© Marvin Meyer via Unsplash
De Groene Meet-Up

Extreem online

Eva Hofman, Groene redacteur en auteur van de pas verschenen roman Josephine, gaat in gesprek met Süeda Isik en Simoon Hermus. Ze praten over hoe je als journalist schrijft over internet, wat de gevolgen zijn wanneer een maatschappij toenemend extreem online is, en wat dat met iemands binnenwereld doet. 

Zijn we online om te vergeten wat we daar zagen? Het internet is de plaats die ons met ultieme lichtheid afleidt van de werkelijkheid, en de plaats waar de werkelijkheid in al zijn onmeetbare gruwelijkheid tot ons dagelijks leven doordringt. De taal die we er spreken is fluide, gedrenkt in lagen ironie. Wat je gisteren zag, betekent morgen iets anders. Hoe praten we over zo’n ongrijpbare wereld, de bandbreedte ervan en de impact van wat daar gebeurt op zowel de maatschappij als onze denkbeelden en gevoelsleven? 

Hierover gaat Basje Boer in gesprek met Eva Hofman, Süeda Isik, Simoon Hermus en Peter Buurman.

Over de sprekers

Eva Hofman werkt als onderzoeksjournalist en technologieverslaggever bij weekblad De Groene Amsterdammer. Ze schrijft over internetcultuur, feminisme en de macht van big tech. In september publiceerde zij Josephine, een parodie op autofictie en een boek over navelstaren, esthetiek als culturele analyse en een internet dat verzadigd is van de verhalen die we over onszelf vertellen.​

Simoon Hermus is technologieredacteur voor de Volkskrant met een focus op big tech, sociale media, kunstmatige intelligentie en games. Ze werkt aan een roman en schreef voorheen voor het satireprogramma Plakshot en De Speld.

Süeda Isik studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze werkt als redacteur jeugdcultuur en sociale media bij NRC. Daar schrijft ze over de jongeren achter de telefoonschermpjes en hun digitale leefwereld; van extreemrechtse memes tot de ironische verafgoding van Shrek.

Peter Buurman is schrijver. Zijn tweede roman, Een kern van waarheid, verscheen deze zomer bij Das Mag. Daarnaast schrijft hij voor De Speld en televisieprogramma’s als Plakshot en Promenade. Samen met schrijver Jan van Tienen beheert hij het YouTube-kanaal Recreatief Computeren.

Basje Boer is schrijver en essayist. Ze studeerde fotografie aan de Rietveld Academie en schreef de romans Nulversie en Bermuda en de essaybundels Pose – Over hoe we kijken en wie we spelen en Liggend Naakt. Ze schrijft over film en (pop)-cultuur voor De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en De Standaard en maakt deel uit van de redactie van de Filmkrant.

Gerelateerde programma’s
17 06 25
Ambient Extremism in Reactionary Digital Politics

In this second talk of ACES’sDiagonalism” series, Robert Topinka engages with the idea of “ambient extremism. This type of contemporary digital reactionary politics entails a dissolution of distinctions between democracy and authoritarianism, information and misinformation, legitimacy and illegibility. How does this phenomenon reshape the terrain of democratic discourse and, thus, democratic public life generally speaking?  

Datum
Dinsdag 17 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 06 25
In cooperation with BC and Open Science Community Amsterdam
Celebrating Open Science: The 2025 OSCAWARDS

In recent years, the Netherlands has taken significant steps toward embracing Open Science. However, as this movement gains momentum, concerns about protecting scientific output and growing skepticism toward science are also on the rise. The third annual OSCAWARDS aims to strengthen the Open Science Community in Amsterdam by recognizing and celebrating the outstanding contributions of its members in advancing Open Science.

Datum
Donderdag 12 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
04 06 25
Onderzoek naar vroegmoderne vrouwen in verleden, heden en toekomst
Van marge naar middelpunt

Vroegmoderne vrouwen: verleden tijd? Allerminst! Van stadhoudersvrouwen als Amalia van Solms, prominente geleerden als Anna Maria van Schurman en innovatieve auteurs als Betje Wolff tot de verhalen van naamloze vrouwen uit archieven. De afgelopen decennia bloeit de studie naar vrouwen uit de periode tussen 1500 en 1800 als nooit tevoren. Daarnaast vinden ze hun weg naar het bredere publiek via tentoonstellingen, publiekboeken en podcasts. Vanavond werpen verscheidene deskundigen hun licht op hen.  

Datum
Woensdag 4 jun 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25