Groene Meet-Up

Fabeltjespolitiek. Nederland na het kabinet-Schoof

Ophef en debat was er in het kabinet-Schoof genoeg, beleidsmatig gebeurde er weinig. Hoe moeten we de erfenis van deze regering begrijpen en wat betekent haar simulacrumpolitiek voor de toekomst van Nederland? Hierover gaat De Groene Amsterdammer in gesprek met verschillende deskundigen.

Het duurde nog geen jaar voordat Geert Wilders uit de regeringscoalitie stapte omdat zijn gewenste ‘snoeiharde’ migratiebeleid er niet daadwerkelijk van kwam. Elf maanden wekte de moeizame samenwerking van PVV, NSC, BBB en VVD vooral de suggestie dat er hard werd gewerkt aan vastgelopen dossiers, zoals migratie, landbouw en bestaanszekerheid. Onder moderatie van Casper Thomas gaan onder meer Martijn Stronks, Irene van der Linde en Coen van de Ven in gesprek over Nederland na het kabinet-Schoof.

Over de sprekers

Martijn Stronks is jurist en filosoof, werkzaam bij het Amsterdam Centre for Migration and Refugee Law van de VU.

Irene van der Linde is schrijver en journalist. Ze werkt als redacteur bij De Groene Amsterdammer, waar ze onder andere schrijft over migratie en asiel. Van haar hand verschenen de boeken Het einde van Europa (2004), Het veer van Istanbul (2010) en Bloed en honing, ontmoetingen op de grenzen van de Balkan (2020).

Coen van de Ven is onderzoeksjournalist en politiek redacteur van De Groene Amsterdammer.

Casper Thomas (moderator) is redacteur van De Groene Amsterdammer en auteur van meerdere boeken, waaronder De autoritaire verleiding en Amerika’s laatste kans. Hij was correspondent voor De Groene en Het Financieele Dagblad in India en de Verenigde Staten.

Gerelateerde programma’s
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
30 06 25
Waarom meer verdeeldheid leidt tot minder welvaart voor (bijna) iedereen
De prijs van ophef

Ophef zaait twijfel en leidt onze aandacht af van waar het écht over zou moeten gaan, en als strategie vergroot het ongelijkheid. Waarom lijkt het zo moeilijk om de welvaart eerlijk te verdelen, en hoe kan dit beter? Daarover spreken we naar aanleiding van de publicatie van zijn nieuwe boek De prijs van ophef met bestuurskundige en bestsellerauteur Hendrik Noten. 

Datum
Maandag 30 jun 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
26 06 25
Naar een nieuw publiek debat
Stijl als antwoord (uitgesteld)

Het publieke debat is compleet stijlloos geworden, stelt Jonasz Dekkers in zijn nieuwe boek. Hij laat zien dat stijl, hoewel ogenschijnlijk ongrijpbaar, een diepgaand filosofisch concept is dat een cruciale rol speelt in iedere samenleving. Het is de lijm tussen vervreemde individuen in een geatomiseerde maatschappij. 

Datum
Donderdag 26 jun 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25