© Kadir van Lohuizen

Food for Thought: over de mondiale voedselindustrie

Food for Thought is een multi-mediaal project over de mondiale voedselindustrie van Kadir van Lohuizen, fotograaf en filmmaker. Twee jaar lang is hij in de keuken gedoken van de Nederlandse voedselindustrie met als hoofdvraag: hoe kan zo’n klein land de tweede exporteur van agrarische producten in de wereld zijn?

Nu heeft hij samen met Doke Romeijn de gelijknamige serie voor de VPRO gemaakt, die vanaf 8 april wekelijks wordt uitgezonden. Voor de serie bezochten Doke en hij de Verenigde Staten, Kenia, China, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze avond nemen Doke en Kadir je aan de hand van diverse fragmenten uit de serie mee in hun zoektocht naar de oorsprong van ons voedsel, en nemen ze het publiek mee in hun verbijstering en verwondering.

Over de sprekers

Kadir van Lohuizen deed fotografisch verslag van meerdere conflicten in onder andere Afrika, maar is het meest bekend door zijn langdurige documentaire-projecten over o.a. de zeven rivieren van de wereld, de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie en de afvalindustrie. Op dit moment is zijn tentoonstelling Food for Thought, over de wereldwijde voedselindustrie, te zien in het Scheepvaartmuseum. Van Lohuizen is oprichter van documentaire-collectief NOOR Images en ontving verschillende prijzen voor zijn fotojournalistiek. Hij nam meermaals deel aan de jury van World Press Photo. In zijn recente boek After Us the Deluge bracht hij de stijgende zeespiegel in kaart en het effect hiervan op mensenlevens.

Doke Romeijn is een veelgeprezen regisseur bij de VPRO. Haar films en documentaires gaan in veel gevallen over innovatieve en inspirerende oplossingen en ideeën voor de toekomst, of het nu gaat om de landbouw of sociale mobiliteit.

Marieke Rotman (moderator) is onderzoeksjournalist bij Investico en schrijft voor De Groene Amsterdammer over voedselsystemen en duurzaamheid. Haar onderzoek richt zich onder andere op de Nederlandse landbouwsector, en voor De Groene Amsterdammer schreef ze al over waarom biologische landbouw in Denemarken wel een succes is, en hoe onze voedselsystemen toekomstbestendig kunnen worden.

Gerelateerde programma’s
13 06 24
‘Sta op en herinner jezelf’
Het vrouwelijke personage als mens

In Moeders.Heiligen, de debuutroman van Dieuwertje Mertens, maken we kennis met vijf vrouwen die elk op eigen wijze geklonken zijn aan mythes en moederschap. Kunnen zij  ontsnappen aan de verhalen die hen hebben gevormd? Wat vertellen Mercedes, Maria, Marian, Clémence en Graziella ons over ‘het vrouwelijke personage’ anno 2024? Hoe is het met haar vrijheid gesteld? Joyce Roodnat, Marja Pruis en Dieuwertje Mertens gaan in gesprek.

Datum
Donderdag 13 jun 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
25 01 24
Homoseksualiteit op het snijvlak van literatuur en wetenschap
Anders dan de anderen

In haar boek Anders dan de anderen laat emeritus hoogleraar Mary Kemperink zien hoe er in West-Europa vanaf de negentiende eeuw een beeld ontstond van homoseksualiteit als een bijzondere identiteit: homoseksuele mannen en vrouwen waren ‘anders’ dan ‘gewone’ mensen. Met dit beeld waren allerlei stereotypen en vooroordelen gemoeid, waarvan vele doorwerken tot op de dag van vandaag.

Datum
Donderdag 25 jan 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
14 12 23
Uit de schatkamer van Johan Polak
Op weg naar het einde van Gerard Reve

Ter gelegenheid van de honderdste geboortedag van Gerard Reve verschijnt een facsimile-uitgave van de handschriften van zijn brievenboek Op weg naar het einde, die zich bevinden in het archief van de gerenommeerde Amsterdamse uitgever en boekhandelaar Johan Polak. Kenners en liefhebbers gaan in gesprek over onder meer de totstandkoming van deze editie, het archief van Polak en het belang van Reve voor de huidige generatie lezers en letterkundigen.

Datum
Donderdag 14 dec 2023 20:00 uur
Locatie
SPUI25