© Marvin Meyer via Unsplash
De Groene Meet-Up

Extreem online

Eva Hofman, Groene redacteur en auteur van de pas verschenen roman Josephine, gaat in gesprek met Süeda Isik en Simoon Hermus. Ze praten over hoe je als journalist schrijft over internet, wat de gevolgen zijn wanneer een maatschappij toenemend extreem online is, en wat dat met iemands binnenwereld doet. 

Zijn we online om te vergeten wat we daar zagen? Het internet is de plaats die ons met ultieme lichtheid afleidt van de werkelijkheid, en de plaats waar de werkelijkheid in al zijn onmeetbare gruwelijkheid tot ons dagelijks leven doordringt. De taal die we er spreken is fluide, gedrenkt in lagen ironie. Wat je gisteren zag, betekent morgen iets anders. Hoe praten we over zo’n ongrijpbare wereld, de bandbreedte ervan en de impact van wat daar gebeurt op zowel de maatschappij als onze denkbeelden en gevoelsleven? 

Hierover gaat Basje Boer in gesprek met Eva Hofman, Süeda Isik, Simoon Hermus en Peter Buurman.

Over de sprekers

Eva Hofman werkt als onderzoeksjournalist en technologieverslaggever bij weekblad De Groene Amsterdammer. Ze schrijft over internetcultuur, feminisme en de macht van big tech. In september publiceerde zij Josephine, een parodie op autofictie en een boek over navelstaren, esthetiek als culturele analyse en een internet dat verzadigd is van de verhalen die we over onszelf vertellen.​

Simoon Hermus is technologieredacteur voor de Volkskrant met een focus op big tech, sociale media, kunstmatige intelligentie en games. Ze werkt aan een roman en schreef voorheen voor het satireprogramma Plakshot en De Speld.

Süeda Isik studeerde geschiedenis aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ze werkt als redacteur jeugdcultuur en sociale media bij NRC. Daar schrijft ze over de jongeren achter de telefoonschermpjes en hun digitale leefwereld; van extreemrechtse memes tot de ironische verafgoding van Shrek.

Peter Buurman is schrijver. Zijn tweede roman, Een kern van waarheid, verscheen deze zomer bij Das Mag. Daarnaast schrijft hij voor De Speld en televisieprogramma’s als Plakshot en Promenade. Samen met schrijver Jan van Tienen beheert hij het YouTube-kanaal Recreatief Computeren.

Basje Boer is schrijver en essayist. Ze studeerde fotografie aan de Rietveld Academie en schreef de romans Nulversie en Bermuda en de essaybundels Pose – Over hoe we kijken en wie we spelen en Liggend Naakt. Ze schrijft over film en (pop)-cultuur voor De Groene Amsterdammer, de Volkskrant en De Standaard en maakt deel uit van de redactie van de Filmkrant.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
03 09 25
Over poëzie, Tata Steel, AI en gezin
Met wie spreek ik?

In poëzie zijn eeuwenlang anderen aangeroepen. Denk aan de muze, God, de afwezige geliefde, of de natuur. Maar hoe richt je je tot een vervuilende fabriek? Of tot de oligarchen die nieuwe technologieën op ons loslaten? In Huishoudboekje van de verborgen dingen van Maarten van der Graaff gaat een dichter in gesprek met een vorm van kunstmatige intelligentie, die de rol van Tata Steel speelt. Vanavond denken wij vanuit deze bundel over aansprakelijkheid en aanspreekbaarheid in het bijzonder als het gaat over klimaatontwrichting  

Datum
Woensdag 3 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25