SPUI25 X Queer Geschiedenis Maand 

De queer bar verdwijnt, lang leve de queer bar!

Wereldwijd zijn de afgelopen twee decennia LHBTIQ+ bars in rap tempo gesloten. Tegelijkertijd is er een brede beweging die zich inzet om deze bars tot erfgoed te maken en hiermee te beschermen. Maar wat maakt een plek nou precies tot erfgoed? En hoe verhoudt dit sentiment zich met de beleving van deze bars door mensen in het verleden? Tijdens dit programma onderzoeken we het belang van de geschiedenis van de queer nacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap.  

In Amsterdam bestonden er in de jaren ’80 nog ruim zestig bars, in 2021 waren dat er nog maar twintig. Tegelijkertijd zijn er allerlei initiatieven om deze bars te behouden als een vorm van erfgoed. Zo zijn er erfgoedwebsites waarop de geschiedenissen van verschillende bars zijn vastgelegd en websites waar mensen op een digitale kaart herinneringen of foto’s van memorabilia kunnen koppelen aan de locaties van specifieke bars. Ook zijn er ook grotere initiatieven zoals de crowdfunding ‘Save de Saarein’, of de vereeuwiging van café ’t Mandje in de canon van Amsterdam. Overal komt het idee dat deze bars erfgoed (behoren te) zijn terug. Wat drijft mensen om deze ‘vererfgoeding’ van de bars te bewerkstelligen? Tijmen Voorthuizen reflecteert op deze vraag vanuit zijn promotieonderzoek en gaat in gesprek met beleidsmakers en café-eigenaren.   

Dit programma maakt deel uit van Queer Geschiedenis Maand.  

Over de sprekers  

Tijmen van Voorthuizen is historicus en is momenteel bezig met een promotieonderzoek aan de Universiteit Utrecht naar de geschiedenis en erfgoed van queer bars in Nederland en Belgie, van 1920 tot het heden. In dit onderzoek probeert hij na te gaan hoe deze bars in het verleden door mensen werden beleefd en hoe die historische beleving zich verhoudt tot allerlei vormen van ‘vererfgoedisering’ van queer bars vandaag de dag. Eerder deed hij onderzoek naar de ervaringen van mannelijke homoseksualiteit in Amsterdam tussen 1890 en 1940. 

Meer informatie over de sprekers volgt spoedig.  

Gerelateerde programma’s
02 05 25
Sieg Maandag: Trauma and Art in the Aftermath of Bergen-Belsen

Sieg Maandag (1937-2013) was seven years old when he was photographed by George Rodger as he walked among the piles of bodies in the liberated Bergen-Belsen concentration camp. His father was killed there, his mother survived camp Beendorf and was reunited with him six months after the war. Sieg’s family were diamond dealers. After the war he learned to work with diamonds, traveled the world, fell in love, sang at the Paradiso night club, and painted hundreds of paintings and ceramics. This presentation, on the 80th anniversary of the photo documenting his liberation, focuses on interdisciplinary approaches to his art as representation and transformation. 

Datum
Vrijdag 2 mei 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
22 03 25
SPUI25 x 24 uur Centrum
Amsterdam: een brakke stad

Tijdens dit programma kijken we met historicus Bob Pierik naar de geschiedenis van drinkwater in Amsterdam. Kunnen we lessen trekken uit het verleden voor toekomstig waterbeleid? Hoe kunnen we het waterbewustzijn bij Amsterdammers vergroten? Wat betekent het om in een verzilte stad te leven en hoe ziet toekomstbestendig waterbeleid eruit voor de Amsterdam?

Datum
Zaterdag 22 mrt 2025 16:00 uur
Locatie
SPUI25
05 03 25
SPUI25 in Spe x Queer Geschiedenis Maand
The Birth of the Gender Clinic: One Hundred Years of Gender-affirming Medicine

One hundred years ago, a peculiar institute opened its doors in Berlin; the “Institut für Sexualwissenschaft” (Institute for Sexual Science). First of its kind, this place sought to research and help a range of people who could be characterized as “gender outlaws”. These people, who using the language of today we would call gay, queer, intersex, or trans, found refuge, community, and access to healthcare. Hormonal and surgical services were, for the first time, offered to people to affirm their gender identity.  

Datum
Woensdag 5 mrt 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25