Verhalen van het lichaam

Ervaringen van kleur

Hoe ervaren wij kleur, welke rol spelen kleuren in ons leven? Zijn woordelijke beschrijvingen hierin toereikend of misschien zelfs sturend? En wat betekent het als kleur enkel talig is, omdat het in de ervaring niet bestaat?

Met ‘kleurdeskundigen’ uit verschillende disciplines onderzoeken wij dat alomtegenwoordige – of misschien juist hoogst particuliere – wezen: ‘kleur’. Beeldend kunstenaar en filosoof Barbara Collé bestudeert onze ervaring van kleuren. Volgens haar kunnen kleuren ons betoveren, opzuigen en achterlaten in het ontastbare. Bovenal kan kleurwaarneming ons behoeden voor vervreemding doordat het ons heel direct verbindt met de wereld om ons heen.

Fotograaf Sanne De Wilde vertelt over haar gelauwerde project ‘The Island of the Colorblind’ waarvoor zij onderzoek deed naar de Pingelap en Pohnpei, eilanden met een buitengewoon hoog percentage ‘achromatopsia’, complete kleurenblindheid, en de ‘Samoa Kekea’, een Polynesische gemeenschap waarin albinisme veel voorkomt. Trend forecaster Truus Dokter geeft een kijkje in de kleurige keuken van de mode. Zij schetst de kleuren die de zomer van 2021 gaan tekenen en vertelt waar zij vandaan komen en wat zij betekenen.”

Over de sprekers

Barbara Collé onderzoekt als beeldend kunstenaar en filosoof onze ervaring van kleur. In samenwerking met het Bauhaus-Archiv in Berlijn maakte zij het kunstenaarsboek De kleurenthriller. Voor verschillende tijdschriften en musea schrijft zij over de ervaring van kleurcontrasten in (video)kunst en film. Momenteel werkt zij aan de essaybundel De retorica van kleuren.

Sanne De Wilde onderzoekt het medium fotografie, in het bijzonder middels vragen naar de rol die genetica, identiteit en perceptie spelen in het leven van mensen en hun gemeenschappen. In Gent studeerde zij Fine Arts aan het KASK. Haar werk is bekroond met verschillende prijzen zoals de NuWork Award for Photographic Excellence en de Zilveren Camera Award voor ‘The Island of the Colorblind’. Ook publiceerde zij in diverse internationale media zoals The Guardian en Le Monde. Sinds 2017 neemt zij deel aan NOOR, een internationaal collectief van journalisten, auteurs, fotografen, artiesten en filmmakers.

Truus Dokter werkte jaren als hoofd design in de mode-industrie, waarna zij haar eigen bedrijf It fits! opzette en agent werd voor het Franse trendforecasting bureau PeclersParis. Zij vertelt al twintig jaar verhalen over kleuren, en interesseert zich voor de economische, politieke en sociale context van mode en design. In 2015 won zij de Twoty Trend Forecaster of the Year-award.

Jetske Brouwer is programmamaker bij SPUI25 en freelance redacteur, onder meer voor de Nederlandse Boekengids en De Groene Amsterdammer.

Over deze programmareeks
Gerelateerde programma’s
28 11 19
Verhalen van het lichaam
Seksualiteit en haar mythes

Waarover praten we als we het hebben over seksualiteit? In onze taal en beeldcultuur vinden we een scala van mythes en limiterende concepten. Wat verstaan we bijvoorbeeld onder een libido? Heb je, ben je of krijg je er een?

Datum
Donderdag 28 nov 2019 20:00 uur
Locatie
SPUI25
23 10 19
Verhalen van het lichaam
Over ‘positivity’ en ‘neutrality’

De ‘body positivity’-beweging bemoedigt een omarming van elk type lichaam, en trots op vormen en vlekken, haren en haartjes – in welke vorm dan ook. In dit programma nemen wij de idee en beweging van ‘body positivity’ onder de loep.

Datum
Woensdag 23 okt 2019 17:00 uur
Locatie
SPUI25