Het reisboek van Willem van Oranje

Voor Het reisboek van Willem van Oranje volgde biograaf René van Stipriaan de Vader des Vaderlands door Europa en deed onderzoek naar de historische locaties die hij bezocht. Hoe zag de wereld van Willem van Oranje eruit – en wat is er nog van over? Vanavond vertelt Van Stipriaan over deze nieuwe reis terug in de tijd en verkennen regiospecialisten hoe er vanuit verschillende buitenlanden naar Van Oranje werd gekeken.

Dit evenement is uitverkocht. Er zijn geen plekken meer beschikbaar.

Let op: dit programma vindt plaats in de Singelkerk.

Vanaf het moment dat Willem van Oranje op zijn elfde het ouderlijk huis verliet, was hij altijd onderweg. Hij woonde nu eens in Breda, dan weer in Brussel, Delft, Vlissingen, Geertruidenberg of Antwerpen. Al in zijn jeugd bracht hij veel tijd door op het slagveld, maakte hij lange veldtochten, en was hij betrokken bij belegeringen en verwoestingen. Tegelijkertijd zette hij nieuwe steden op de kaart, stichtte hij scholen en nam hij het initiatief tot de oprichting van de Universiteit van Leiden.

Het reisboek van Willem van Oranje geeft aan de hand van kaarten en vele illustraties een beeld van een opwindend en rusteloos bestaan. In zijn leven legde Willem van Oranje vele tienduizenden kilometers af, te paard of in een koets. En dat in een tijd dat de meeste mensen hun geboortestreek zelden of nooit verlieten. Het reisboek is tevens een gids langs de landschappen en gebouwen die door Willem van Oranje hun vorm kregen, en laat zien met welke uithoeken van Europa hij in contact stond, van Lissabon tot Constantinopel, en van Kopenhagen tot Rome.

Over de sprekers

René van Stipriaan is cultuurhistoricus, deskundig op het terrein van de zestiende en zeventiende eeuw. Hij stelde met Geert Mak Ooggetuigen van de wereldgeschiedenis samen en met Luc Panhuysen Ooggetuigen van de Tachtigjarige Oorlog. Ook verscheen van zijn hand Het volle leven, over de Nederlandse literatuur en cultuur ten tijde van de Republiek, en De hartenjager, zijn biografie van Gerbrandt Adriaensz. Bredero. Zijn laatste boek, De zwijger, zijn biografie van Willem van Oranje werd bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs en De Biografieprijs.

Marjoleine de Vos is columnist en redacteur bij NRC Handelsblad. Ze schrijft over kunst, literatuur en koken. Een selectie uit deze columns werd gebundeld in Nu en altijd: bespiegelingen en Het is zo vandaag als altijd. Van haar hand verschenen tevens de bundel Uitzicht genoeg, het boek Je keek te ver. Een wandeling en, meest recent, Een dolgelukkig Montesorrivarken. Over lekker eten.

Ben Knapen was onder andere correspondent voor NRC in Duitsland, Jakarta en de Verenigde Staten en later hoofdredacteur van dezelfde krant. Hij promoveerde op een studie over de betrekkingen tussen Nederland en de Sovjet-Unie, was staatssecretaris van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking en minister van Buitenlandse Zaken. Tussen 2015 en 2023 zat hij in de Eerste Kamer voor het Christen Democratisch Appèl (CDA). Hij schreef De man en zijn staat, de biografie van Johan van Oldenbarnevelt.

Hans Cools is een historicus die zich toelegt op de vroegmoderne politieke, culturele en sociale geschiedenis van de Lage Landen, Frankrijk en Italië in vergelijkend perspectief en op historische cultuur in België en Nederland sinds de negentiende eeuw. Hij promoveerde in 2000 aan de Universiteit van Amsterdam. Vervolgens was hij onder andere verbonden aan de Universiteit Leiden, het Koninklijk Nederlands Instituut te Rome en de Fryske Akademy in Leeuwarden. Tegenwoordig is hij als universitair hoofddocent werkzaam bij de KU Leuven.

Martin Sommer studeerde geschiedenis in Amsterdam en ging in 1987 bij de Volkskrant werken. Tussen 1997 en 2002 was hij voor die krant correspondent in Frankrijk. Vervolgens werkte hij als chef van de Haagse redactie van de Volkskrant. Van 2010 tot 7 juli van dit jaar schreef hij wekelijks een lange politieke column in de zaterdagkrant.

Yolanda Rodríguez Pérez studeerde Moderne Talen en Culturen in Madrid. In 2003 promoveerde ze aan de Universiteit Utrecht op De Tachtigjarige Oorlog in Spaanse Ogen. Sinds 2010 is ze universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, ze geeft colleges over Spaanse en Europese literatuur en cultuur.

Annette Portegies (moderator) bezorgde de dagboeken van Doeschka Meijsing (En liefde in mindere mate) en schreef een biografie van Maurice Gilliams (Weerspiegeld in een waterglas). Ze is uitgever van Querido Facto.

Gerelateerde programma’s
18 04 23
Europa tussen kosmopolitisme en nationaal conservatisme

Europa in de eenentwintigste eeuw lijkt verdeeld tussen kosmopolieten aan de ene kant, en nationaal conservatieven aan de andere kant. Het nieuwe boek Europe against Revolution (Oxford University Press 2023) van Matthijs Lok laat zien dat conservatieven in het verleden juist geen nationalisten waren maar Europeanen die zich lieten inspireren door de Verlichting. Lok gaat in gesprek met historici en journalisten over de conclusies en de actualiteit van zijn boek.

Datum
Dinsdag 18 apr 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
19 09 23
Het slavenschip. Marcus Rediker over de trans-Atlantische slavenhandel

Ruim drie eeuwen lang werden miljoenen mensen, nadat ze waren ontvoerd en verkocht, op slavenschepen van de Afrikaanse kust naar de Amerika’s vervoerd. Wat weten we over de schepen die de slavenhandel mogelijk maakten? Gebaseerd op dertig jaar archiefonderzoek in maritieme archieven reconstrueert gerenommeerd historicus Marcus Rediker de menselijke drama’s die zich aan boord van deze schepen afspeelden. Hij gaat hierover in gesprek met Lex Heerma van Voss.

Datum
Dinsdag 19 sep 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25
29 09 23
Hoe het verleden de Volksrepubliek verklaart
Een geschiedenis van China

Wie zich afvraagt hoe in het huidige China een symbiose van communisme en kapitalisme kon ontstaan, vindt in Een geschiedenis van China. Hoe het verleden de Volksrepubliek verklaart de informatie die voor een bredere culturele en historische benadering van deze vragen onontbeerlijk is. Tijdens de presentatie van dit nieuwe boek van econoom Victor Wesseling ontvangt voormalig president van de Nederlandsche Bank Nout Wellink het eerste exemplaar. Samen gaan zij in gesprek over Een geschiedenis van China en Wellinks ervaringen als directielid en toezichthouder bij de grootste bank in China.

Datum
Vrijdag 29 sep 2023 17:30 uur
Locatie
SPUI25