Hoe kunnen we het recht inzetten om mensen minder te laten vliegen?

Luchtvaart is een vervuilende bezigheid: Iemand die van Lissabon naar New York vliegt en terug, veroorzaakt ongeveer evenveel uitstoot als een gemiddelde EU-burger doet door zijn huis een heel jaar te verwarmen. Sinds 1992 maakt de EU wetten en beleid om de uitstoot van de luchtvaart aan te pakken, maar ondertussen heeft de uitstoot door de luchtvaart recordhoogtes bereikt. Hoe kunnen we dit inperken?

In zijn proefschrift ‘Indulging in Paradise? EU law and policy of holiday air travel through the lens of practice theory’ onderzocht Yannick van den Berg hoe het EU-recht enbeleid er niet in zijn geslaagd om de uitstoot van vakantievluchten te verminderen. In zijn proefschrift laat hij zien dat dit falen niet simpelweg het gevolg is van een gebrek aan maatregelen om vliegen duurzamer te maken, maar ook van de manier waarop we het probleem van uitstoot door de luchtvaart zelf benaderen. In plaats van te kijken naar het gedrag van individuen of hoe nieuwe technologieën het vliegen schoner kunnen maken, stelt hij dat we zouden moeten kijken naar de sociale praktijken waarvan vliegen deel is gaan uitmakenvooral onze vakanties. In dit programma gaat Yannick van den Berg in gesprek over hoe we het recht kunnen gebruiken om mensen minder te laten vliegen

Over de sprekers

Yannick van den Berg is Postdoctoraal onderzoeker aan de Amsterdam Centre for Transformative Private Law van de Universiteit van Amsterdam. Hij werkt daar aan het Horizon Europe project GreenPaths dat onderzoek doet naar de manieren waarop Europese transitiebeleid groen en rechtvaardig kan worden gemaakt.  Hij schreef zijn proefschrift ‘Indulging in Paradise? EU law and policy of holiday air travel through the lens of practice theory’ aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde de Research-Master Rechtsgeleerdheid en de Bachelors Rechtsgeleerdheid en Filosofie aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Daphné Dupont-Nivet is onderzoeksjournalist, historicus en non-fictieschrijver. Ze werkt onder andere voor platform Investico en De Groene Amsterdammer en doet research voor documentaires en podcasts. Momenteel omvat haar onderzoeksgebied met name de klimaatcrisis en de energietransitie, (ongelijkheid op de) arbeidsmarkt en politieke economie.

Julia Rijsenbeek (moderator) is promovendus techniekfilosofie aan de Universiteit Wageningen en onderzoeker bij denktank FreedomLab.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 09 25
Een fotografisch project over schaamte, identiteit en herinnering
Es gibt keine Sahne es gibt Krieg

In haar nieuwe project onderzoekt fotograaf Annaleen Louwes de erfenis van haar Duitse moeder, gevormd door de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Via beeld, audio en archiefmateriaal vervaagt de grens tussen herinnering en werkelijkheid. Hoe werkt collectieve schaamte door in een volgende generatie? Tijdens dit programma wordt die vraag in verschillende gesproken en muzikale bijdragen verder verkend.  

Datum
Donderdag 11 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25