Honderd jaar Willem Brakman

13 juni is het honderd jaar geleden dat de Nederlandse veelschrijver Willem Brakman (1922-2008) werd geboren. Deze avond vieren we met kenners en liefhebbers van zijn werk.

Willem Brakman was bijna veertig jaar toen hij debuteerde. Zijn schrijfwerk wist hij goed te combineren met zijn baan als bedrijfsarts in Enschede, tot hij werd afgekeurd en zich voltijds aan zijn literaire bezigheden kon wijden. Brakman was een ongekende veelschrijver, en publiceerde in totaal 51 boeken. In 1980 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de P.C.Hooft-prijs.Brakmans debuutroman Een winterreis creëerde een familierel, over zijn roman Een gehoorzame dode werden Kamervragen gesteld. Ook zijn persoonlijke leven kende veel reuring: Brakman stond bekend als een moeilijke man met bewogen vriendschappen. Wie was Willem Brakman? Wat voor schrijver was hij? Wat maakt zijn oeuvre zo uniek, en waarom is zijn werk het nog altijd waard gelezen te worden?

Over de sprekers

Nico Keuning is neerlandicus en biograaf, en schreef boeken over onder anderen Jan Arends, Bob den Uyl en Johnny van Doorn. Een zeker onbehagen, zijn biografie over Bob den Uyl, werd in 2010 bekroond met de Mr. J. Dutilhprijs. In 2018 verscheen Gaven, giften en vergiften, de door hem samengestelde briefwisseling tussen Willem Brakman en Simon Vestdijk. In 2020 kwam zijn biografie Een ongeneeslijk heimwee. Leven en werk van Willem Brakman uit.

Thomas Heerma van Voss bracht de romans De Allestafel en Stern uit. In 2014 volgde de verhalenbundel De derde persoon. In 2017 verscheen zijn essaybundel Plaatsvervangers, begin 2020 de roman Condities. Passagiers/achterblijvers is zijn meest recente werk. Hiernaast is hij redacteur bij De Revisor.

Arie Storm schreef met zijn meest recente boek Schoonheidsdrift zijn twaalfde roman. Zijn vorige boeken, List en leed en Het horrortheater van de Nederlandse literatuur, verschenen in 2019 en werden alom geprezen. Hij is Brakmankenner en schreef het nawoord bij de Salamander-uitgave van Leesclubje.

Lilou Dekker studeerde in 2014 af aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Sindsdien is ze aan het werk als theatermaker bij L’Amour Toujour. Naast haar werk als actrice op het toneel is ze te zien geweest in verschillende series en films.

Lodewijk Verduin (moderator) studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Essays en kritieken van zijn hand verschenen onder meer in De Groene Amsterdammer, De GidsHollands Maandbladde lage landen en de Nederlandse Boekengids. Hij is redacteur van Tirade en publiceerde onlangs Eenzaamheid in eindeloos meervoud. Deze maand verschijnt Alles echt gebeurd, een bloemlezing uit het autobiografisch werk van Brouwers waarvan Verduin medesamensteller is.

Gerelateerde programma’s
20 04 22
Lof van de combinatie. Literaire kritiek zoals ze bedoeld is

De meest inspirerende werkelijkheid ontstaat soms door het combineren van ideeën. Bijvoorbeeld als twee culturen bij elkaar komen, of tegenstrijdige eigenschappen in één persoon, eenvoud en complexiteit die samengaan, traditie en vernieuwing die gecombineerd worden. Ook in de literatuur zijn deze combinaties veelvuldig te vinden. Hierover gaat literair criticus Carel Peeters deze middag in gesprek, naar aanleiding van de presentatie van zijn boek Lof van de combinatie.

Datum
Woensdag 20 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 04 22
Nieuwe wegen in de Nederlandse letterkunde
Lyriek, lyrics en literatuurlessen

In de Nederlandstalige literaire cultuur van nu lijken duizend bloemen te bloeien: van spoken word en graphic novels tot creatieve podcasts. Tegelijkertijd zijn er steeds meer zorgen over de literaire geletterdheid van jongeren: voelen zij zich nog wel aangesproken door al die literatuur? Ook zet het toegenomen inzicht in het belang van inclusiviteit aan op een herwaardering van canonieke, soms heel omstreden teksten en schrijvers. Het landschap van de Nederlandse letterkunde, kortom, verandert in hoog tempo. Drie letterkundigen gaan met elkaar in gesprek.

Datum
Maandag 11 apr 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 03 22
Gustaaf Peek in gesprek over zijn roman A.D.
Niemand is vrij

Deze middag gaat schrijver Gustaaf Peek in gesprek met Alfred Birney en Dik van der Meulen over zijn nieuwste, historische roman A.D.

Datum
Dinsdag 29 mrt 2022 17:00 uur
Locatie
SPUI25