Geopolitiek en de Europese Unie na de Amerikaanse verkiezingen

Hoogmoed en onmacht

Een geopolitieke speler worden op het wereldtoneel dat is het streven van de Europese Unie. Maar kan ze haar torenhoge ambities wel waarmaken? Hoe moet de EU zich positioneren naast andere globale acteurs zoals de VS? In zijn boek Hoogmoed en onmacht onderzoekt Tom de Bruijn deze vragen vanuit historisch en persoonlijk perspectief.

**Wegens een technische storing is er helaas geen livestream mogelijk**

Een dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen spreken we hierover met de auteur en met gasten Kajsa Ollongren, Theresa Kuhn, Luuk van Middelaar, René Cuperus en Ton Nijhuis.

Is de EU in staat haar vaak hopeloze interne verdeeldheid te overwinnen om een gemeenschappelijk geopolitiek belang te formuleren? Is ze bereid economische belangen ondergeschikt te maken aan strategische? Dreigt ze zich niet te vertillen aan de beloofde geografische uitbreiding met landen als Oekraïne, Moldavië en Georgië? Wat zijn de geopolitieke belangen die op het spel staan in de relatie met Rusland, Afrika en China? En met de Verenigde Staten, die op 5 november een nieuwe president kiezen en mogelijk een hele andere koers inslaan? Kan de EU in een steeds grimmiger wereld voor zichzelf opkomen, of is ze zonder Amerikaanse steun machteloos? In zijn boek gaat Tom de Bruijn in op al deze kritische maar pertinente vragen, waar hij in zijn loopbaan zelf nauw bij betrokken was. Vanuit historisch en persoonlijk perspectief laat hij zien dat de EU niet in de wieg is gelegd voor geopolitiek en geeft hij aan welke obstakels moeten worden opgeruimd wil ze een geloofwaardige en doortastende politieke grootmacht worden. 

Tijdens deze avond bespreken we de geopolitieke positie van de EU die een dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in een nieuw voetlicht komt de staan. Welke betekenis heeft de verkiezingsuitslag voor de toekomst van Europa? 

Na een inleiding door Luuk van Middelaar en een paneldiscussie zal de auteur in gesprek gaan met Ton Nijhuis en het eerste exemplaar van zijn boek uitreiken aan de panelleden. 

Over de sprekers 

Tom de Bruijn was onder meer Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie in Brussel (2003-2011) en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (2021-2022). Hij studeerde internationale betrekkingen in Genève en Londen, daarna internationaal recht in Utrecht.  

Kajsa Ollongren was van 2022-2024 minister van Defensie in het kabinet-Rutte IV. Daarvoor was zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wethouder en waarnemend burgemeester van Amsterdam en secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. 

Theresa Kuhn is directeur van het Amsterdam Centre for European Studies (ACES) en hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet naar Europese integratie en Europese identiteit. Zij ontving diverse prijzen en publiceerde in 2015 het boek Experiencing European Integration. 

Luuk van Middelaar is historicus, politiek filosoof en hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie aan de Universiteit Leiden. Van Middelaar heeft talrijke boeken op zijn naam staan, is columnist bij NRC en medeoprichter van het Brussels Institute for Geopolitics. 

René Cuperus is Senior Fellow ‘EU & Global Affairs’ bij Instituut Clingendael, lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), bestuurslid van de Atlantische Commissie en gastonderzoeker bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij werkte tevens als strategisch adviseur op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij schrijft regelmatig voor internationale (vak)media over Europese politiek, populisme en democratie. 

Ton Nijhuis is politicoloog, historicus en filosoof. Hij is hoogleraar aan de UvA en directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam. Van 2019 t/m 2023 was Nijhuis lid van de Commissie Europese Integratie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). 

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
28 10 25
Climate Politics Ten Years after the Paris Agreement

The Paris Agreement was hailed as a milestone in climate law and politics. What has it achieved? What is its remaining potential? As the Paris Agreement nears its tenth anniversary, the speakers take stock and look to the future: What can we expect from climate law and politics? 

Datum
Dinsdag 28 okt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 10 25
Oneindigheid – een filosofische gids

Het oneindige is grenzeloos fascinerend. Het lijkt evident dat wij eindige wezens het oneindige nooit zullen begrijpen. Toch duikt het telkens opnieuw op in de filosofie – we kunnen er kennelijk ook niet aan ontkomen. Aan de hand van de vele denkers die zich met het thema hebben beziggehouden, leidt filosoof Victor Gijsbers ons in zijn nieuwe boek Oneindigheid langs de belangrijkste vragen over het oneindige in de wiskunde, de natuur, de werkelijkheid en het menselijk leven. 

Datum
Donderdag 2 okt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25