© Wouter van de Weerd
Over menselijk gedrag in pandemische tijden

(Ir)rationaliteit heerst

Welk menselijk gedrag leggen langdurige effecten van pandemieën bloot en wat vertelt ons dit over onze maatschappij? In deze DLF Talk onderzoeken we welke lessen we kunnen trekken uit onze omgang met infectieziekten zoals Covid-19.

In pandemische tijden blijkt de lijn tussen gezond en risicovol gedrag op z’n zachtst gezegd ‘complex’. Wat we als risico bestempelen verschilt per persoon en wordt sterk beïnvloed door onze naasten. Zelfs als we beter weten, zijn veel mensen geneigd ‘het risico’ van ziekte of verspreiding te nemen.

In hun pogingen het virus een halt toe te roepen, worstelen overheden met dit gedrag. In plaats van menselijk gedrag mee te wegen in beperkingen, veronderstelt het overheidsbeleid ideale, rationele burgers: mensen die altijd afstand houden, graag thuiswerken en gewillig een mondkapje dragen. De realiteit vertelt echter een ander verhaal: irrationeel gedrag voert vaak de boventoon.

Samen met NIAS fellow en epidemioloog Luc Coffeng, gedragswetenschapper Will Tiemeijer en antropoloog Ginny Mooy onderzoeken we de wisselwerking tussen infectieziekten en menselijk gedrag. Welk menselijk gedrag leggen langdurige effecten van pandemieën bloot en wat vertelt ons dit over onze maatschappij? Waarom is het zo lastig de nieuwe realiteit aan te kaarten en te accepteren? En hoe kunnen wiskundige modellen ons helpen deze beter begrijpen?

 

Over de sprekers

Luc Coffeng is universitair docent bij de afdeling Public Health van het Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Rotterdam. Coffeng is opgeleid als arts en epidemioloog en dit jaar Distinguished Lorentz Fellow bij NIAS, waar hij ontrafelt hoe menselijk gedrag de verspreiding van infectieziekten beïnvloedt en andersom. Coffeng is momenteel actief in het Science vs. Corona Collective, een Nederlands collectief van wetenschappers uit zowel exacte als sociale wetenschappen, wier interactieve online app voor verschillende exit-strategieën van de Covid-19-pandemie veel aandacht kreeg.

Will Tiemeijer is gedragswetenschapper en hoogleraar Sociologie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Zijn onderzoeksinteresses spitsen zich toe op de onderlinge verbanden tussen gedragswetenschap, politiek en overheid.

Ginny Mooy is cultureel antropoloog en socioloog van niet-westerse samenlevingen. Tijdens de coronapandemie was ze lid van het kritische Corona Red Team, dat de nationale respons, de dynamiek tussen politiek en gedrag, bewaakt. Haar onafhankelijk onderzoek richt zich op politieke en gedragspatronen die de pandemie in Nederland en Sierra Leone beïnvloeden.

Jan Willem Duyvendak (moderator) is directeur van NIAS en Distinguished Research Professor Sociologie, Universiteit van Amsterdam.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
31 03 25
De handelsoorlog van Donald Trump

Donald Trump heeft een handelsoorlog ontketend. Deze maand legde hij verregaande importheffingen op aan Mexico, China en Canada. In dit programma buigen we ons met vooraanstaande economen over deze kwestie. Welke landen en producten worden geraakt door Trumps acties? Wat zal de impact van deze handelsoorlog zijn op de Amerikaanse economie? En wat zijn de gevolgen voor Europa en Nederland?

Datum
Maandag 31 mrt 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
19 03 25
SPUI25 X Queer Geschiedenis Maand 
De queer bar verdwijnt, lang leve de queer bar!

Wereldwijd zijn de afgelopen twee decennia LHBTIQ+ bars in rap tempo gesloten. Tegelijkertijd is er een brede beweging die zich inzet om deze bars tot erfgoed te maken en hiermee te beschermen. Maar wat maakt een plek nou precies tot erfgoed? En hoe verhoudt dit sentiment zich met de beleving van deze bars door mensen in het verleden? Tijdens dit programma onderzoeken we het belang van de geschiedenis van de queer nacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap.  

Datum
Woensdag 19 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25