Het slavenschip. Marcus Rediker over de trans-Atlantische slavenhandel

Ruim drie eeuwen lang werden miljoenen mensen, nadat ze waren ontvoerd en verkocht, op slavenschepen van de Afrikaanse kust naar de Amerika’s vervoerd. Wat weten we over de schepen die de slavenhandel mogelijk maakten? Gebaseerd op dertig jaar archiefonderzoek in maritieme archieven reconstrueert gerenommeerd historicus Marcus Rediker de menselijke drama’s die zich aan boord van deze schepen afspeelden. Hij gaat hierover in gesprek met Lex Heerma van Voss.

De voertaal van dit programma is Engels.

‘Een verhaal over mensen’ luidt de ondertitel van Het slavenschip. Tijdens dit programma brengt Marcus Rediker het leven van diegenen aan het licht die aan boord een rol speelden in een van de donkerste bladzijden uit de geschiedenis. Rediker toont aan hoe we naast de plantage ook het slavenschip moeten zien als een zogenoemde formative institution van slavenhandel. Een plek waar de nog steeds doorwerkende geschiedenis van ras, klasse en hedendaags kapitalisme zijn grondslag heeft.

Over de sprekers

Marcus Rediker is hoogleraar Atlantische Geschiedenis aan de Universiteit van Pittsburgh. Hij heeft verschillende prijswinnende boeken op zijn naam staan. Het slavenschip won o.a. de George Washington Book Prize, de James A. Rawley Prize en de Merle Curti Award. Zijn werk is in 17 landen vertaald. Rediker is tevens producent van de prijswinnende documentaire Ghost of Amistad: In The Footsteps of The Rebels, over de slavenopstand in 1839 aan boord van slavenschip Amistad voor de kust van het huidige Sierra Leone.

Lex Heerma van Voss (moderator) is fellow van het International Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en emeritus hoogleraar geschiedenis van arbeid en sociale zekerheid aan de Universiteit Utrecht. Hij was de hoofdredacteur van twee delen Wereldgeschiedenis van Nederland (Ambo|Anthos) en publiceerde onder meer over maritieme arbeid.

 

Gerelateerde programma’s
20 06 24
De vrouwen die de Nederlanden vormden
Moeders des Vaderlands

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, die tijdens deze boekpresentatie wordt gelanceerd.

Datum
Donderdag 20 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
01 07 24
The Female Impact: 17th Century Women on the Dutch Art Market

Since 2021 the Female Impact project has been studying the impact of women artists, patrons, and other prominent women on the seventeenth-century Dutch art market. What are their latest insights? And which hurdles lie ahead? During the project’s annual summer event, short presentations covering a wide range of topics will show where the Female Impact stands today.

Datum
Maandag 1 jul 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
16 03 24
Boekenweekevenement 2024: Bij ons in de familie

Met dit feestelijke programma trappen we traditiegetrouw de Boekenweek af. Dit jaar wordt de gehele familie Chabot geïnterviewd over het boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’.

Koop hier je kaarten.

Datum
Zaterdag 16 mrt 2024 14:00 uur