© Ahmad Pishnamazi via Unsplash
Miek de Langen-lezing

Het interlandelijke adoptiedebat: over kinderrechten van toen, nu en straks

**Er is geen livestream of opname van deze bijeenkomst**

Op donderdag 14 november zal de vierde editie van de Miek de Langen-lezing, uitgesproken door Karl Hanson, in het teken staan van kinderrechten en het debat over interlandelijke adoptie. Deze jaarlijkse lezing is opgedragen aan Miek de Langen. Zij was hoogleraar Jeugdrecht aan de Universiteit van Amsterdam (1976-1992) en oprichtster van de Kinderrechtswinkel (1985).

Na zijn studies aan de Universiteit Gent en als Erasmusstudent bij Miek de Langen aan de Universiteit van Amsterdam, behaalde Karl Hanson zijn doctoraat in de rechten aan de Universiteit Gent, België, waar hij werkte als onderzoeker bij het Kinderrechtencentrum en als senior onderzoeker bij het Mensenrechtencentrum. Hij werkt sinds 2002 in Zwitserland en is er momenteel directeur van het Centrum voor Kinderrechtenstudies van de Universiteit van Genève. Zijn publicaties en belangrijkste onderzoeksinteresse betreffen interdisciplinaire kinderrechtenstudies en omvatten theorieën over kinderrechten en kinderstudies, kinderarbeid en werkende kinderen, jeugdstrafrecht en de rol van onafhankelijke nationale kinderrechteninstellingen.

Over de spreker:

Karl Hanson is hoogleraar publiekrecht aan de Universiteit van Genève in Zwitserland en directeur van het Centrum voor Kinderrechtenstudies van de Universiteit van Genève.  
Op dit moment doceert Karl aan de Universiteit van Genève de Master interdisciplinaire en droits de l’enfant (MIDE). Ook is hij programmadirecteur van de Master of Advanced Studies in Children’s Rights (MCR), voorzitter van het Children’s Rights European Academic Network. Hij was gedurende 11 jaar mederedacteur van het tijdschrift Childhood.

 

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
28 10 25
Climate Politics Ten Years after the Paris Agreement

The Paris Agreement was hailed as a milestone in climate law and politics. What has it achieved? What is its remaining potential? As the Paris Agreement nears its tenth anniversary, the speakers take stock and look to the future: What can we expect from climate law and politics? 

Datum
Dinsdag 28 okt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
02 10 25
Oneindigheid – een filosofische gids

Het oneindige is grenzeloos fascinerend. Het lijkt evident dat wij eindige wezens het oneindige nooit zullen begrijpen. Toch duikt het telkens opnieuw op in de filosofie – we kunnen er kennelijk ook niet aan ontkomen. Aan de hand van de vele denkers die zich met het thema hebben beziggehouden, leidt filosoof Victor Gijsbers ons in zijn nieuwe boek Oneindigheid langs de belangrijkste vragen over het oneindige in de wiskunde, de natuur, de werkelijkheid en het menselijk leven. 

Datum
Donderdag 2 okt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25