© Marvin Meyer via Unsplash
De Groene Meet Up

Extreem online

Eva Hofman, Groene redacteur en auteur van de pas verschenen roman Josephine, gaat in gesprek met Süeda Isik en Simoon Hermus. Ze praten over hoe je als journalist schrijft over internet, wat de gevolgen zijn wanneer een maatschappij toenemend extreem online is, en wat dat met iemands binnenwereld doet. 

Zijn we online om te vergeten wat we daar zagen? Het internet is de plaats die ons met ultieme lichtheid afleidt van de werkelijkheid, en de plaats waar de werkelijkheid in al zijn onmeetbare gruwelijkheid tot ons dagelijks leven doordringt. De taal die we er spreken is fluide, gedrenkt in lagen ironie. Wat je gisteren zag, betekent morgen iets anders. Hoe praten we over zo’n ongrijpbare wereld, de bandbreedte ervan en de impact van wat daar gebeurt op zowel de maatschappij als onze denkbeelden en gevoelsleven? 

Hierover gaat Basje Boer in gesprek met Eva Hofman, Süeda Isik, Simoon Hermus en Peter Buurman.

Over de sprekers

Eva Hofman werkt als onderzoeksjournalist en technologieverslaggever bij weekblad De Groene Amsterdammer. Ze schrijft over internetcultuur, feminisme en de macht van big tech. In september publiceerde zij Josephine, een parodie op autofictie en een boek over navelstaren, esthetiek als culturele analyse en een internet dat verzadigd is van de verhalen die we over onszelf vertellen.​

Simoon Hermus is technologieredacteur voor de Volkskrant met een focus op big tech, sociale media, kunstmatige intelligentie en games. Ze werkt aan een roman en schreef voorheen voor het satireprogramma Plakshot en De Speld.

Süeda Isik studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze werkt als redacteur jeugdcultuur en sociale media bij NRC. Daar schrijft ze over de jongeren achter de telefoonschermpjes en hun digitale leefwereld; van extreemrechtse memes tot de ironische verafgoding van Shrek.

Peter Buurman is schrijver. Zijn tweede roman, Een kern van waarheid, verscheen deze zomer bij Das Mag. Daarnaast schrijft hij voor De Speld en televisieprogramma’s als Plakshot en Promenade. Samen met schrijver Jan van Tienen beheert hij het YouTube-kanaal Recreatief Computeren.

Basje Boer is schrijver en essayist. Ze studeerde fotografie aan de Rietveld Academie en schreef de romans Nulversie en Bermuda en de essaybundels Pose – Over hoe we kijken en wie we spelen en Liggend Naakt. Ze schrijft over film en (pop)-cultuur voor De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en De Standaard en maakt deel uit van de redactie van de Filmkrant.

Gerelateerde programma’s
08 01 25
Sociale mediaverslaving onder kinderen

Kinderen brengen veel tijd door op sociale media. Moet de EU regels maken om kinderen te beschermen tegen verslaving aan zulke media? Vanavond praten we over deze vraag met twee juristen gespecialiseerd in platform regulering en consumentenrecht, een Europarlementariër en een orthopedagoog gespecialiseerd in online mediagebruik door kinderen

Datum
Woensdag 8 jan 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
13 12 24
Voltaire lezing
Traîtrise et universalisme. Peut-on penser l’universalité dans le monde dit « arabe » ?

Comment penser contre le communautaire ? Comment penser contre soi et les siens ? L’intellectuel et artiste d’origine arabe pose une question qui ne se pose plus depuis longtemps pour l’intellectuel occidental : est-on un traître ? Qu’est-ce que l’universalisme pour « l’Arabe » et le musulman ? Peut-on sortir du décolonial sans reniements ? Comment un écrivain ou un intellectuel d’origine arabe, perçu comme tel, peut-il s’exprimer en Occident ? Quels sont les risques ? Quelle est la légitimité ?   

Datum
Vrijdag 13 dec 2024 17:00 uur
Locatie
SPUI25
12 12 24
The Tech Coup

Over the past decades, under the cover of innovation’, technology companies have successfully resisted regulation and have even begun to seize power from governments themselves. Facial recognition firms track citizens for police surveillance. Cryptocurrency has wiped out the personal savings of millions and threatens the stability of the global financial system. Spyware companies sell digital intelligence tools to anyone who can afford them. This new reality—where unregulated technology has become a forceful instrument for autocrats around the world—is terrible news for democracies and citizens.

Datum
Donderdag 12 dec 2024 20:00 uur
Locatie
SPUI25