© Monique Vermeulen
Over beeldvorming in ons literaire en museale erfgoed

Iconen onder constructie

Dagelijks worden we omringd door iconische beelden. Hoe worden deze representaties gebruikt om andere perspectieven op de geschiedenis te tonen en onderbelichte verhalen te vertellen? Aan de hand van de expositie ‘De Gouden Koets’, momenteel te zien in het Amsterdam Museum, onderzoeken we deze en andere kwesties.

Bij de ingang van de zaal word je gevraagd om je coronatoegangsbewijs te tonen.

Dit programma is ook online bij te wonen.

Op welke manieren wordt vanuit museaal en literair erfgoed bestaande beeldvorming rond culturele iconen heroverwogen, met name die over het Nederlandse koloniale verleden? Naar aanleiding van de boekpublicatie The Construction and Dynamics of Cultural Icons (2021) in de ‘Heritage and Memory Studies Series’ van Amsterdam University Press en met de Gouden Koets-tentoonstelling als vertrekpunt, gaan verschillende experts in gesprek.

Over de sprekers

Maria Rey-Lamslag is zelfstandig onderzoeker, curator en documentairemaker. Culturele crossovers en (post)koloniale geschiedenis hebben haar bijzondere aandacht. Op het moment is zij als onderzoeker en curator verbonden aan het Amsterdam Museum.

Pieter de Bruijn is universitair docent cultuureducatie en cultureel erfgoed aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Zijn onderzoek richt zich op de omgang met het verleden in erfgoedonderwijs en historische representatie (o.a. van het slavernijverleden en de Tweede Wereldoorlog) in musea en historische sites.

Lisanne Snelders is letterkundige, redacteur en programmamaker bij o.a. Read My World. Ze promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over de politiek van de herinnering aan Nederlands-Indië in de literaire cultuur.

Ihab Saloul is oprichter en onderzoeks(co)directeur van de Amsterdam School for Heritage, Memory and Material Culture (AHM) en professor Memory and Narrative aan het International Center for Advanced Studies in the Humanities Umberto Eco van de Universiteit van Bologna. Samen met Rob van der Laarse is hij redacteur van de ‘Heritage and Memory Studies Series’ van Amsterdam University Press.

Marieke Winkler (moderator) is universitair docent literatuurwetenschap aan de faculteit Cultuurwetenschappen van de Open Universiteit. Samen met Erica van Boven (Open Universiteit/Rijksuniversiteit Groningen) redigeerde zij de bundel The Construction and Dynamics of Cultural Icons (2021).

Gerelateerde programma’s
20 06 24
De vrouwen die de Nederlanden vormden
Moeders des Vaderlands

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, die tijdens deze boekpresentatie wordt gelanceerd.

Datum
Donderdag 20 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
01 10 24
Het neoliberalisme in Nederland
De marktconforme verzorgingsstaat

Van de privatisering van woningbouwcorporaties tot de inperking van de sociale zekerheid: onder invloed van neoliberale ideeën is de Nederlandse verzorgingsstaat diepgaand getransformeerd. Tijdens de presentatie van haar boek De marktconforme verzorgingsstaat gaat Naomi Woltring in gesprek over de vraag: Hoe kreeg het neoliberalisme voet aan de grond in Nederland?

Datum
Dinsdag 1 okt 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25