Het hinterland: ons voor- of achterland?

De tegenstelling tussen stad en platteland creëert meer problemen dan ze oplost. Omdat we de stad blijven zien als het centrum van de samenleving en het platteland als een soort achterland waar voedsel wordt geproduceerd, blijven veel aspecten van het 21e-eeuwse leven, zoals vervuiling, het delven van grondstoffen, en het opvangen van vluchtelingen, moeilijk bespreekbaar.

Auteurs van het nieuwe boek Planetary Hinterlands: Extraction, Abandonment and Care gaan met elkaar in gesprek over de term ‘hinterland’ (achterland), een van oorsprong koloniale term die in het heden toch met veel succes kan worden ingezet, juist omdat het hinterland zowel in de stad als op het platteland gelokaliseerd kan zijn. Het hinterland vervult op het eerste gezicht de rol van toevoerder van materialen, grondstoffen en mensen die kunnen werken. Als we de categorie echter serieus nemen en van dichtbij bekijken, helpt ze om een beter beeld te krijgen van de zogenaamd marginale of perifere plekken die de samenleving in logistieke en materiële zin dragen, maar eigenlijk nooit echt in beeld komen.

Welke vormen van uitbuiting en verwaarlozing vinden we in het hinterland? Welke nieuwe vormen van leven en denken, inspiratie en zorg komen er op de ‘rand’ van dat kapitalistische systeem tot stand? En wat kunnen we daar vanuit een zogenaamd voorlands perspectief van leren?

Over de sprekers

Marrigje Paijmans is universitair docent Nederlandse letterkunde aan de universiteit van Amsterdam. Ze bestudeert het Nederlandse kolonialisme en de uitwerkingen ervan in teksten van de zeventiende eeuw tot vandaag vanuit ecokritisch perspectief.

Esther Peeren is hoogleraar Culturele Analyse aan de Universiteit van Amsterdam. Ze leidt het door de European Research Council gefinancierde onderzoeksproject ‘Imagining the Rural in a Globalized World’ waarin verbeeldingen van het platteland in de VS, het VK, Nederland, Zuid-Afrika en China vergeleken worden.

Tjalling Valdés-Olmos is docent Culturele Analyse aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn werk onderzoekt de relatie tussen het Noord-Amerikaanse platteland en het vestigingskolonialisme (settler colonialism), en kijkt daarbij naar de rol die populaire cultuur speelt in het begrijpen en bevragen van deze relatie.

Maarten Zwiers is universitair docent Geschiedenis en American Studies aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij werkt momenteel aan het onderzoeksproject ‘Race Land: The Ecology of Segregation’, een landbouw- en milieugeschiedenis van het racistische Jim Crow-systeem in het Zuiden van de Verenigde Staten.

Hanneke Stuit (moderator) is universitair docent Literaire en Culturele Analyse aan de Universiteit van Amsterdam. Haar werk richt zich op gevangenisstructuren op het platteland in Zuid-Afrika en Nederland.

Gerelateerde programma’s
22 03 25
SPUI25 X 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
20 02 25
De uitreiking van de J.M.A. Biesheuvelprijs 2025

De uitreiking van de negende J.M.A. Biesheuvelprijs voor de beste verhalenbundel van de afgelopen twee jaar, 2023 en 2024, vindt plaats tijdens de Week van het Korte Verhaal. Tijdens dit feestelijke programma brengt Manon Uphoff een ode aan het korte verhaal. Journalist en mode-/cultuuractivist Janice Deul studeerde af op het werk van haar stadsgenoot J.M.A. Biesheuvel, zij vertelt over haar bewondering voor de schrijver. Presentatie: Arjen Fortuin.

Datum
Donderdag 20 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 02 25
Netherlands and Beyond
Reproductive Justice

Reproductive justice is a Black feminist concept that has been gaining traction in both activism and research around the world, but in the Netherlands the concept is not well known. Currently, we are faced with multiple forms of reproductive injustice: the criminalization of abortion, enhanced maternal and neonatal mortality rates for people of colour, and accumulating research addressing the structural nature of obstetric violence and racism. The investments in reproduction are uneven, when it comes to different groups of people across the world, especially in (post)colonial contexts. All these injustices with relation to reproduction, is what the term reproductive justice aims to address, analyse, and fight. During this evening, a rich panel of academics and midwives introduce and discuss the concept of reproductive justice, what is at stake and what is to be learned.

Datum
Donderdag 13 feb 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25