Het mysterie van de cyclus: van onwetend ongesteld naar baarmoeder bewust
Hoewel de helft van de wereldbevolking direct te maken krijgt met de menstruatiecyclus, bestaat er een gebrek aan kennis en bewustzijn over de cyclus en hoe deze ons leven beïnvloedt. SPUI25 in Spe verkent het mysterie van de cyclus en weerlegt mythes over de menstruatie en menopauze, op weg van onwetend ongesteld naar baarmoeder bewust!
Binnen de geneeskunde is er relatief weinig onderzoek gedaan naar lichamen met een menstruatiecyclus. Dit komt doordat de gerelateerde hormonale schommelingen vroeger gezien werden als “ruis” in de onderzoeksresultaten. Deze “geslachtshormonen” zenden signalen door ons lichaam en beïnvloeden ons gevoel en gedrag. Welbekende opmerkingen als “Ben je ongesteld of zo?” doelen hierop en zijn vaak gebaseerd op onwetendheid en misinformatie. SPUI25 in Spe vraagt zich daarom af: welke invloed heeft de menstruatiecyclus nou écht op het dagelijks leven?
Tijdens dit panelgesprek verkent Spui25 in Spe een bewuster bestaan met een baarmoeder in de hedendaagse wereld. Wat is er wel bekend over de processen die plaatsvinden in het lichaam van mensen die menstrueren? En in welke mate heeft het voordelen om hier bewuster van te zijn in de huidige maatschappij? Samen met de sprekers weerleggen ze mythes over de menstruatie en menopauze en zo groeien we samen van onwetend ongesteld naar baarmoeder bewust!
Het Mysterie van de Cyclus: van onwetend ongesteld naar baarmoederbewust is het eerste deel van een medisch-technologisch tweeluik. Het tweede panel op 29 november gaat over FemTech, oftewel feminist/feminine technologiën. De twee delen zijn zowel samen als afzonderlijk te volgen.
Over de sprekers
Daan Borrel (1990) schrijft essays, proza en theater. In 2018 verscheen Soms is liefde dit, een literair en persoonlijk essay over verlangen en seksualiteit. Samen met Milou Deelen schreef ze het interviewboek Krabben – van vrouw tot vrouw (2020). In datzelfde jaar verscheen ook haar boek Jaar van het nieuwe verhaal, waarin Borrel de menstruatiecyclus als spanningsboog in haar verhaal centraal stelt. Ze maakte de podcast Met z’n allen achter de kinderwagen, en dit voorjaar verscheen zowel Baren buiten de box van haar en Bahareh Goodarzi, en De dragers; haar romandebuut.
Janneke van ‘t Hooft werkt als gynaecoloog in het deelgebied waarin vrouwen worden gezien met menstruatie problemen, pijnlijke menstruaties en hormonale problemen. Naast haar werk als arts is ze ook epidemioloog en begeleid ze wetenschappelijk onderzoek. Ze kijkt naar de relatie tussen seksueel misbruik en gynaecologische klachten, hoe dit onderwerp beter in de spreekkamer besproken kan worden, en wat er nodig is om de zorg voor vrouwen inclusiever te maken, waarbij de context wordt meegenomen.
Petra Verdonk is psycholoog en werkzaam als UHD bij de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora van Amsterdam UMC. In 2007 promoveerde ze met het proefschrift Gender Matters in Medical Education, en in 2017 richtte ze de Nederlandse Vereniging Gender & Gezondheid op.
Margot Morssinkhof is neurowetenschapper en gespecialiseerd in de effecten van geslachtshormonen op stemming en slaap. Ze studeerde Psychobiologie en Brain and Cognitive Sciences aan de Universiteit van Amsterdam, en deed daarna promotie-onderzoek bij de Psychiatrie- en Endocrinologie-afdelingen van het Amsterdam UMC en OLVG. In haar promotie-onderzoek richtte ze zich op de effecten van de orale anticonceptiepil en van genderbevestigende hormonen op slaap, stemming en depressie, om toekomstige gebruikers van deze hormonen beter in te lichten over de effect hiervan op hun welzijn. Op dit moment is Margot postdoctoraal onderzoeker bij het Amsterdam UMC, waar ze zich richt op de invloed van genderbevestigende hormonen op sociaal en mentaal welzijn, en op premenstruele verergering van depressieve klachten. Naast haar onderzoekswerk is Margot ook lid van de Medisch-Wetenschappelijke Adviesraad van Stichting PMDD.
Britt Bakermans (moderator) is lid van SPUI25 in Spe. Britt studeert geneeskunde en neemt vaak een breder perspectief in om gezondheidsverschillen beter te begrijpen. Haar interesses liggen in de bijzondere rol die de zorg speelt in de maatschappij en ze is gefascineerd door hoe (on)gezondheid een uiting kan zijn van ongelijkheid. Bij SPUI25 in Spe wil Britt op zoek gaan naar een inclusievere en rechtvaardigere gezondheidszorg.
Lisa van Oosten (moderator) is lid van SPUI25 in Spe. Ze is afgestudeerd in International Communication and Media en volgt momenteel de studie Information Sciences aan de Universiteit van Amsterdam. Haar fascinatie voor de voortdurende digitalisering van het dagelijks leven heeft haar interesse gewekt voor de raakvlakken tussen internettechnologieën en inclusieve sociale verandering.