Het reisboek van Willem van Oranje

Voor Het reisboek van Willem van Oranje volgde biograaf René van Stipriaan de Vader des Vaderlands door Europa en deed onderzoek naar de historische locaties die hij bezocht. Hoe zag de wereld van Willem van Oranje eruit – en wat is er nog van over? Vanavond vertelt Van Stipriaan over deze nieuwe reis terug in de tijd en verkennen regiospecialisten hoe er vanuit verschillende buitenlanden naar Van Oranje werd gekeken.

Dit evenement is uitverkocht. Er zijn geen plekken meer beschikbaar.

Let op: dit programma vindt plaats in de Singelkerk.

Vanaf het moment dat Willem van Oranje op zijn elfde het ouderlijk huis verliet, was hij altijd onderweg. Hij woonde nu eens in Breda, dan weer in Brussel, Delft, Vlissingen, Geertruidenberg of Antwerpen. Al in zijn jeugd bracht hij veel tijd door op het slagveld, maakte hij lange veldtochten, en was hij betrokken bij belegeringen en verwoestingen. Tegelijkertijd zette hij nieuwe steden op de kaart, stichtte hij scholen en nam hij het initiatief tot de oprichting van de Universiteit van Leiden.

Het reisboek van Willem van Oranje geeft aan de hand van kaarten en vele illustraties een beeld van een opwindend en rusteloos bestaan. In zijn leven legde Willem van Oranje vele tienduizenden kilometers af, te paard of in een koets. En dat in een tijd dat de meeste mensen hun geboortestreek zelden of nooit verlieten. Het reisboek is tevens een gids langs de landschappen en gebouwen die door Willem van Oranje hun vorm kregen, en laat zien met welke uithoeken van Europa hij in contact stond, van Lissabon tot Constantinopel, en van Kopenhagen tot Rome.

Over de sprekers

René van Stipriaan is cultuurhistoricus, deskundig op het terrein van de zestiende en zeventiende eeuw. Hij stelde met Geert Mak Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis samen en met Luc Panhuysen Ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog. Ook verscheen van zijn hand Het volle leven, over de Nederlandse literatuur en cultuur ten tijde van de Republiek, en De hartenjager, zijn biografie van Gerbrandt Adriaensz. Bredero. Zijn laatste boek, De zwijger, zijn biografie van Willem van Oranje werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs en De Biografieprijs.

Marjoleine de Vos is columnist en redacteur bij NRC Handelsblad. Ze schrijft over kunst, literatuur en koken. Een selectie uit deze columns werd gebundeld in Nu en altijd: bespiegelingen en Het is zo vandaag als altijd. Van haar hand verschenen tevens de bundel Uitzicht genoeg, het boek Je keek te ver. Een wandeling en, meest recent, Een dolgelukkig Montesorrivarken. Over lekker eten.

Ben Knapen was onder andere correspondent voor NRC in Duitsland, Jakarta en de Verenigde Staten en later hoofdredacteur van dezelfde krant. Hij promoveerde op een studie over de betrekkingen tussen Nederland en de Sovjet-Unie, was staatssecretaris van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking en minister van Buitenlandse Zaken. Tussen 2015 en 2023 zat hij in de Eerste Kamer voor het Christen Democratisch Appèl (CDA). Hij schreef De man en zijn staat, de biografie van Johan van Oldenbarnevelt.

Hans Cools is een historicus die zich toelegt op de vroegmoderne politieke, culturele en sociale geschiedenis van de Lage Landen, Frankrijk en Italië in vergelijkend perspectief en op historische cultuur in België en Nederland sinds de negentiende eeuw. Hij promoveerde in 2000 aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens was hij onder andere verbonden aan de Universiteit Leiden, het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome en de Fryske Akademy in Leeuwarden. Tegenwoordig is hij als universitair hoofddocent werkzaam bij de KU Leuven.

Martin Sommer studeerde geschiedenis in Amsterdam en ging in 1987 bij de Volkskrant werken. Tussen 1997 en 2002 was hij voor die krant correspondent in Frankrijk. Vervolgens werkte hij als chef van de Haagse redactie van de Volkskrant. Van 2010 tot 7 juli van dit jaar schreef hij wekelijks een lange politieke column in de zaterdagkrant.

Yolanda Rodríguez Pérez studeerde Moderne Talen en Culturen in Madrid. In 2003 promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op De Tachtigjarige Oorlog in Spaanse Ogen. Sinds 2010 is ze universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, ze geeft colleges over Spaanse en Europese literatuur en cultuur.

Annette Portegies (moderator) bezorgde de dagboeken van Doeschka Meijsing (En liefde in mindere mate) en schreef een biografie van Maurice Gilliams (Weerspiegeld in een waterglas). Ze is uitgever van Querido Facto.

Gerelateerde programma’s
20 06 24
De vrouwen die de Nederlanden vormden
Moeders des Vaderlands

De geschiedenis van de Nederlanden is niet alleen gevormd door mannen, maar ook door een aantal krachtige en invloedrijke vrouwen. Tot nu toe hebben zij weinig erkenning gekregen voor hun cruciale bijdrage aan de vorming van Nederland en België. Dit verzuim wordt rechtgezet in de nieuwe uitgave Moeders des Vaderlands, die tijdens deze boekpresentatie wordt gelanceerd.

Datum
Donderdag 20 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
10 04 24
De Socratesbeker 2024 – Live in Kunststof

De Socratesbeker is de prijs voor het prikkelendste filosofieboek van het voorgaande jaar. Tijdens een speciale uitzending van Kunststof, live aan het Spui, reiken we de prijs uit aan de auteur van het meest urgente, oorspronkelijke en prikkelende Nederlandstalige filosofieboek.

Datum
Woensdag 10 apr 2024 19:00 uur
Locatie
SPUI25
16 03 24
Boekenweekevenement 2024: Bij ons in de familie

Met dit feestelijke programma trappen we traditiegetrouw de Boekenweek af. Dit jaar wordt de gehele familie Chabot geïnterviewd over het boekenweekthema ‘Bij ons in de familie’.

Koop hier je kaarten.

Datum
Zaterdag 16 mrt 2024 14:00 uur