lisa-taddeo.jpg
© Nijgh & Van Ditmar
Gerard van Westerloolezing 2019

Lisa Taddeo

De jaarlijkse Gerard van Westerloolezing is een eerbetoon aan één van de grondleggers van de verhalende journalistiek in Nederland. Elk jaar spreekt een bekende schrijvende journalist over de keuzes die hij of zij heeft gemaakt: welke verhalende tools zet diegene in en waarom? Wat kunnen andere journalisten hiervan leren? Dit jaar is de Amerikaanse journalist en schrijver Lisa Taddeo te gast.

In Taddeo’s jongste non-fictie boek Drie vrouwen beschrijft zij de rol van verlangen in het leven van drie Amerikaanse vrouwen, waarvoor zij achter jaar onderzoek verrichtte. Om personages te vinden reisde zij door heel Amerika, hing flyers op in verschillende steden, richtte een discussiegroep op voor vrouwen om over seksualiteit te praten en struinde avond na avond bars af om mensen te spreken. Tijdens de research sprak zij met honderd mensen, maar uiteindelijk werd het een boek over drie vrouwen. Volgens Taddeo kom je juist door op detail-niveau in te zoomen op een persoonlijke geschiedenis, tot een universele waarheid over vrouwen en verlangen. Maar hoe kom je als schrijver tot die diepere laag van je onderwerp?

In Drie vrouwen combineert Taddeo journalistiek met de taal van proza, waarin intieme herinneringen op zintuiglijk niveau worden gereconstrueerd. Hoe komt Taddeo tot die details en hoe kan je ze factchecken? Tot waar reikt de vrijheid van de schrijver? Na haar lezing gaat Taddeo onder leiding van Mirjam Prenger in gesprek met de zaal.

Over de spreker

Lisa Taddeo publiceerde onder andere in Granta, The Sun Magazine, Esquire Magazine, Elle en Glamour. Met haar korte verhalen won ze tot tweemaal toe de Pushcart Prize, ze won de William Holodnok-fictieprijs en in 2017 de Florence Engel Randall Award.

Mirjam Prenger is onderzoeker bij de Capaciteitsgroep Media & Cultuur van de Universiteit van Amsterdam en universitair docent bij de masteropleiding Journalistiek en media van de UvA.

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
31 01 24
Economische collaboratie tijdens de Tweede Wereldoorlog: een onverwerkt verleden?

Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde het handelsleven op grote schaal. Bleef de economisch-pragmatische ‘Nederlandse’ koopman niet te veel op een voetstuk staan na de oorlog Journalist Arjen van Veelen, econoom Ariëtte Dekker en historicus Merel Leeman onderzoeken deze afgeblazen berechting van het economische leven naar aanleiding van haar onlangs gepubliceerde boek De Keien. Rotterdamse studenten tussen handel en verzet, 1940-1945.

Datum
Woensdag 31 jan 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25
10 01 24
On Display: Instagram, the Self, and the City

Two billion global Instagram users, yet minimal social science research. Beyond its perceived superficiality, Instagram’s self-presentation raises profound questions: Who are we? What do we want to show of ourselves? What do we aspire to be? Justus Uitermark and John Boy present On Display: Instagram, the Self, and the City. The book launch features a talk with Princeton’s ‘sociologist of technology’ Zeynep Tufekci.

Datum
Woensdag 10 jan 2024 14:30 uur
Locatie
SPUI25