Het verhaal van de Lage Landen
De populaire tv-series Het verhaal van Nederland en Het verhaal van Vlaanderen roepen allerlei vragen op: wat is de historische waarde(n) van deze series? Welke rol spelen historici in het ‘maken’ ? Voor wie en tegen wie spreken zij? Over deze en andere vragen gaan diverse historici en televisiemakers in debat.
Vier historici van buiten de Lage Landen en twee meewerkende historici reflecteerden in het wetenschappelijke tijdschrift BMGN-Low Countries Historical Review onlangs op de historische waarde(n) van deze soortgelijke maar toch zeer verschillende tv-reeksen en op de bredere rol van vakhistorici in het ‘maken’ van gemediatiseerde ‘publieksgeschiedenis’. Tijdens dit publieke debat schijnen we ons licht over enkele thema’s uit de tv-series: klasse, gender en dekolonisatie. Onze historische experts vragen zich niet zozeer af of wat we zien historisch correct of juist is, maar welk beeld dit oproept, wie over wat spreekt, tegen wie, en waarom. Daarbij zullen de makers van beide series ook aanwezig zijn en om hun reactie gevraagd worden.
Over de sprekers
Maria Grever is emeritus hoogleraar Theorie en Methoden van de Geschiedenis en voorheen directeur van het Centrum voor Historische Cultuur aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Tegenwoordig is Grever fellow bij het NL Lab van de KNAW.
Nadia Bouras is als historicus verbonden aan de Universiteit Leiden en NIMAR, het Nederlands Instituut in Marokko, gevestigd in Rabat. Bouras is gespecialiseerd in migratie- en gendergeschiedenis en schrijft momenteel een boek over de geschiedenis van Marokko. Tevens is Bouras secretaris van het bestuur van het KNHG.
Pieter van den Heede is als historicus verbonden aan de Erasmus Universiteit en is specialist in de studie van historische cultuur (hoe mensen in heden en verleden zich verhouden tot het verleden), geschiedenisdidactiek, publieksgeschiedenis en andere vormen van metareflectie op geschiedenis als discipline.
Jonas Van Mulder promoveerde in 2016 aan de Universiteit Antwerpen met een proefschrift over laatmiddeleeuwse en vroegmoderne religieuze cultuur in de Nederlanden. Sinds 2018 is hij bij KADOC, het documentatie- en onderzoekscentrum voor religie, cultuur en samenleving van KU Leuven, verantwoordelijk voor de brede werking rond de internationale onderdelen van de collectie.
Hasan Evrengun is eindredacteur van de tv-serie Het verhaal van Nederland.
Marijke Huisman (moderator) is als historicus verbonden aan de Universiteit Utrecht, lid van de redactie van BMGN en auteur van ‘Over de historische waarde(n) van tv-series. Inleiding bij het forum over Het verhaal van Vlaanderen en Het verhaal van Nederland’.