bezoeken de gebouwen, duiken de archieven in en gaan in gesprek met verschillende experts over de erfenissen van het koloniale verleden.

Tijdens dit programma wordt de podcast feestelijk gelanceerd met bijdragen van de initiator van de podcast, Ghanima Kowsoleea, de vier makers, én gastsprekers die ook in de podcast te horen zijn: Dan Afrifa en Astrid Elburg. De eerste afleveringen van FAR TOO CLOSE zijn vanaf 8 december te beluisteren via je favoriete podcast-app.

Over de sprekers

Ghanima Kowsoleea is projectleider bij VOX-POP, de creative space van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA. Daarnaast is ze curator Public Program bij het Amsterdam Museum en was ze in 2019-2020 diversiteitscoördinator voor de Faculteit Geesteswetenschappen. In haar werk slaat Ghanima een brug tussen kunst, wetenschap en de samenleving. Vanuit haar positie bij VOX-POP initieerde ze samen met de masteropleiding Publieksgeschiedenis een project om de vergeten en verzwegen geschiedenissen van UvA-gebouwen bloot te leggen. Dat resulteerde in de podcast FAR TOO CLOSE.

Dan Afrifa is een Ghanees-Amsterdamse schrijver, columnist, journalist en historicus. Hij schrijft onder meer voor Het Parool, Folia, en De Groene Amsterdammer. In eigen beheer bracht hij vanaf 2017 vier boeken uit: Kumasi, Amsterdam, Paris en London. Dan is ook te gast in FAR TOO CLOSE. In aflevering 1 gaat hij in gesprek met Fred Weerman, de decaan van de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA.

Astrid Elburg is organisatie-adviseur in ethisch, strategisch en persoonlijk leiderschap. Zij brengt individuen en organisaties in beweging door praktijkgerichte en werkbare concepten. Daarnaast is ze reeds jaren honoursdocent aan de VU, waar ze ‘Vorming in vloeibare tijden’ doceert, dat handelt over leiderschap in de 21e eeuw. In aflevering 6 van de podcast spreken we met Astrid over het concept van individuele verantwoordelijkheid en oorspronkelijkheid.

Gerelateerde programma’s
09 09 21
De gloriejaren van een vergeten wereldstad
Antwerpen in de zestiende eeuw

De stad die Antwerpen ooit is geweest, is vandaag de dag haast onherkenbaar. Verwoest door de vlammen en bombardementen van wereldoorlogen is haar geschiedenis goed verstopt achter een façade van herbouwde monumenten. Toch was de havenstad ooit het middelpunt van de wereld. Michael Pye ontsluit in zijn nieuwe boek Antwerpen (De Bezige Bij) de geschiedenis van een volgens hem vergeten wereldstad.

Datum
Donderdag 9 sep 2021 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25
18 11 21
Kellis in de Dakhla-oase
Religie in Romeins Egypte

De Dakhla-oase is momenteel één van de best onderzochte provincies van Romeins Egypte. De vondsten van goed bewaard gebleven tempels, huizen en papyrus-archieven hebben het dagelijks leven van het gebied in de oudheid tastbaarder gemaakt dan elders. Deze middag gaan Olaf Kapers en Mattias Brand in twee lezingen dieper in op het (religieuze) leven in vierde-eeuws Egypte.

Datum
Donderdag 18 nov 2021 16:00 – 17:30
Locatie
SPUI25
24 03 22
Karaktermoord en media in historisch perspectief
Persoonlijke aanvallen van nul tot nu

Karaktermoord is het moedwillig publiekelijk zwartmaken van de reputatie van tegenstanders, vaak met politieke doeleinden. Zulke persoonlijke aanvallen zijn geen typisch hedendaags verschijnsel, maar in feite ouder dan de weg naar Rome. Deze avond plaatsen we karaktermoord in historisch perspectief, maar besteden we ook aandacht aan de Nederlandse actualiteit. 

Datum
Donderdag 24 mrt 2022 20:00 – 21:30
Locatie
SPUI25