Hoe we uit het dorp vertrokken

Wat betekent het om stedeling te worden? En hoe kijk je als nieuwe stedeling naar het platteland? In Hoe we uit het dorp vertrokken verbindt Wouter Mensink persoonlijke ervaringen van plattelandsverlaters met algemene reflecties over de relatie tussen stad en platteland. In gesprek met filosofen en voormalig plattelanders spreken we over de noodzaak van een nieuwe verbeelding van de relatie tussen stad en platteland.

Bestaat de kloof tussen de stad en het platteland? Volgens Wouter Mensink is het platteland geen woestenij, geen stad, maar een gekke categorie ertussenin. Zelf verliet hij de Veluwe voor één van de grotere Nederlandse steden. Tijdens dit programma praten we verder over de verbeelding van het rurale en het stedelijke, en de mogelijkheden die zij kan openen.   

‘Met enorme souplesse onderzoekt, ontleedt en ontmaskert Wouter Mensink de vermeende tegenstellingen tussen stad en platteland. Een belangrijk boek voor iedereen die zich wil bevrijden van polarisatie en kortzichtigheid.’ – Peter Paul Verbeek

‘Wouter Mensink maakt duidelijk dat een andere dialoog over stad en platteland nodig én mogelijk is, met meer nadruk op wat ons bindt.’ – Kim Putters 

Over de sprekers  

Wouter Mensink werkte als onderzoeker bij het Sociaal en Cultureel Planbureau en is nu conflictbemiddelaar en gespreksleider bij Public Mediation. Eerder schrijf hij Kun je een betere wereld kopen? (shortlist Socratesbeker 2016). Hij woont niet meer op het platteland. 

Esther Peeren is hoogleraar Culturele Analyse aan de Universiteit van Amsterdam. Ze leidt het door de European Research Council gefinancierde onderzoeksproject ‘Imagining the Rural in a Globalized World’ waarin verbeeldingen van het platteland in de VS, het VK, Nederland, Zuid-Afrika en China vergeleken worden.

Gijs Wilbrink is schrijver, punkzanger en podcaster. In 2022 verscheen zijn lovend ontvangen roman De beesten, een boek over familie en afkomst, stad en platteland, religie en activisme, kunst en punk en motorcross. De beesten werd een bestseller, genomineerd voor o.a. de Boekenbon Literatuurprijs, de Boon, de Anton Wachterprijs en de Bronzen Uil. Als frontman van de bands Tenement Kids en ZERO ZERO ZERO maakte hij meerdere platen en toerde hij door binnen- en buitenland. Zowel in zijn liedjes als in zijn literatuur is hij geïnteresseerd in grote tegenstellingen; tussen generaties, plaatsen, ideologieën. Momenteel werkt Gijs aan zijn volgende boek. 

Maite Karssenberg (moderator) is schrijver en historicus. Ze schrijft voor verschillende tijdschriften en publiceerde in 2018 het reisverhaal Snijpunt Isfahan (Querido Fosfor). Ze werkt momenteel aan een biografie over vrijdenker en publicist Geertruida Kapteyn-Muysken (1855-1920).

Beeld: Vincent van Gogh, Korenveld na een storm, 1889. Olieverf op doek, 70,5 x 88,5  cm. Ny Carlsberg Glyptotek, Copenhagen (SMK 1840).

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
28 10 25
Climate Politics Ten Years after the Paris Agreement

The Paris Agreement was hailed as a milestone in climate law and politics. What has it achieved? What is its remaining potential? As the Paris Agreement nears its tenth anniversary, the speakers take stock and look to the future: What can we expect from climate law and politics? 

Datum
Dinsdag 28 okt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 10 25
Oneindigheid – een filosofische gids

Het oneindige is grenzeloos fascinerend. Het lijkt evident dat wij eindige wezens het oneindige nooit zullen begrijpen. Toch duikt het telkens opnieuw op in de filosofie – we kunnen er kennelijk ook niet aan ontkomen. Aan de hand van de vele denkers die zich met het thema hebben beziggehouden, leidt filosoof Victor Gijsbers ons in zijn nieuwe boek Oneindigheid langs de belangrijkste vragen over het oneindige in de wiskunde, de natuur, de werkelijkheid en het menselijk leven. 

Datum
Donderdag 2 okt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25