Het slavenschip. Marcus Rediker over de trans-Atlantische slavenhandel

Ruim drie eeuwen lang werden miljoenen mensen, nadat ze waren ontvoerd en verkocht, op slavenschepen van de Afrikaanse kust naar de Amerika’s vervoerd. Wat weten we over de schepen die de slavenhandel mogelijk maakten? Gebaseerd op dertig jaar archiefonderzoek in maritieme archieven reconstrueert gerenommeerd historicus Marcus Rediker de menselijke drama’s die zich aan boord van deze schepen afspeelden. Hij gaat hierover in gesprek met Lex Heerma van Voss.

De voertaal van dit programma is Engels.

‘Een verhaal over mensen’ luidt de ondertitel van Het slavenschip. Tijdens dit programma brengt Marcus Rediker het leven van diegenen aan het licht die aan boord een rol speelden in een van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis. Rediker toont aan hoe we naast de plantage ook het slavenschip moeten zien als een zogenoemde formative institution van slavenhandel. Een plek waar de nog steeds doorwerkende geschiedenis van ras, klasse en hedendaags kapitalisme zijn grondslag heeft.

Over de sprekers

Marcus Rediker is hoogleraar Atlantische Geschiedenis aan de Universiteit van Pittsburgh. Hij heeft verschillende prijswinnende boeken op zijn naam staan. Het slavenschip won o.a. de George Washington Book Prize, de James A. Rawley Prize en de Merle Curti Award. Zijn werk is in 17 landen vertaald. Rediker is tevens producent van de prijswinnende documentaire Ghost of Amistad: In The Footsteps of The Rebels, over de slavenopstand in 1839 aan boord van slavenschip Amistad voor de kust van het huidige Sierra Leone.

Lex Heerma van Voss (moderator) is fellow van het International Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en emeritus hoogleraar geschiedenis van arbeid en sociale zekerheid aan de Universiteit Utrecht. Hij was de hoofdredacteur van twee delen Wereldgeschiedenis van Nederland (Ambo|Anthos) en publiceerde onder meer over maritieme arbeid.

 

Gerelateerde programma’s
12 06 23
De toekomst van het postkoloniale herinneren

De geschiedenis van het koloniale verleden staat haaks op hoe Nederlanders het eigen land graag zien: een tolerante, humanitaire en vooruitstrevende natie. Dat de werkelijkheid in het koloniale rijk dat Nederland opbouwde pijnlijk anders was, wordt inmiddels breed erkend. In zijn nieuwe boek Rekenschap. Het koloniale verleden, excuses en herstel brengt Gert Oostindie aan de hand van veertig jaar onderzoek naar de koloniale geschiedenis in kaart welke debatten deze geschiedenis heeft geëntameerd – met name de afgelopen jaren. Hij gaat hierover in gesprek met Wim Manuhutu, Peggy Wijntuin en Ricci Scheldwacht. Moderatie: Khadija al Mourabit.

Datum
Maandag 12 jun 2023 17:00 uur
Locatie
SPUI25
18 04 23
Europa tussen kosmopolitisme en nationaal conservatisme

Europa in de eenentwintigste eeuw lijkt verdeeld tussen kosmopolieten aan de ene kant, en nationaal conservatieven aan de andere kant. Het nieuwe boek Europe against Revolution (Oxford University Press 2023) van Matthijs Lok laat zien dat conservatieven in het verleden juist geen nationalisten waren maar Europeanen die zich lieten inspireren door de Verlichting. Lok gaat in gesprek met historici en journalisten over de conclusies en de actualiteit van zijn boek.

Datum
Dinsdag 18 apr 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
05 09 23
Het reisboek van Willem van Oranje

Voor Het reisboek van Willem van Oranje volgde biograaf René van Stipriaan de Vader des Vaderlands door Europa en deed onderzoek naar de historische locaties die hij bezocht. Hoe zag de wereld van Willem van Oranje eruit – en wat is er nog van over? Vanavond vertelt Van Stipriaan over deze nieuwe reis terug in de tijd en verkennen regiospecialisten hoe er vanuit verschillende buitenlanden naar Van Oranje werd gekeken.

Datum
Dinsdag 5 sep 2023 20:00 uur
Locatie
Singelkerk