Paul Cézanne, Mont Sainte-Victoire en het viaduct van de Arc vallei, 1882-85.
Het filosofische ambacht van de zelfzorg

Een oefening in leven

In zijn nieuwe boek Een oefening in leven beschrijft Pablo Lamberti de leefwijzen van klassieke filosofen als Seneca, Plutarchus en Marcus Aurelius aan de hand van hun oefeningen. Hoe kunnen hun antieke praktijken ons helpen om zelfstandig een hedendaags filosofisch levenspad te ontwerpen?

De laatste jaren groeit de belangstelling voor de antieke filosofie en de levenslessen die deze denkers ons kunnen bieden. Voor antieke wijsgeren was filosofie een levenshouding, louter kennisnemen van ideeën volstond niet. Met concrete oefeningen konden diegenen die streefden naar wijsheid en gemoedsrust hun idealen in de praktijk verwezenlijken. Hoewel er tal van teksten zijn overgebleven uit de oudheid, zijn uitgebreide commentaren en overzichten van dit soort levenskunst oefeningen dun gezaaid. Pablo Lamberti onderzoekt en revitaliseert antieke praktijken van levenskunst en zal ons tijdens deze middag meenemen in de oefening in leven.

In gesprek met Lamberti en Dennis de Gruijter gaan we in discussie over de waarde van de antieke levenslessen en over de popularisering van onder andere het stoïcisme. Populaire schrijvers en ondernemers uit alle windstreken gaan frequent aan de haal gaan met gedeeltes van het antieke gedachtegoed, waarbij ze dit dikwijls omtoveren tot hapklare platitudes, doorspekt met anekdotes en managementstrategieën die, in de woorden van Lamberti, ‘meer weg hebben van een bouwplan van een IKEA-kast dan van een levensfilosofie.’

Hoeveel geploeter is er nodig voor het ambacht van de zelfzorg? Zijn er shortcuts in het filosofische levenspad?

Over de sprekers:

Pablo M. Lamberti studeerde filosofie en bedrijfswetenschappen en promoveerde op een proefschrift over luisteren als spirituele oefening in de Griekse en Romeinse oudheid. Hij houdt zich intensief bezig met interculturele filosofie en bestaansethiek. In 2021 verscheen zijn debuut, Strijdvaardig leven.

Dennis de Gruijter is filosoof, schrijver, podcaster en Stoïcijns coach. Na vijftien jaar werkzaam te zijn geweest als docent filosofie in het voortgezet onderwijs richtte hij De Stoïcijnse School op. Een plek waar kennis en kunde over de klassieke ‘zorg voor de ziel’ en de Stoïcijnse filosofie als een manier van leven bijeenkomen en toegankelijk worden gemaakt voor een hedendaags publiek. Als coach helpt hij professionals en organisaties bij het Stoïcijns aanpakken van problemen en uitdagingen. 

Linde van Schuppen (moderator) doet interdisciplinair onderzoek naar verhalen aan de Radboud Universiteit in Nijmegen, waar ze onlangs promoveerde. Daarnaast doceert ze filosofie aan o.a. studenten gedragswetenschappen, pedagogiek, psychobiologie en filosofie. Ze houdt zich ook graag bezig met publieksfilosofie en zit in de redactie van het Amsterdams filosofisch café Felix en Sofie.

Gerelateerde programma’s
04 11 25
Towards a common approach to Europe’s colonial past
European Integration and Co-Imperialism

Until recently, the former imperial nation states of Europe often regarded themselves as historically homogeneous nation states with a colonial past that was separate from their European continental history. Recent research shows that the European integration process was closely intertwined with modern imperialism and decolonization. Tonight, our speakers will discuss these new developments in historiography.  

Datum
Dinsdag 4 nov 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25
25 09 25
Toegang tot het recht begint aan de rechtenfaculteiten

Als er geen advocaten meer zijn die burgers bij de rechter of tegen de overheid bijstaan, bestaat onze democratische rechtsstaat alleen nog op papier. Die situatie lijkt meer en meer reëel te worden, doordat er steeds minder sociaal advocaten zijn. Dit terwijl bijna 40% van de bevolking van hun rechtsbijstand afhankelijk is. Is het aan universiteiten om te bevorderen dat rechtenstudenten gaan werken als sociaal advocaat?

Datum
Donderdag 25 sep 2025 17:00 uur
Locatie
SPUI25
11 09 25
Een fotografisch project over schaamte, identiteit en herinnering
Es gibt keine Sahne es gibt Krieg

In haar nieuwe project onderzoekt fotograaf Annaleen Louwes de erfenis van haar Duitse moeder, gevormd door de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Via beeld, audio en archiefmateriaal vervaagt de grens tussen herinnering en werkelijkheid. Hoe werkt collectieve schaamte door in een volgende generatie? Tijdens dit programma wordt die vraag in verschillende gesproken en muzikale bijdragen verder verkend.  

Datum
Donderdag 11 sep 2025 20:00 uur
Locatie
SPUI25