Geopolitiek en de Europese Unie na de Amerikaanse verkiezingen

Hoogmoed en onmacht

Een geopolitieke speler worden op het wereldtoneel dat is het streven van de Europese Unie. Maar kan ze haar torenhoge ambities wel waarmaken? Hoe moet de EU zich positioneren naast andere globale acteurs zoals de VS? In zijn boek Hoogmoed en onmacht onderzoekt Tom de Bruijn deze vragen vanuit historisch en persoonlijk perspectief.

**Wegens een technische storing is er helaas geen livestream mogelijk**

Een dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen spreken we hierover met de auteur en met gasten Kajsa Ollongren, Theresa Kuhn, Luuk van Middelaar, René Cuperus en Ton Nijhuis.

Is de EU in staat haar vaak hopeloze interne verdeeldheid te overwinnen om een gemeenschappelijk geopolitiek belang te formuleren? Is ze bereid economische belangen ondergeschikt te maken aan strategische? Dreigt ze zich niet te vertillen aan de beloofde geografische uitbreiding met landen als Oekraïne, Moldavië en Georgië? Wat zijn de geopolitieke belangen die op het spel staan in de relatie met Rusland, Afrika en China? En met de Verenigde Staten, die op 5 november een nieuwe president kiezen en mogelijk een hele andere koers inslaan? Kan de EU in een steeds grimmiger wereld voor zichzelf opkomen, of is ze zonder Amerikaanse steun machteloos? In zijn boek gaat Tom de Bruijn in op al deze kritische maar pertinente vragen, waar hij in zijn loopbaan zelf nauw bij betrokken was. Vanuit historisch en persoonlijk perspectief laat hij zien dat de EU niet in de wieg is gelegd voor geopolitiek en geeft hij aan welke obstakels moeten worden opgeruimd wil ze een geloofwaardige en doortastende politieke grootmacht worden. 

Tijdens deze avond bespreken we de geopolitieke positie van de EU die een dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen in een nieuw voetlicht komt de staan. Welke betekenis heeft de verkiezingsuitslag voor de toekomst van Europa? 

Na een inleiding door Luuk van Middelaar en een paneldiscussie zal de auteur in gesprek gaan met Ton Nijhuis en het eerste exemplaar van zijn boek uitreiken aan de panelleden. 

Over de sprekers 

Tom de Bruijn was onder meer Permanent Vertegenwoordiger van Nederland bij de Europese Unie in Brussel (2003-2011) en minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (2021-2022). Hij studeerde internationale betrekkingen in Genève en Londen, daarna internationaal recht in Utrecht.  

Kajsa Ollongren was van 2022-2024 minister van Defensie in het kabinet-Rutte IV. Daarvoor was zij minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, wethouder en waarnemend burgemeester van Amsterdam en secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. 

Theresa Kuhn is directeur van het Amsterdam Centre for European Studies (ACES) en hoogleraar Europese studies aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet naar Europese integratie en Europese identiteit. Zij ontving diverse prijzen en publiceerde in 2015 het boek Experiencing European Integration. 

Luuk van Middelaar is historicus, politiek filosoof en hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie aan de Universiteit Leiden. Van Middelaar heeft talrijke boeken op zijn naam staan, is columnist bij NRC en medeoprichter van het Brussels Institute for Geopolitics. 

René Cuperus is Senior Fellow ‘EU & Global Affairs’ bij Instituut Clingendael, lid van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), bestuurslid van de Atlantische Commissie en gastonderzoeker bij het Duitsland Instituut Amsterdam. Hij werkte tevens als strategisch adviseur op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij schrijft regelmatig voor internationale (vak)media over Europese politiek, populisme en democratie. 

Ton Nijhuis is politicoloog, historicus en filosoof. Hij is hoogleraar aan de UvA en directeur van het Duitsland Instituut Amsterdam. Van 2019 t/m 2023 was Nijhuis lid van de Commissie Europese Integratie van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV). 

Gerelateerde programma’s
08 01 25
Sociale mediaverslaving onder kinderen

Kinderen brengen veel tijd door op sociale media. Moet de EU regels maken om kinderen te beschermen tegen verslaving aan zulke media? Vanavond praten we over deze vraag met twee juristen gespecialiseerd in platform regulering en consumentenrecht, een Europarlementariër en een orthopedagoog gespecialiseerd in online mediagebruik door kinderen

Datum
Woensdag 8 jan 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 12 24
Voltaire lezing
Traîtrise et universalisme. Peut-on penser l’universalité dans le monde dit « arabe » ?

Comment penser contre le communautaire ? Comment penser contre soi et les siens ? L’intellectuel et artiste d’origine arabe pose une question qui ne se pose plus depuis longtemps pour l’intellectuel occidental : est-on un traître ? Qu’est-ce que l’universalisme pour « l’Arabe » et le musulman ? Peut-on sortir du décolonial sans reniements ? Comment un écrivain ou un intellectuel d’origine arabe, perçu comme tel, peut-il s’exprimer en Occident ? Quels sont les risques ? Quelle est la légitimité ?   

Datum
Vrijdag 13 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 12 24
The Tech Coup

Over the past decades, under the cover of innovation’, technology companies have successfully resisted regulation and have even begun to seize power from governments themselves. Facial recognition firms track citizens for police surveillance. Cryptocurrency has wiped out the personal savings of millions and threatens the stability of the global financial system. Spyware companies sell digital intelligence tools to anyone who can afford them. This new reality—where unregulated technology has become a forceful instrument for autocrats around the world—is terrible news for democracies and citizens.

Datum
Donderdag 12 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25