Hoe we uit het dorp vertrokken

Wat betekent het om stedeling te worden? En hoe kijk je als nieuwe stedeling naar het platteland? In Hoe we uit het dorp vertrokken verbindt Wouter Mensink persoonlijke ervaringen van plattelandsverlaters met algemene reflecties over de relatie tussen stad en platteland. In gesprek met filosofen en voormalig plattelanders spreken we over de noodzaak van een nieuwe verbeelding van de relatie tussen stad en platteland.

Bestaat de kloof tussen de stad en het platteland? Volgens Wouter Mensink is het platteland geen woestenij, geen stad, maar een gekke categorie ertussenin. Zelf verliet hij de Veluwe voor één van de grotere Nederlandse steden. Tijdens dit programma praten we verder over de verbeelding van het rurale en het stedelijke, en de mogelijkheden die zij kan openen.   

‘Met enorme souplesse onderzoekt, ontleedt en ontmaskert Wouter Mensink de vermeende tegenstellingen tussen stad en platteland. Een belangrijk boek voor iedereen die zich wil bevrijden van polarisatie en kortzichtigheid.’ – Peter Paul Verbeek

‘Wouter Mensink maakt duidelijk dat een andere dialoog over stad en platteland nodig én mogelijk is, met meer nadruk op wat ons bindt.’ – Kim Putters 

Over de sprekers  

Wouter Mensink werkte als onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau en is nu conflictbemiddelaar en gespreksleider bij Public Mediation. Eerder schrijf hij Kun je een betere wereld kopen? (shortlist Socratesbeker 2016). Hij woont niet meer op het platteland. 

Esther Peeren is hoogleraar Culturele Analyse aan de Universiteit van Amsterdam. Ze leidt het door de European Research Council gefinancierde onderzoeksproject ‘Imagining the Rural in a Globalized World’ waarin verbeeldingen van het platteland in de VS, het VK, Nederland, Zuid-Afrika en China vergeleken worden.

Gijs Wilbrink is schrijver, punkzanger en podcaster. In 2022 verscheen zijn lovend ontvangen roman De beesten, een boek over familie en afkomst, stad en platteland, religie en activisme, kunst en punk en motorcross. De beesten werd een bestseller, genomineerd voor o.a. de Boekenbon Literatuurprijs, de Boon, de Anton Wachterprijs en de Bronzen Uil. Als frontman van de bands Tenement Kids en ZERO ZERO ZERO maakte hij meerdere platen en toerde hij door binnen- en buitenland. Zowel in zijn liedjes als in zijn literatuur is hij geïnteresseerd in grote tegenstellingen; tussen generaties, plaatsen, ideologieën. Momenteel werkt Gijs aan zijn volgende boek. 

Maite Karssenberg (moderator) is schrijver en historicus. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en publiceerde in 2018 het reisverhaal Snijpunt Isfahan (Querido Fosfor). Ze werkt momenteel aan een biografie over vrijdenker en publicist Geertruida Kapteyn-Muysken (1855-1920).

Beeld: Vincent van Gogh, Korenveld na een storm, 1889. Olieverf op doek, 70,5 x 88,5  cm. Ny Carlsberg Glyptotek, Copenhagen (SMK 1840).

Gerelateerde programma’s
02 05 25
Sieg Maandag: Trauma and Art in the Aftermath of Bergen-Belsen

Sieg Maandag (1937-2013) was seven years old when he was photographed by George Rodger as he walked among the piles of bodies in the liberated Bergen-Belsen concentration camp. His father was killed there, his mother survived camp Beendorf and was reunited with him six months after the war. Sieg’s family were diamond dealers. After the war he learned to work with diamonds, traveled the world, fell in love, sang at the Paradiso night club, and painted hundreds of paintings and ceramics. This presentation, on the 80th anniversary of the photo documenting his liberation, focuses on interdisciplinary approaches to his art as representation and transformation. 

Datum
Vrijdag 2 mei 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 04 25
Harder knokken. Politici met een migratieachtergrond in Nederland

Tegen welke uitdagingen lopen politici met een migratieachtergrond anno 2025 aan in hun politieke loopbaan? Voor het eerst is dit systematisch in kaart gebracht, op basis van meer dan vijftig interviews met (oud-)politici met een migratieachtergrond in Nederland. De resultaten van dit onderzoek worden deze middag gepresenteerd. 

Datum
Vrijdag 11 apr 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
31 03 25
Over de rand laait vuur

Miep van der Velde en Henk van der Heijden, de ouders van historicus Chris van der Heijden, bewogen zich tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de verkeerde kant van het politieke spectrum. Die keuze wierp een schaduw over hun leven en dat van hun gezin. In zijn nieuwe boek Over de rand laait vuurt verdiept Van der Heijden zich in de levens van zijn ouders. Hoe kwamen zij tot de keuzes die zij maakten? Vanavond gaat de auteur over zijn bevindingen in gesprek met onder anderen Laura Stek.

Datum
Maandag 31 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25