© Kadir van Lohuizen

Food for Thought: over de mondiale voedselindustrie

Food for Thought is een multi-mediaal project over de mondiale voedselindustrie van Kadir van Lohuizen, fotograaf en filmmaker. Twee jaar lang is hij in de keuken gedoken van de Nederlandse voedselindustrie met als hoofdvraag: hoe kan zo’n klein land de tweede exporteur van agrarische producten in de wereld zijn?

Nu heeft hij samen met Doke Romeijn de gelijknamige serie voor de VPRO gemaakt, die vanaf 8 april wekelijks wordt uitgezonden. Voor de serie bezochten Doke en hij de Verenigde Staten, Kenia, China, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten. Deze avond nemen Doke en Kadir je aan de hand van diverse fragmenten uit de serie mee in hun zoektocht naar de oorsprong van ons voedsel, en nemen ze het publiek mee in hun verbijstering en verwondering.

Over de sprekers

Kadir van Lohuizen deed fotografisch verslag van meerdere conflicten in onder andere Afrika, maar is het meest bekend door zijn langdurige documentaire-projecten over o.a. de zeven rivieren van de wereld, de stijgende zeespiegel, de diamantindustrie en de afvalindustrie. Op dit moment is zijn tentoonstelling Food for Thought, over de wereldwijde voedselindustrie, te zien in het Scheepvaartmuseum. Van Lohuizen is oprichter van documentaire-collectief NOOR Images en ontving verschillende prijzen voor zijn fotojournalistiek. Hij nam meermaals deel aan de jury van World Press Photo. In zijn recente boek After Us the Deluge bracht hij de stijgende zeespiegel in kaart en het effect hiervan op mensenlevens.

Doke Romeijn is een veelgeprezen regisseur bij de VPRO. Haar films en documentaires gaan in veel gevallen over innovatieve en inspirerende oplossingen en ideeën voor de toekomst, of het nu gaat om de landbouw of sociale mobiliteit.

Marieke Rotman (moderator) is onderzoeksjournalist bij Investico en schrijft voor De Groene Amsterdammer over voedselsystemen en duurzaamheid. Haar onderzoek richt zich onder andere op de Nederlandse landbouwsector, en voor De Groene Amsterdammer schreef ze al over waarom biologische landbouw in Denemarken wel een succes is, en hoe onze voedselsystemen toekomstbestendig kunnen worden.

Gerelateerde programma’s
25 06 25
Infrastructures of Solidarity and Struggle
Resistant Energy

This panel examines the shifting infrastructures of resistance and repression that define solidarity from Palestine to South Africa, focusing on legal and institutional frameworks, social and material infrastructures, and social justice archives. 

Datum
Woensdag 25 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
28 02 25
Carthago: ooit verwoest, nooit verdwenen

Carthago is wereldberoemd als tegenstrever van Rome in de oudheid. De stad werd verwoest, weer opgebouwd en blijft tot op de dag van vandaag als rijke maar verdwenen cultuur herinnerd worden. Over deze prachtstad en de herinnering daaraan, tot aan de huidige dag als UNESCO werelderfgoed, gaan we in discussie. Met: Diederik Burgersdijk, Merijn de Boer, Anja van Leusden, Siward Tacoma, Eric M. Moormann en Dirk Vervenne. 

Datum
Vrijdag 28 feb 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
29 01 25
Access Granted? Breaking Into and Breaking Down the Art World

Stepping into the art world can feel like entering a curated dream—sometimes yours, often someone else’s. It is a space where expressions intermingle with power structures and cultural narratives. What are the barriers to enter the art world and thrive within it? How are the boundaries of access, recognition, and visibility created? Who gets a spot in the white cube? And how are senses of belonging created in the cultural scene? 

Datum
Woensdag 29 jan 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25